CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Yngwie MALMSTEEN - Facing The Animal

„Jen co jsem uslyšel jméno Cozyho Powella, věděl jsem okamžitě, že s ním chci dělat,“ řekl k nečekané spolupráci Yngwie Malmsteen. „I jeho to zajímalo a chtěl poslat dema. Když si je poslechl, hodně ho to vzalo. Bylo to někdy v roce 1996 v Miami a Cozy se stal základem sestavy pro další album.“ V té Yngwiemu zůstal věrný jen klávesista Mats OIausson, se zpěvákem Michaelem Vescerou se kytarista rozešel ve zlém a historická sestava z alba coververzí „Inspirations“ se ukázala být jen jednorázovou záležitostí. Na ožehavý vokální post byl vybrán Mats Levén, který byl Malmsteenův dobrý kamarád už od počátku osmdesátých let a který si brousil ostruhy v kapele Swedish Erotica nebo nazpíval bezejmenné album švédských Treat, po němž kapela ukončila svou klasickou éru. V roce 1996 byl Levén na volné noze a proto na nabídku na post u Malmsteena kývl. Zrodila se znovu ceněná spolupráce, i když řada hudebních kritiků poukazovala na fakt, že Levén není tak zdatným vokalistou jako Michael Vescera. I tak na desce „Facing The Animal“ odvedl velmi dobrou práci.

„Rád dělám věci spontánně a ani tyhle nejsou výsledkem nějaké promyšlené strategie. Nepotřebuji žádné impulsy zvenčí, abych provedl změnu stylu,“ řekl tehdy Malmsteen a narážel na fakt, že „Facing The Animal“ je z jiného těsta než byla předchozí díla. Nenechalo se čekat, že se Švéd nechá ovlivnit populárním alternativním rockem či doznívajícím grungem, ale jisté zjednodušení výrazu a srozumitelnosti skladeb je to, co vystihuje „Facing The Animal“ nejlépe. Na žádném předchozím albu nedával Malmsteen tolik prostoru skladbám na úkor svých sólových exhibic. Typická sóla ustupují do pozadí ve prospěch tvrdých riffů a ostrých rytmů, ovšem tentokrát je to k dobru věci a zajišťuje to „Facing The Animal“ další výsadní místo v Yngwieho diskografii. Svým pojetím je deska stejně silná jako předchozí „Magnum Opus“.

I na ní je několik míst, která lze bez uzardění přiřadit k nejlepším chvilkám Yngwieho kariéry. Balada „Like An Angel (For April)“, kterou Malmsteen věnoval další manželce v pořadí, je jeho nejlepší kousek tohoto ražení a titulní věc „Facing The Animal“ nejsabbathovštější nahrávkou, s níž kdy kytarista přišel. Může sloužit jako demonstrace toho, že občas Malmsteen použije natolik minimalistický styl, že své typické velikášství dokáže dát do služeb skladby. Později na „Facing The Animal“ poukazoval jako na věc, která jej odvedla velmi daleko od kašírovaných kořenů, ovšem v tomto případě lze říct, že tak činí nejlepším možným způsobem. Obě skladby ční z desky okatým způsobem, ale vedle řady typických (a silných) kompozic nepůsobí nepatřičně.

Bylo znát, že na „Facing The Animal“ je Yngwie stále na vrcholu umělecké kariéry. Zatím se ještě neobjevovaly žádné známky toho, že by se celá věc měla v příštích několika letech zlomit. Můžeme mu vyčítat úvodní „Braveheart“, v níž až příliš okatě cituje Garyho Moorea se slavnou „Over The Hills And Far Away“, můžeme mu vyčítat méně výrazné skladby z konce alba, „End Of My Rope“, „Only The Strong“ a hlavně otravná „Alone In Paradise“ jsou v podstatě do počtu, bez nichž by se hodinová nahrávka obešla. Zato „Sacrifice“, „Another Time“, „Heathens From The North“, „My Resurrection“ a zejména „Enemy“, opatřená velice zvláštní tajemnou atmosférou, jejíž zneklidňující pocit nevytváří jen Malmstreenovy sekané riffy, ale i trochu nervní klávesy, jsou vrcholovými díly devadesátkové Yngwieho tvorby. Tím deska ukazuje, že devadesátá léta mohou být v historickém kontextu brána jako nejsilnější Malmsteenovo období, přestože po stránce komerční pokulhávala za dekádou předchozí.

Dnes se na „Facing The Animal“ nahlíží jako na desku, která umělecký vrchol Yngwieho Malmsteena ukončila. Znamenala konec spolupráce s muzikanty, kteří se na ní podíleli, zejména vystavilo stopku Matsu Levénovi. Jakkoliv Malmsteen při vydání alba zářil v každém okamžiku, kdy se o něm zmínil v rozhovorech („Ten jen naprosto brilantní, dokonale univerzální,“ tvrdil kytarista), brzy z něho nadšení vyprchalo. „Na koncertech nestíhal. Pokud někdo slyšel živé album „Live!!“, tak ví, o čem mluvím. Člověk může mít proti Vescerovi výhrady, ale Mats musel projít jeho stopami, které zjevně byly příliš velké. Na rozdíl od Vescery jsem se s ním ale nerozešel ve zlém,“ dodal k Levénově odchodu Malmsteen. Nebyla to však jediná událost, která otřásla jeho kapelou. Ta další byla mnohem smutnější a tragičtější.

„Facing The Animal“ se ukázalo být posledním albem i pro Cozyho Powella, ačkoliv s ním Malmsteen do budoucna počítal. Ovšem osud tomu chtěl jinak. Jeho láska ke čtyřem kolům a jízdě s větrem o závod se mu podle řady kolegů jednou musela vymstít a přesně to se stalo 5. května 1998, kdy Powell boural s vozem Saab 9000 na dálnici u Bristolu. Neměl tolik štěstí jako Malmsteen o jedenáct let dříve a těžkou havárii přežil jen o několik hodin. Na vině bylo hodně mizerné počasí i skutečnost, že Cozy po dálnici letěl rychlostí 170 kilometrů v hodině. Neměl moc šancí…

Jan Skala             


www.yngwiemalmsteen.com

YouTube ukázka - Facing The Animal

Seznam skladeb:
1. Braveheart
2. Facing The Animal
3. Enemy
4. Sacrifice
5. Like An Angel (For April)
6. My Resurrection
7. Another Time
8. Heathens From The North
9. Alone In Paradise
10. End Of My Rope
11. Only The Strong
12. Poison In Your Veins
13. Air On A Theme

Sestava:
Mats Levén - zpěv
Yngwie Malmsteen - kytara
Barry Dunaway - baskytara
Mats Olausson - klávesy
Cozy Powell- bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 59:39
Label: Pony Canyon
Země: Švédsko
Žánr: neoclassical metal/hard rock

Diskografie:
1984 - Rising Force
1985 - Marching Out
1986 - Trilogy
1988 - Odyssey
1990 - Eclipse
1992 - Fire And Ice
1994 - The Seventh Sign
1995 - Magnum Opus
1996 - Inspiration
1997 - Facing The Animal
1999 - Alchemy
2000 - War To End All Wars
2002 - Attack!!
2005 - Unleash The Fury
2008 - Perpetual Flame
2009 - Angels Of Love
2010 - Relentless
2012 - Spellbound
2016 - World On Fire
2019 - Blue Lightning
2021 - Parabellum

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.07.2023
Přečteno: 1721x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zde už nám...20. 07. 2023 8:01 ToPi
Taky mi u...14. 07. 2023 10:57 Crust
Je to nejslabší album......od Marching Out...14. 07. 2023 10:18 Kolík
Naprosto...13. 07. 2023 21:41 orre
Nikdy jsem moc...13. 07. 2023 10:28 Crust


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.34975 sekund.