VADER - Black to the Blind
10/10 Masaker Tešim sa na koncert v júni!

VADER - Black to the Blind
Jedna z nejzásadnějších desek minimálně...

RHAPSODY OF FIRE - Challenge the Wind
V poslednom čase sa v recenziách podľa mňa...

SLASH - Orgy Of The Damned
Do Slashovy novinky „Orgy of the Damned“ se mi...

BLOOD OPERA - Songs in the Key of Death
Tak u sa veľmi nezadarilo. Mohla z toho byť aspoň...

DOMAIN - Before The Storm
Tohle album miluju. Díky moc Sava za recenzi.

RIOT V - Mean Streets
První tři skladby bych neviděl tak černě jako...

CREAM - Wheels Of Fire
Za tenhle seriál jsem vděčný. Cream jsem...

RIOT V - Mean Streets
Po třech vynikajících předchozích řadovkách,...

DOMAIN - Before The Storm
Taky jsem měl tohle album jako jedno z prvních...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BUCKCHERRY - Vol. 10

S Buckcherry je to stejné jako se Sunset Stripem, odkud kapela vzešla a kde by chtěla stát v dobách jeho největší slávy. V době před více než třiceti lety byla scéna Sunset Stripu na vrcholu, stejně jako hudba, kterou Buckcherry představují do dnešních dnů. Jenže to je pohádka dávné minulosti a Buckcherry do ní přišli s křížkem po funuse. Stejně jako Sunset Strip dávno své kouzlo ztratil - podle slov muzikantů, kteří byli v osmdesátých letech u toho, působí místo až moc bezpečně a obyčejně. A přesně tak je to i s Buckcherry. Když v roce 1999 Joshua Todd burcoval, že „je v letadle a má kokain“, bylo to něco, obzvlášť v době, kdy se podobná hudba nenosila a tón udávali pop punkeři a nu-metalisté. Jenže, co s tím dnes, když poslední desky Buckcherry nebyly žádná bomba, a i když krize z období „All Night Long“ a „Confessions“ se zdála být zažehnána, první dvě, respektive tři nahrávky zůstaly nepřekonané a nové desky se jim co do kvality na dostřel ani nepřiblížily.

Už i původní energie Buckcherry vzala za své, i když si Todd pořád myslí, že je mu pětadvacet. Kapele vzaly vítr z plachet i nejrůznější personální změny, Joshua Todd jako jediný pamatuje divoké doby debutu, ale i chvíle, kdy po druhé desce „Time Bomb“ sestavu rozmetaly na prach drogy, chlast a osobní problémy. I to je daň za slávu… Dnešním Buckcherry tohle příliš nehrozí, poslední personální změna se odehrála v roce 2020, když kapelu posílil Billy Rowe od glam punkerů Jetboy. Ta byla korekcí kosmetickou, protože Rowe, ač kytarista schopný, má pramalý vliv na vývoj Buckcherry. Žádný překotný se ani nekoná a vše jede podle Toddových not, které vymyslel v době, kdy jeho ukazování kérek bylo ještě in.

Jestli si poslední alba zachovávala určitou úroveň (byť v zásadě v průměrné rovině), před vydáním „Vol. 10“ se čekalo to samé. Dobrou zprávou je, že novinka z šedé řady desek trochu vybočuje. Ne, že by měnila dávná pravidla, či Buckcherry vmanévrovala do jiného stylu, jen nabízí o trochu kvalitnější a nečekaně vyrovnaný materiál. Na začátku sice deska překvapí, neboť otvírák „This And That“ až okatě připomene Extreme z dob alba „Pornograffitti“. Buckcherry nesklouzli k planému kopírování, od Cheroneho a Bettencourta si berou skutečně jen inspiraci, což jim slouží ke cti. Pro koho je to příliš netradiční otvírák, jistě vezme za vděk hitovou „Good Time“ a energií natlakovanou „Keep On Fighting“, což jsou dvě nejtradičnější věci, které patří k vrcholům desky. Nejsou však vrcholem jediným a jednoznačným.

Velmi dobře působí i hřejivá poprockovka ve středním tempu „Feels Like Love“, která je jednou z nejpříjemnějších věcí, s jakými Buckcherry za poslední roky přišli. I Todd se mírní ve svých eskapádách a jeho projev jde spíše smířlivým směrem. Skladba má z novinky nejcitelnější kalifornskou atmosféru, kterou Buckcherry prostě musí mít v krvi. „Feels Like Love“ působí dokonce lépe než druhá balada desky, trochu temnější „Pain“, jíž by mohli vytvořit Aerosmith ve svém nejtvrdším heroinovém období. Ovšem balady nejsou pro desku tak zásadní. Mnohem lépe ji charakterizují nikterak objevné, ale velmi příjemné energické kousky „Shine Your Light“ či „Let`s Get Wild“ i závěrečná coververze obrovského hitu Bryana Adamse „Summer Of `69“, kterou Buckcherry podle očekávání pojali trochu punkověji, což vůbec nevadí, stejně jako skutečnost, že Todd není tak charismatickým a technicky zdatným pěvcem jako Adams.

Buckcherry se na „Vol. 10“ představují ve své lepší hodince. Nikdy nemohou dosáhnout toho, aby byli tak dobří a uvěřitelní jako na debutu (což bude jistě i dáno nostalgickými reminiscencemi), ale tentokrát lze souhlasně pokývat hlavou. Ano, deska se povedla. Ano, Buckcherry jsou znovu na vzestupu. A za hlavu hodili jakékoliv alternativní či post-grungeové tendence, což jim rozhodně lze přičíst k dobu.

Jan Skala             


www.buckcherry.com

YouTube ukázka - Good Time

Seznam skladeb:
1. This And That
2. Good Time
3. Keep On Fighting
4. Turn It On
5. Feels Like Love
6. One And Only
7. Shine Your Light
8. Let`s Get Wild
9. With You
10. Pain
11. Summer Of `69

Sestava:
Joshua Todd - zpěv
Stevie D - kytara
Billy Rowe - kytara
Kelly LeMieux - baskytara
Francis Ruiz - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 36:58
Label: Cerro Redondo Records
Země: USA
Žánr: hard rock/glam metal

Diskografie:
1999 - Buckcherry
2001 - Time Bomb
2005 - 15
2008 - Black Butterfly
2010 - All Night Long
2013 - Confessions
2015 - Rock N Roll
2019 - Warpaint
2021 - Hellbound
2023 - Vol. 10

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.07.2023
Přečteno: 551x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12997 sekund.