RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Yngwie MALMSTEEN - Odyssey

„Lidsky jsme si sedli a v Los Angeles pařili tři dny,“ vzpomínal na rok 1987 zpěvák Joe Lynn Turner, „Yngwie osciloval mezi dvěma polohami – arogantním idiotem a nevinným dítětem. Věděl jsem, že Malmsteena po zkušenostech s Blackmorem zvládnu levou zadní. Vrátil jsem se do New Yorku, abych si sbalil věci na delší pobyt v L.A., ale pak přišla zpráva o Yngwieho bouračce, po které upadl do kómatu.“ Lékaři mu moc šancí nedávali, protože zranění, které Malmsteen utrpěl při automobilové nehodě, byla rozsáhlá, jeho šance na přežití nebyla vysoká a na návrat k normálnímu životu takřka nulové. Turner u vydavatelské firmy vyžebral peníze na to, aby měl Malmsteen nejlepší lékařskou péči. Ve chvíli, kdy se kytarista začal probouzet z kómatu, bylo nejhorší zažehnáno, ovšem nikdo netušil, zda bude moct vůbec někdy normálně fungovat či hrát. Ukázalo se, že Malmsteenův mozek poškozený není, ovšem nehoda mu paralyzovala ruku, což si vyžádalo dlouhé rehabilitace. Vše se nakonec spravilo a koncem roku byl Yngwie připraven k plné zátěži.

Musel vyřešit baskytarový post, protože Wally Voss podle jeho slov nesplňoval stále přísnější kritéria, proto mu byl v době Malmsteenovy rekonvalescence navrhnut odchod. Voss se spojil s kytaristou heavymetalistů Jag Panzer Joeyem Taffollou, aby mu nahrál basové party pro sólový debut „Out Of The Sun“ a pak jeho stopa na hudební scéně zcela zmizela. Koncem listopadu 1992 se v hudebních tiskovinách objevila krátká zpráva, že Wally Voss ve věku 34 let podlehl rakovině mízních uzlin.Na začátku roku 1988 se Malmsteenovi povedl husarský kousek, neboť se mu podařilo získat další legendu do kapely, basistu Boba Daisleyho, jenž stejně jako Turner hrával v Rainbow (v jiných letech) a byl členem kapely Ozzy Osbournea, Uriah Heep či letitou oporou Garyho Moorea. Daisley se nikdy nestal plnohodnotným členem kapely (koncertní činnost po Vossovi přebral Barry Dunaway), ale zanechal znatelný otisk na albu „Odyssey“, které vyšlo v dubnu 1988.

Znovu jej ozdobil přídomek Rising Force pod Malmsteenovým jménem, ale tím není řečeno, že by se kytarista vrátil ke znění debutu či „Marching Out“. Klasický sound je sice zachován, ale autorským zásahem Turnera je jeho rukopis ohýbán a měněn směrem k civilizovanějšímu stylu. Důležité bylo angažmá producenta Jerryho Glixmana, zkušeného matadora, který se podepsal pod alba Kansas, Black Sabbath, Paula Stanleyho, Magnum či Saxon, jehož zásahem je „Odyssey“ dosud nejpřístupnější Malmsteenovo album. Kytarista, stále ještě oslaben prodělaným kómatem, rázem není středobodem nahrávky (i když jeho sóla jsou nepřeslechnutelná) a hraje mnohem více pro dobro kapely. Zvuk „Odyssey“ získal větší mainstreamovou otevřenost a díky tomu, že se na tvorbě skladeb s Malmsteenem podílel i Turner (předtím vždy všechno psal Yngwie sám), je album rozmanitější a tím pádem i lepší než předchozí tři nahrávky.

„Odyssey“ představuje vyvrcholení první části Malmsteenovy kariéry a lze jej řadit mezi zásadní alba osmdesátých let. Nejen proto, že obsahuje největší Yngwieho hit „Heaven Tonight“, ale zejména proto, že Malmsteen dokázal zachytit ducha doby, a přesně vycítil, že se starými zbraněmi nelze útočit v době, kdy rocková hudba slavila největší úspěchy s velkými stadionovými hity. Věděl, jaké trendy letí, viděl obří úspěch Bon Jovi, Def Leppard, či Whitesnake a podobný koncept zasadil i do své tvorby. Jsou zde tvrdé a rychlé věci „Riot In The Dungeon“, Deja Vu“, úvodní „Rising Force“ a „Faster Than The Speed Of Light“, ale ty jsou jen třešničkou na hardrockovém dortu, jako připomínka minulosti. Největšími tahouny alba jsou skladby, které měly ambice stát se stadionovými hity. Kromě „Heaven Tonight“ jsou to výtečné „Hold On“, „Crystal Ball“, glam metalově frackovitá „Now Is The Time“ a balada „Dreaming (Tell Me)“, jež dělají z „Odyssey“ výjimečné album, čímž je navždy velebena jedinečná spolupráce Malmsteen-Turner, která se už na žádné další desce neopakovala.

„Odyssey“ patří mezi nejlepší Malmsteenova alba všech dob. Ukázala Švéda jako všestrannějšího muzikanta, který dokáže hrát i pro dobro skladby samotné a nemusí za každou cenu sólovat přes celou délku alba. Doboví kritici za to album odsoudili a tvrdili, že skoro smrtelná nehoda vzala Yngwiemu významnou část energie. Opak je však pravdou. Možná se začalo po nehodě přehodnocovat a dávná sebestřednost šla stranou. „Odyssey“ vytvořilo mustr i pro další Malmsteenova alba, čímž bývá tato nahrávka považována za jednu z jeho nejdůležitějších desek. „Naši spolupráci považuji za jeden z vrcholů své kariéry,“ řekl ke spolupráci s excentrickým Švédem Joe Lynn Turner. Ovšem ani on na pěveckém postu nevydržel.

Velmi úspěšné bylo nadcházející turné, které kapelu zavedlo i do Sovětského svazu, kde se v únoru 1989, tedy v časech, kdy se bolševické impérium začínalo hroutit, natočila první koncertní deska „Trial By Fire – Live In Leningrad“, která je považována za jasnou Malmsteenovu klasiku. Když album v říjnu téhož roku vyšlo, nebyl už kámen na kameni a Malmsteen stál sám jako osamělý a opuštěný vlk. Když turné dorazilo do svého konce, něco jako kapela Rising Force už neexistovalo. První z ní vystoupil Turner, což spustilo lavinový efekt. Najednou jejím členem nebyl basista Barry Dunaway (jeho hra je slyšet na leningradském živáku), ani bratři Johanssonové, kteří byli léta Malmsteenovou oporou. Bubeník Anders se stal vyhledávaným studiovým hráčem, aby se po roce 2000 stal pevnou součástí Hammerfall. Klávesista Jens zamířil do sólové kapely Ronnieho Jamese Dia a v roce 1995 posílil finské Stratovarius, jejichž členem je dosud. Malmsteen byl v roce 1989 znovu na startovní čáře. Měl renomé, ale nikoho, kdo by s ním jeho kariéru dál budoval.

Jan Skala             


www.yngwiemalmsteen.com

YouTube ukázka - Heaven Tonight

Seznam skladeb:
1. Rising Force
2. Hold On
3. Heaven Tonight
4. Dreaming (Tell Me)
5. Bite The Bullet
6. Riot In The Dungeons
7. Deja Vu
8. Crystal Ball
9. Now Is The Time
10. Faster Than The Speed Of Light
11. Krakatau
12. Memories

Sestava:
Joe Lynn Turner - zpěv
Yngwie Malmsteen - kytara, baskytara
Bob Daisley - baskytara
Jens Johansson - klávesy
Anders Johansson - bicí

Rok vydání: 1988
Čas: 50:42
Label: Polydor
Země: Švédsko
Žánr: neoclassical metal/hard rock

Diskografie:
1984 - Rising Force
1985 - Marching Out
1986 - Trilogy
1988 - Odyssey
1990 - Eclipse
1992 - Fire And Ice
1994 - The Seventh Sign
1995 - Magnum Opus
1996 - Inspiration
1997 - Facing The Animal
1999 - Alchemy
2000 - War To End All Wars
2002 - Attack!!
2005 - Unleash The Fury
2008 - Perpetual Flame
2009 - Angels Of Love
2010 - Relentless
2012 - Spellbound
2016 - World On Fire
2019 - Blue Lightning
2021 - Parabellum

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.06.2023
Přečteno: 2053x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To PepsiTak to jsem opravdu...10. 06. 2023 18:12 Kolík
Ani pro mě ta...10. 06. 2023 8:14 Mr.Deadhead
Názory, že se...9. 06. 2023 15:06 Pepsi Stone
10/10Jedno z jeho dvou...8. 06. 2023 21:08 The Keeper XIV.
Mě asi šálí zrak! Pepsi?10/10 je minimum...8. 06. 2023 17:50 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09338 sekund.