CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Steve LUKATHER - Bridges

Že by Toto ještě někdy vydali novou desku, je velice nepravděpodobné. I když papírově členem kapely zůstává kytarista a hlavní tvůrčí mozek Steve Lukather i klávesista David Pacih, věc ohledné legendy amerického AOR dospěla do patové situace. Jakékoliv studiové aktivity pod tímto názvem jsou zablokovány ze strany rodin někdejších zesnulých členů, bubeníka Jeffa Porcara a basisty Mikea Porcara, přičemž ani někdejší frontman Bobby Kimball se k možnému znovusetkání pod hlavičkou Toto nestaví nijak žhavě, takže Stevu Lukatherovi nezbývá nic jiného, než vydávat desky na vlastní pěst. Klidně by mohly vyjít pod hlavičkou kapely, která díky coververzi největšího hitu „Africa“ v podání Weezer znovu slaví velké úspěchy. Luke se nesnaží napsat novou „Afriku“, pojítkem je jedinečná kvalita, kterou zaručuje on i jeho typický rukopis.

Jestliže minulá „I Found The Sun Again“ zastihla Lukea v jakémsi experimentálním rozpoložení, novinka „Bridges“ je orientována spíše tradicionalisticky. Jako by Lukeovi bylo jasné, že věc s Toto se nadobro uzavírá a chtěl natočit album, které tuto legendu připomene. Není třeba jakkoliv kopírovat dávný styl kapely, ani se snažit napsat další velké hity, které by se hitparádovými trháky stejně nestaly, stačí jen nechat volně plynout dávné inspirace a zavzpomínat, jak to kdysi této výjimečné kapele hrálo. Tomu nahrává i skutečnost, že se na albu podíleli další současní papíroví členové Toto, klávesista David Paich, zpěvák (zde rovněž v roli klávesisty) Joseph Williams a někdejší dlouholetý bubeník této party Simon Phillips. Jedná o jakési malé session Toto na albu jejich předáka. To je jeden z důvodů, který by mohl přitáhnout k „Bridges“ pozornost. Druhým je fakt, že se jedná o opravdu vydařenou desku.

Nečekejte však hitovou kolekci, jakou byla slavná „Toto IV“ nebo „The Seventh One“. Luke a jeho společnost se spíše oddávají skladbám z progresivnějším nádechem, v nichž prýští inspirace od alba „Tambu“ dál a proto „Bridges“ nejlépe funguje jako celek. Je deskou bez typických vrcholů, v nichž by vás na první poslech praštil přes uši některý refrén nebo melodický motiv. Všechno začne vystupovat postupně, bez toho, abyste si skladby museli řadit na hity a vycpávky. Jednoznačně není zastoupena ani jedna kategorie. Když bychom chtěli vypíchnout určité skladby, byly by to typicky naleštěnější poprockové kusy „Someone“ a „When I See You Again“. Na nich se dá aktuální Lukeova forma demonstrovat nejlépe, včetně jeho vokálního vkladu, který je znovu velice silný.

Vypíchnutí těchto dvou kusů je ale nespravedlivé vůči ostatní skladbám, ani „Someone“, ani „When I See You Again“ je nepřevyšují o koňskou délku, jak tomu bylo u legendární desky „Toto IV“ a jejích největších hitů. Na „Bridges“ se nacházejí minimálně tři další kusy (a jsme už u pěti skladeb z celkových osmi), které by aspirovaly na nejlepší skladbu albu. Mezi ně lze zahrnout žhavou bluesovku s úchvatným Lukeho sólem „Take My Love“, nádherou baladu „All Forevers Must End“, která tepe na romantičtější a klidnější strunu, a úvodní riffovou „Far From Over“, která sází na tvrdší a rockovější tvář uznávaného umělce. Jedinou trochu zbytečnou položkou (i když také ne nevydařenou) zůstává skladba „Burning Bridges“, jíž nesluší mírně jižanská atmosféra po vzoru ZZ Top, ani poněkud unylejší zpěv hlavního protagonisty.

„Bridges“ udržuje Lukatherovo jméno v nejvyšší rockové lize, přestože se mu pomalu blíží sedmdesátka a kdysi černou hřívu proplétají čím dál více stříbrné pramínky. Stále ještě má co říct a je proto vysoce pravděpodobné, že do důchodu, do něhož míří řada jeho vrstevníků, se ještě úplně nechystá. Kdyby ano, rozhodně by do něho odešel se ctí. To nejlepší se sice tentokrát nekoná, ale laťka kvality neklesá.

Jan Skala             


www.stevelukather.com

YouTube ukázka - Someone

Seznam skladeb:
1. Far From Over
2. Not My Kind Of People
3. Someone
4. All Forevers Must End
5. When I See You Again
6. Take My Love
7. Burning Bridges
8. I`ll Never Know

Sestava:
Steve Lukather - zpěv, kytara
Trev Lukather - kytara
Lenard Sklar - baskytara
Jorgen Carlsson - baskytara
Joseoh Williams - klávesy
David Paich - klávesy
Steve Maggiora - klávesy
Simon Phillips - bicí
Shannon Forrest - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 35:45
Label: The Players Club
Země: USA
Žánr: AOR

Diskografie:
1989 - Lukather
1994 - Candyman
1997 - Luke
2003 - Santamental
2008 - Ever Changing Times
2010 - All`s Well That Ends Well
2013 - Transition
2021 - I Found The Sun Again
2023 - Bridges

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.08.2023
Přečteno: 779x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0941 sekund.