ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LINKIN PARK - Hybrid Theory

Psal se rok 1996 a Mike Shinoda a Brad Delson, spolužáci ze střední, se sešli na společném koncertě kapel Anthrax a Public Enemy. Zatímco Mike žil hip hopem, Brad poslouchal metal a vznikl nápad na fúzi těchto odlišných žánrů. Vlastní kapela začala mít reálnější obrysy a dokonce i název – Xero. Tehdy vznikla první demo nahrávka se čtyřmi písněmi a za mikrofonem stál Mark Wakefield. Úspěch a sláva se ovšem nedostavovaly ihned, a tak se zanedlouho hledal nový frontman. Novou kapelu hledal jistý Chester Bennington, který zpíval v Grey Daze a ocitl se na konkursu. S přehledem vyhrál, přičemž jeden z uchazečů se měl vyjádřit ve smyslu „jestli nevezmete tohohle týpka, jste blázni“. Vzali ho a kapela se přejmenovala na „Hybrid Theory“, což odkazovalo na původní záměr hrát si s různými žánry.

Chester vnesl do bandy nový vítr, kapela ožila, začala tvořit a koncertovat. Z původního názvu kapely se vyklubalo konečné „Linkin Park“ a nová formace začala hledat útočiště u velkého labelu. Dlouho se nedařilo a hledání pořádné smlouvy zabralo více než dva roky, což u části členů skupiny začínalo hraničit s úzkostí. Naštěstí se do všeho vložil producent Jeff Blue, jenž se z dřívějška znal s Bradem Delsonem, byl obeznámen s prvotními nahrávkami kapely Xero a měl prsty i v angažování nového vokalisty. Blue využil svého postavení u Warner Bros. Records a kapela mohla začít nahrávat debutovou desku. Vyhráno ovšem jen tak nebylo.

Producenti tlačili na to, aby se kapela zbavila Shinody a Linkin Park nahráli rockovou desku pouze s vokálem Chestera Benningtona. Ten se zachoval loajálně ke svým členům, nabídku striktně odmítl s tím, že kapela má svou vizi, jak by prvotina měla a bude znít. Další komplikací bylo neustálé přepisování a předělávání aranží hotových písní. Nekončící zásahy produkce hraničily u členů kapely s frustrací (text „One Step Closer“ na tuto úmornou část nahrávání přímo odkazuje). Chester mlátil ve studiu pěstí do zdi. Přepisovalo se hodně a často, ale podivná dynamika mezi dvěma tvrdohlavými tábory nakonec přinesla kýžené ovoce. 24. října 2000 šlo album „Hybrid Theory“ ven a nastal naprostý masakr.

Novátorský hybridní styl okouzlil celý svět a debutové album podpořeno čtyřmi singly se valilo nezastavitelně jako lavina a naprosto dominovalo dalšímu roku. Ještě osmnáct měsíců po vydání se prodávalo více než 100 000 kopií týdně a z „Hybrid Theory“ se stalo nejprodávanější debutové album od „Apetite for Destruction“ od Guns n´Roses z roku 1987. Linkin Park vzali útokem celý svět a v roce 2001 objeli neuvěřitelných 324 koncertů. Ze skladeb „In the End“, „Crawling“ nebo „One Step Closer“ se staly hymny. Celosvětově se prodalo více než třicet dva milionů kusů a album se na chvíli vrátilo na první příčku na iTunes a na Amazonu ještě jednou po dlouhých 17 letech. 20. 7. 2017 Chester Bennington spáchal sebevraždu a celý svět se zahalil do obrovského zármutku.

Úspěch „Hybrid Theory“ z velké části pramení z až nihilistického přístupu v textech. Chester neměl jednoduché dětství. Byl šikanován, sexuálně zneužíván a veškeré negativní zkušenosti se s Mikem Shinodou rozhodli přetavit v univerzální zpověď nastupující generace, která si ze všech zklamání, rozchodů a závislostí vytvořila unifikovaný recept. Autentické emocionální napojení bylo na světě a ve spojení s netradičním nu-metalovým pojetím (které bylo trendy díky kapelám Korn nebo Limp Bizkit) a dostatečně revoltujícím přístupem vytvářející protipól úřadujícím popovým ikonám (Britney Spears, Backstreet Boys), kalifornští Linkin Park trefili jackpot. Tím spíš, když se kapela okamžitě dostala do mainstreamových médií a začala opanovat různé hitparády a žebříčky na nejvyšších postech.

Hudebně se „Hybrid Theory“ nikterak zvlášť neliší od svých souputníků a nabízí standardní spojení elektroniky, rapu a tvrdých metalových riffů. Devizou kapely je neustálý dialog mezi Shinodou a Benningtonem a nesmírný čich na stadiónové refrény a líbivé melodie. To uměli Linkin Park zkombinovat vždy. Debut je drzejší, agresivnější a více nekompromisní co se týče screamů nebo riffů. „Points of Authority“, „Runaway“ nebo „A Place for My Head“ se vedle monumentálních osvědčených hitů neprávem lehce ztrácí, když nabízí výživné mezihry a dokonale jednoduché a účelné kytarové riffy s perfektními vokály. Album je navíc perfektně namixované, zprodukované, dramaturgicky skvěle navazuje a uteče jako voda.

„Hybrid Theory“ je zaslouženě jedno z nejúspěšnějších debutových alb v historii moderního metalu a legendární deska mezi nu-metalovými kapelami. Strmě odstartovala úspěch Linkin Park a zajistila si titul nejprodávanějšího rockového alba 21. století. Deska oslovila a pobláznila celou jednu generaci a nebylo možné se jí vyhnout. Univerzální pocity, emoce a zkušenosti Linkin Park přetavili v mainstreamovou šlehu a na „Hybrid Theory“ nabídli jistý způsob terapie. Dominance kapely započala.

Radek Neuman             


www.linkinpark.com

YouTube ukázka – In the End

Seznam skladeb:
1. Papercut
2. One Step Closer
3. With You
4. Points of Authority
5. Crawling
6. Runaway
7. By Myself
8. In the End
9. A Place for My Head
10. Forgotten
11. Cure for the Itch
12. Pushing Me Away

Sestava:
Chester Bennington – zpěv
Mike Shinoda – zpěv, elektronika
Brad Delson – kytara, baskytara
Joe Hahn – DJ pult, samply
Rob Bourdon - bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 37:45
Label: Warner Bros. Records
Země: USA

Diskografie:
2000 - Hybrid Theory
2003 - Meteora
2007 - Minutes to Midnight
2010 - A Thousand Suns
2012 - Living Things
2014 - The Hunting Party
2017 - One More Light

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.10.2023
Přečteno: 1665x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nu MetalZprvu jsem byl...13. 10. 2023 8:24 Domy
Ač nejsem...12. 10. 2023 23:14 Majk
Debut jak remen. Na...12. 10. 2023 10:41 johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09178 sekund.