CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ASKING ALEXANDRIA - Where Do We Go From Here

Je jen málo kapel, kterým skotačení ze stylu do stylu a experimentování napříč hudebním spektrem nezlomí vaz. Def Leppard na svém bestselleru „Hysteria“ předvedli naprosto elegantní obrat od původní zvuku, který se poohlížel až heavymetalovým směrem a výsledkem byl nadčasový fenomén. Když ale Mötley Crüe chtěli zkusit něco jiného na bezejmenném albu, byl z toho propadák jako vrata. A to jsme jen u největších hegemonů. Co teprve kapely, které nemají svou pozici na scéně zdaleka tak pevnou. Ukázkovým příkladem vrtošivých fanoušků může být britská formace Asking Alexadria. Druhdy kapela, do níž se vkládaly snad všechny metalcorové naděje světa a která před patnácti lety byla tak módní, že ji pravověrný rocker z duše nenáviděl, se postupem času vyvinula ve zcela jiné těleso a to jí staří fanoušci neodpustili.

Ponechme starou epizodu s ukrajinským zpěvákem Denisem Stoffem. Ač se řadí k úspěšnějším, už dávno zapadala prachem a dnes je znovu jediným možným frontmanem Asking Alexandria Danny Worsnop. Byla to zejména jeho zásluha, že kapela po jeho návratu začala měnit výraz (s tím experimentovala už na nejlepším albu „From Death To Destiny“ z roku 2013) a na dalších albech na sebe nabalovala čím dál více hardrockového tradicionalismu. A to staří fanoušci nepochopili. Přestože alba zněla dobře a Worsnop má pro hardrockový rank skutečně dobrý hlas, neúspěch kapelu znovu přiměl k radikálnímu kroku. Všechny změny a experimenty, ač bezpochyby kráčely správným směrem, odhodila a zahlásila návrat k metalcorovému znění. A to je krok zpět.

Ne že by kapela přišla s takovým masomlejnkem, jako byl debut „Stand Up And Scream“, dnes už Worsnop screamů tolik nepoužívá, ale vykalkulovaný návrat k metalcoru je znát. Pro fanoušky dvou posledních desek, na kterých se z Asking Alexandria stali de facto souputníci současných hardrockových kapel, vzývající sedmdesátá léta, bude představovat „Where Do We Go From Here“ velké zklamání, ačkoliv sem tam probleskne jistá návaznost na tyto opusy. Komplexně jsou však odvrhnuty a spíše se staví na prvních třech deskách, přičemž své místo mají kupodivu i vlivy alba „The Black“, jediného počinu nazpívaného Denisem Stoffem. Všechny karty na stůl vyloží úvodní „Bad Blood“, která přesně ukáže, podle jakých pravidel se bude hrát. To, co se v ní odehrává, je nezajímavé, poplatné trendu, který Asking Alexandria už dávno přerostli a koketující s největšími klišé, jaká si v metalcoru dovedete představit.

Celá deska naštěstí nejede v tom samém módu, kapela se snaží místy z metalcorové škatulky utéct, čímž však prohlubuje rozpaky, protože je jasné, že proklamovaný návrat je pro ni znouzectnost, kterou diktují spíše vyprázdněná konta. Mezi vším balastem dokáže zafungovat singlová „Psycho“, která přes úděsnou hip-hopovou sloku dokáže nastartovat statný refrén, v němž Worsnop dokonce připomene i projev legendárního Chrise Cornella ze Soundgarden. V téže skladbě potěší zdivočelý punkový finiš, což je jedno z nejlepších míst na desce. Potěšit dokáže i vcelku slušná, ač trochu popovější „Dark Void“, stejně jako „Holding On To Something More“, jež by mohla být bez metalcorové přítěže slušná rocková věc a úplně k zahození není ani závěrečná titulní „Where Do We Go From Here“, ve které potěší křehká atmosféra, prosycená nostalgickým pohledem.

Jestli chtěli Asking Alexandria zaútočit albem na někdejší pozice na špici metalcorového peletonu, tak se přepočítali. Už se nepíše rok 2010 a tehdejší trendy jsou dávno za zenitem. Tohle dílo těžko staré fanoušky usmíří a novým nadělá jen zmatek v hlavě. Rčení, že Asking Alexandria je spolehlivá rocková kapela, která dodává vyvážená alba, dnes už neplatí.

Jan Skala             


www.askingalexandria.com

YouTube ukázka - Psycho

Seznam skladeb:
1. Bad Blood
2. Things Could Be Different
3. Let Go
4. Psycho
5. Dark Void
6. Nothing Left
7. Feel
8. Let The Dead Take Me
9. Kill It With Fire
10. Holding On To Something More
11. Where Do We Go From Here?

Sestava:
Danny Worsnop - zpěv
Ben Bruce - kytara
Cameron Liddell - kytara
Sam Bettley - baskytara
James Cassells - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 39:28
Label: Better Noise Music
Země: Velká Británie
Žánr: metalcore

Diskografie:
2009 - Stand Up And Scream
2011 - Reckless & Relentless
2013 - From Death To Destiny
2016 - The Black
2017 - Asking Alexandria
2020 - Like A House On Fire
2021 - See What`s On The Inside
2023 - Where Do We Go From Here

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.09.2023
Přečteno: 628x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09048 sekund.