ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




YES - Mirror To The Sky

I když s tím mnozí fanoušci, soudě podle slušných hitparádových úspěchu poslední desky „The Quest“ nebudou souhlasit, dnešní forma Yes není na vyskakování. Když si odmyslíme nepovzbudivý fakt, že v kapele není žádný zakládající člen (kytarista Steve Howe nehrál na debutu, ani na některých novějších deskách), je toho málo, co tahle parta může nabídnout. Kromě reminiscencí na minulost, zejména na sedmdesátá léta dnešní Yes nemohou uchvátit vůbec ničím, a to i přes skutečnost, že frontman Jon Davison se už v kapele zabydlel, ač plnohodnotu náhradou za Jona Andersona nemůže být nikdy. Andersonův odchod v roce 2008 zasadil kapele největší ránu, stejně jako úmrtí dvou dalších důležitých členů, basisty Chrise Squirea a bubeníka Alana Whitea. Dnešní Yes jsou jen Steve Howe a jeho doprovodní hráči, kteří sice hrají pod jménem Yes, ale se slavnou minulostí nemají společného vůbec nic.

Zkusme se ale na jejich novou tvorbu dívat bez předsudků. Uslyšíme v ní výtečné, bezprecedentní muzikantské výkony, přičemž nad vším dominuje Steve Howe. Geoff Downes, další veterán a spolupracovník kytaristy z kapely Asia dodává potřebné patetické plochy, které mají blízko ke kýči, ale k Yes už tak nějak patří. Křivého slova se nemůže říct ani vůči novicovi za bicí soupravou Jay Schellenovi, který až takovým nováčkem není, a ani proti basistovi Billymu Sherwoodovi. Jediná výtka může směřovat k Davisonovi a jeho tenkému projevu, jeikož se pouští do výšek, které už spíše tahají za uši, než aby hudbu zdobily, ovšem to už je také kolorit kapely. Horší je to ale se skladbami samotnými. Yes prostě nudí a to navzdory faktu, že novinka „Mirror To The Sky“ dopadne o něco lépe než dva roky stará „The Quest“. O něco, ale o žádný euforických stavech při jejím poslechu se mluvit nedá.

Howeho parta navazuje zejména na práci ze sedmdesátých let, kdy byla tato formace brána jako jedna z nejvýznamnějších kapel art a prog rocku, po Pink Floyd nejvíce ceněná. „Fragile“ nebo „Close To The Edge“ byla alba, která jsou dodnes citována jako progová klasika, k níž dnešní Yes vzhlížejí. Zkrátka proto přijdou fanoušci komerčních trháků „90125“ a „Big Generator“, na nichž kapela koketovala s pop rockem a stadionovým rockem, a byla tak energická, že se o tom dnešní sestavě může jen zdát. Novinka „Mirror To The Sky“ ukazuje, jak bytostně by jí slušela hitovka jako „Owner Of A Lonely Heart“, či „Leave It“ Love Wild Find A Way“. Takové skladby ale Yes už nepíší a proto jsou jejich novější desky spíše rozpačitým a nudným zážitkem.

Stejně jako minulé album je novinka určena zarputilým yesologům, kteří nadšeně vítají každý tón Howeovy kytary či každé zmáčknutí Downesových kláves. Ti si budou v předlouhých, leckdy desetiminutových skladbách libovat, a skutečnost, že se jedná o vykrádání sebe sama a někdejší vlastní geniality jim bude ukradena. Některé předlouhé kousky fungují a hlavně „All Connected“ a „Luminosity“ dokáží vyvolat slušně magickou atmosféru, ve které budete napjatě poslouchat a necháte sebou cloumat nostalgické emoce při vzpomínce na nejlepší časy kapely. Jinde je to spíše o ztrácení se ve vlastních schématech, o produkci složité hudby jen proto, aby složitá byla. Jako příklad poslouží třináctiminutová titulka „Mirror To The Sky“, či Howeova osmiminutová preludie „Unknown Place“, která se ukáže jako nejslabší kompozice desky. Běžný posluchač mnohem více přivítá přehlednější a jednodušší věci „Cut From The Stars“, „Living Out Their Dream“, či One Second Is Enough“, představující vítaný oddych po těžkých progových epopejích.

Když bychom případ desky měli shrnout, lze konstatovat, že Yes se na ní představují jako jasná kapela za zenitem. To není nic nového pod sluncem, každý ví, že jejich vrchol nastal před více než čtyřiceti lety, ale při poslechu „Mirror To The Sky“ (stejně jako minulé „The Quest“) si to uvědomíte až příliš často. Znovu se ke slovu dostává otázka, jestli vůbec svět ještě potřebuje nové desky Yes. Yes or no…?

Jan Skala             


www.yesworld.com

YouTube ukázka - Mirror To The Sky

Seznam skladeb:
1. Cut From The Stars
2. All Connected
3. Luminosity
4. Living Out Their Dream
5. Mirror To The Sky
6. Circles Of Time
7. Unknown Place
8. One Second Is Enough
9. Magic Potion

Sestava:
Jon Davison - zpěv, kytara
Steve Howe - kytara
Billy Sherwood - baskytara
Geoff Downes - klávesy
Jay Schellen - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 1:03:35
Label: Inside Out/Sony Music
Země: Velká Británie
Žánr: art/prog rock

Diskografie:
1969 - Yes
1970 - Time And A Word
1971 - The Yes Album
1971 - Fragile
1972 - Close To The Edge
1973 - Tales From The Topographic Oceans
1974 - Relayer
1977 - Going For The One
1978 - Tormato
1980 - Drama
1983 - 90125
1987 - Big Generator
1991 - Union
1994 - Talk
1996 - Keys To Ascension
1997 - Keys To Ascension 2
1997 - Open Your Eyes
1999 - The Ladder
2001 - The Magnification
2011 - Fly From Here
2014 - Heaven & Earth
2021 - The Quest
2023 - Mirror To The Sky

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.06.2023
Přečteno: 982x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Yesmňa Yes poteší...3. 06. 2023 10:18 Greg


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09087 sekund.