Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AVENGED SEVENFOLD - Life Is but a Dream…

Fanoušci Avenged Sevenfold to se svou bandou nemají jednoduché. Po progresivní „The Stage“ se za kapelou během covidu zavřela voda a dlouho o ní nebylo ani vidu ani slechu. Mlčení se prolomilo až nedávno, kdy se Avenged Sevenfold ukázali naživo po pěti (!) letech a po sedmi (!) letech naservírovali další kousek – „Life Is but a Dream…“.

Když vydala kapela před deseti lety desku „Hail to the King“, měla umetenou cestičku k tomu stát se jedním z tahounů novodobých metalových kapel a navázat na velikány Metallicu nebo Iron Maiden. „The Stage“ ovšem ukázalo, že Avenged Sevenfold je parta nevyzpytatelná, ráda zkouší nové věci a lidově řečeno chčije proti větru. „Life Is but a Dream…“ v tomto trendu pokračuje a umocňuje dojem, že pětice borců z Kalifornie zkrátka a dobře naskočila na vlnu progresivity, kreativity a absolutní tvůrčí svobody. Koncept alba vychází z myšlení předního francouzského spisovatele a filozofa Alberta Camuse, jenž se proslavil jako jeden z čelních představitelů existencialismu. Otázky vlastního bytí, života a smrti, umělé inteligence a dalších témat se prolínají celým albem a navazují na sedm let staré album „The Stage“.

Už dříve vydané singly varovaly, že konzumní fanoušek Avenged Sevenfold si na své příliš nepřijde. Rozpuk žánrových stylů je na celé desce a ve skladbách obrovský. Vlivy, styly a žánry se střídají jako na běžícím páse a poslech novinky působí jako jeden velký psychedelický trip. Smíchejte si libovolné ingredience, jedeme z kopce. System of a Down, Daft Punk, Frank Sinatra, Dream Theater, Pink Floyd, Frank Zappa, Alice in Chains, Queen…to vše lze zaregistrovat na nové „Life Is but a Dream…“ takže po prvním poslechu je opravdu nemožné vstřebat veškeré instrumentální kejkle, změny nálad, temp, rytmu a vokálních skopičin.

Jakmile se však desce otevřete a přistoupíte na hru kapely, začne se většina skladeb krystalizovat do poslouchatelné podoby s příjemnými melodiemi a rafinovanou instrumentální stránkou. Především první půlka alba je napěchovaná nápady a neotřelými řešeními. „Game Over“ a „Mattel“ jsou silnými otvíráky, na něž navazují singly „Nobody“ a „We Love You“. Esem v rukávu je balada „Cosmic“, která nabíhá jako jeden z nejzajímavějších ploužáků kapely a má velice silná místa (vokální linka, kytarové sólo). Album využívá často změnu atmosféry - zpomalí se nebo se využívají všemožné elektronické efekty, což bohužel v druhé polovině alba sráží celkový dojem hodně dolů. Song „Easier“ nebo trilogie „G“, „(O)rdinary“, „(D)eath“ trpí právě tímto syndromem a zbytečně nadužívá elektroniku.

M. Shadows po operaci hlasivek zmírnil svůj projev a přestože se dokáže pořádně ozvat („Game Over“, „Mattel“, „We Love You“), spíše se pohybuje v komfortních polohách a do výšek se příliš nepouští. Jeho pěvecký výkon je silně ovlivněn elektronikou a často i brutálním autotunem, což lze pochopit jako umělecký záměr, ale zároveň i odsoudit jako zbytečný nešvar. Jediným konstantním středobodem je opět virtuózní hra Synystera Gatese a jeho lahůdková kytarová sóla napříč celým albem. Tady musí být spokojený každý. Bubeník Brooks Wackerman zdatně drží krok a etabloval se v kapele jakožto progresivní kouzelník a velice solidní náhrada za zesnulého Reva.

Výsledkem je opět výhra napůl cesty. Kapela se sice vymanila ze svého komfortního postavení a objevuje nečekaná hudební zákoutí, ale dělá to bohužel stylem často kostrbatým a možná až příliš revoltujícím oproti zažitým standardům. Oříškem je poněkud netradiční produkce podobná předchozí desce, v níž se často překřikují jednotlivé nástroje a elektronika, jejíž nadužívání je jedním z hlavních neduhů alba. S jistotou se však dá říct, že „Life Is but a Dream…“ je deska, která nenudí a její další a další poslechy jsou pestré, zajímavé a plné nejrůznějších nálad.

„Life Is but a Dream…“ je výzva. Je to deska, která vám nedá nic zadarmo a která svérázným přístupem a kontroverzními rozhodnutími naštve spoustu fanoušků kapely. Na druhou stranu obrovský palec nahoru a respekt za to, že se Avenged Sevenfold rozhodli nejít komfortní cestou a snaží se desku od desky protlačit svou progresivní tvář a zkoušet nové věci. To, jak moc chcete jít poslechu naproti, je však v tomto případě naprosto zásadní.

Radek Neuman             


www.avengedsevenfold.com

YouTube ukázka - Nobody

Seznam skladeb:
1. Game Over
2. Mattel
3. Nobody
4. We Love You
5. Cosmic
6. Beautiful Morning
7. Easier
8. G
9. (O)rdinary
10. (D)eath
11. Life Is but a Dream…

Sestava:
M. Shadows – zpěv
Synyster Gates - sólová kytara
Zacky Vengeance - doprovodná kytara
Johnny Christ - baskytara
Brooks Wackerman - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 53:21
Label: Warner
Země: USA

Diskografie:
2001 - Sounding the Seventh Trumpet
2003 - Waking the Fallen
2005 - City of Evil
2007 - Avenged Sevenfold
2010 - Nightmare
2013 - Hail to the King
2016 - The Stage
2023 - Life Is but a Dream…

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.06.2023
Přečteno: 1724x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hodnotímvelmi vysoko,...7. 07. 2023 19:17 Nerajohn
9/10Vynikající...3. 07. 2023 20:58 Michal Koupil
Brilantní album....20. 06. 2023 11:00 JohnyRnR
Dokonalá...15. 06. 2023 14:14 Antony


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09231 sekund.