CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




QUEENS OF THE STONE AGE - In Times New Roman

Aby byli underground, na to jsou moc písničkoví, aby byli mainstream, na to jsou moc divní. Queens Of the Stone Age vždycky stáli mimo tyto nesmiřitelné tábory, ovšem dokázali z toho vytěžit až až. Neminuly je platinové desky, v případě alba „…Like Clockwork“ první místo oficiální americké hitparády. a to bez toho, aby museli výrazně korigovat svůj styl. Přestože se v něm dnes vytrácí prvek stoner rocku, který je vždy spojoval s předchůdci Kyuss, alternativně rocková složka je pořád dost silná. I když desku od desky se z Queens Of The Stone Age vytrácí původní zarputilost a částečně i energie, nedá se mluvit o tom, že by kapela ztrácela dech. Staví především na poctivosti, na vlastních tradicích a to jí jde nejlépe.

Tentokrát měla namále. Šestileté období mezi novinkou a posledním albem „Villains“ bylo pro frontmana nejtěžšího dobou jeho života. Teď už o ní Josh Homme mluví a fanoušek se dozvídá, že žádná deska „In Times New Roman“ být nemusela, stejně jako mohla být ukončena kariéra Queens Of The Stone Age. Kapela byla jednu chvíli považována za vyřízenou záležitost, mluvilo se o rozpadu, ovšem takové řeči netrvaly zas tak dlouho. Mnohem horší bylo, že před dvěma lety byla Hommeovi diagnostikována rakovina. Budoucnost Queens Of The Stone Age vypadala černěji než nejtemnější bouřkový mrak. Proto je na jednu stranu novinka malým zázrakem, neboť se zdá, že Hommeova léčba je úspěšná, ale také po ní nikdo nemůže chtít, aby byla bůhvíjak optimistická. Odráží se na ní všechna temnota, v jaké se Homme v posledních letech nacházel, ale jsou zde i místa, která nabízejí východisko a v nich Queens Of The Stoine Age září jako sluníčko.

Že se nemění nic ve zvuku kapely a že tradicionalistické pojetí i přes neveselé okolnosti bude zachováno i na „In Times New Roman“, je jasné od úvodní Obscenery“ v níž přes uši praští klasický minimalismus, zboostrované kytary a přeřvaná basa. Zároveň víte, že se nejedná o zvukový amatérismus, ale jasné poznávací znamení kapely, která už vyrostla z garážových prostor, ale pořád má tendenci se k nim hlásit. Velmi silně je to znát z punkové „Paper Machete“, ve které se ozve vliv stařičkých The Stooges, což není vzhledem k přátelství Hommea a Iggyho Popa náhoda. Míst, na nichž kapela zabrousí až na začátek sedmdesátých let, k úplným kořenům punku, je zde více, „Negative Space“ je z toho ranku rovněž a mohla by být i „Made To Parade“, kdyby v ní neskotačily psychedelické zvuky a Hommeův hlas nebyl prohnán přes krabičku tam, kde se ke slovu dostává punková dravost.

Z jiného soudku je hitová „Carnavoyeur“, v níž se ke slovu dostává éteričnost a až spacerocková rozevlátost, která může ukazovat až k chameleonství Davida Bowieho jako jistému inspiračnímu rozměru. Podobný typ skladeb stojí na „In Times New Roman“ v menšině a proto je přitažlivější. Přívětivější tvář kapela ukazuje i v „Emotional Sickness“, přestože se v ní Homme zpovídá z trablů posledních let, a v pochodové „What The Peephole Say“, mezi které se vklínila jediná zbytečná položka, nenápadná „Sicily“. Zcela ojedinělá je závěrečná devítiminutová záležitost „Straight Jacket Fitting“, která ukazuje, že Queens Of The Stone Age nezapomněli psát velké a rozmáchlé skladby. Emotivní konec, v němž se kapela vybouří v první části skladby, založené pouze na lehkých klávesových plochách a akustické kytaře, působí vyloženě potěšujícím dojmem, máte pocit, že po místech zmaru, do nichž se některé skladby noří, má „In Times New Roman“ přece jen pozitivní závěr, který veškeré bezmoci dává nějaké východisko.

Stejně jako v případě „Villains“ se ani tentokrát nepodařilo vytvořit tak hitovou a vycizelovanou nahrávku, jakou byla „…Like Clockwork“, ale to vlastně ani nevadí. „In Times New Roman“ má tvář, která odráží stav, v jakém se kapela i Homme nacházeli poslední roky a to je její největší pozitivum. Je to deska méně přístupná, přesto vypovídající. Je to album, které fanoušky nezklame, ač euforické stavy tentokrát zůstanou za dveřmi.

Jan Skala             


www.qotsa.com

YouTube ukázka - Carnavoyeur

Seznam skladeb:
1. Obscenery
2. Paper Machete
3. Negative Space
4. Time & Place
5. Made To Paradise
6. Carnavoyeur
7. What The Peephole Say
8. Sicily
9. Emotion Sickness
10. Straight Jacket Fitting

Sestava:
Josh Homme - zpěv, kytara
Troy Van Leeuwen - kytara
Dean Fertita - klávesy, kytara
Michael Schuman - baskytara
Jon Theodore - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 47:37
Label: Matador Records
Země: USA
Žánr: alternative rock/stoner rock

Diskografie:
1998 - Queens Of The Stone Age
2000 - Rated R
2002 - Songs For The Deaf
2005 - Lullabyes To Paralize
2007 - Era Vulgaris
2013 - ...Like Clockwork
2017 - Villains
2023 - In Times New Roman

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.08.2023
Přečteno: 662x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11704 sekund.