CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE CLASH - Sandinista!

Do osmdesátých let vstupovali The Clash silnější než kdy předtím. Z punkových outsiderů, na které se během anarchie ve Spojeném království nahlíželo spíš jako na partu praštěných levičáckých intelektuálů než na punkové ultras, se stali mezinárodní hvězdu, jejiž album „London Calling“ kromě domovské Velké británie triumfovalo také ve Spojených státech, které začínaly The Clash pomalu objevovat. Na tamní mládež působily levicově zaměřené (tvrdilo se, že až komunistické) texty jako magnet, protože to bylo něco, čím mohla rodiče provokovat a stavět se jim do opozice. The Clash na „London Calling“ ukázali, že nejsou pouze souputníky Sex Pistols a že už dávno punkovou škatulku přerostli. Prezentovali se jako velcí hitmakeři, schopní napsat skladbu, přesahující veškeré styly, která bude snesitelná jak pro staré punks, tak pro komerční rádia.

V roce 1980 kapela pracovala na první (a posledním) filmovém snímku Rude Boy, který vyprávěl příběh fanouška, který sekl s prací v sex shopu v londýnském Sohu a vydal se za cestou ke štěstí v nové životní roli bedňáka The Clash. Z výsledku byla kapela rozčarována a proto se rozhodla film bojkotovat, když už se nepodařilo docílit jeho stažení. Sláva o kariéře na stříbrném plátně se rozplynula rychleji, než se čekalo a proto bylo třeba zaměřit se na hudbu, protože úspěch „London Calling“ přehlížet nešlo. Bylo jasné, že k punku už kapela zpátky couvnout nemůže, ale zároveň ani nemůže vytvořit dvojče „London Calling“. Jediná cesta vedla k ještě větším experimentům a odklonu od původních punkových ideálů, i za cenu ztráty zbytku starých fanoušků. Jestliže je šokovala deska „London Calling“, nebylo to nic v porovnání s tím, co mělo přijít o rok později, kdy došlo k definitivnímu rozmetání představy o The Clash jako punkové kapele.

Záměr vydávat každý měsíc roku 1980 nový singl nevyšel a světlo světa spatřila pouze dub / reggae skladba „Bankrobber“, která navazovala na podobně laděné chvilky z „London Calling“ a zasněně hitovou atmosférou ukazovala, že The Clash jsou stále při chuti. Pokud si fanoušci mysleli, že „Bankrobber“ předznamenává znění čtvrtého alba, pojmenovaného po nikaragujské levicové straně národního osvobození, nemohli se více mýlit. Jestliže „London Calling“ bylo pestré album, na němž The Clash míchali všemožné styly do jedné výsledné podoby, „Sandinista!“ jde v tomto ohledu mnohem dál. Zde se nedbá na to, zda kapela urazí starého punkového fanouška, vše je podřízeno obrovské variabilitě až chaotické povaze desky, na níž se mísí funky, jazz, gospel, rockabilly, reggae, ska, kalypso, folk, dub, rap a rhythm n`blues. Rozdíl oproti kořenům v „Janie Jones“ či „White Riot“ nemohl být větší. The Clash už byli jiná kapela.

U alba „Sandinista!“ je nutné zdůraznit jeho délku, protože sto čtyřicet čtyři minut je neuposlouchatelná délka, při které se projevila velká bolístka toho, že kapela neměla na naplnění tříalbového prostoru dostatek dobrého materiálu, takže výsledek je ředěn skladbami nevýraznými, které snahu řady hitů spíše sabotují. Trháků., které se zabydlely jak v koncertním repertoáru kapely, tak na budoucích výběrových albech, je tu pomálu. Vlastně jeden dva, úvodní „The Magnificent Seven“, v níž dominují regae kytary a rapový projev frontmana Joea Strummera a zvonivé „Somebody Got Murdered“, což je klasický rockový kousek. Dalších třicet čtyři skladeb takové ambice nemá, ačkoliv ani v jejich případě nelze mluvit o tom, že by šlo o špatné kousky. Těch dobrých, ač jsou míchány s méně přesvědčivými, se najde slušná řada.

Pokud pomineme naprosto zbytečnou šestou část desky, která obsahuje remixy či nové verze už slyšench skladeb, ze zbylých pěti části se dá vybrat konkrétní skladba, která ukáže, že The Clash byli pořád hodně silnou kapelou. Jenže je třeba obrnit se trpělivostí, protože místy kapele ujedou její experimentální choutky a tvoří materiál, který ji ne zcela sluší. Mezi ním ale povstávají „Up In Heaven (No Only Here)“, „Charlie, Don`t Surf“, „Something About England“, či ukázka stařičkého punku „Police On My Back“, který kapele znovu nebývale sluší. Přítomnost skvělých skladeb zdůrazňuje, jak důležitý by pro desku byl radikální střih, který by snížil počet skladeb na polovinu. Pokud by k němu došlo, mohlo se „Sandinista!“ rovnat „London Calling“. Takhle stojí daleko za ním.

„Sandinista!“ představuje vrchol experimentálních snah The Clash. Přestože deska byla mezi fanoušky znovu úspěšná (kritika ji sepsula), kapela jako kdyby se zalekla, kam až je schopna dojít a pomalu začínala své choutky redukovat. Mohly za to také vnější vlivy, protože rok 1980 byl rokem, kdy Velkou Británii pobláznila heavymetalová vlna. A The Clash nebyli těmi, kdo by s ní byl v souladu. kromě kytarista Micka Jonese, který v tisku najednou pěl chválu na Saxon, Iron Maiden či Diamond Head. Tím se začala prohlubovat propast mezi ním a kapelou, která zanedlouho měla doznat rozměrů Grand Canyonu…

Jan Skala             


FB THE CLASH

YouTube ukázka - The Magnificent Seven

Seznam skladeb:
1. The Magnificent Seven
2. Hitsville U.K.
3. Junco Partner
4. Ivan Meets G.I. Joe
5. The Leader
6. Something About England
7. Rebel Waltz
8. Look Here
9. The Crooked Beat
10. Somebody Got Murdered
11. One More Time
12. One More Dub
13. Lightning Strikes (Not Once But Twice)
14. Up In Heaven (Not Only Here)
15. Corner Soul
16. Let`s Go Crazy
17. If Music Could Talk
18. The Sound Of Sinners
19. Police On My Back
20. Midnight Log
21. The Equaliser
22. The Call Up
23. Washington Bullets
24. Broadway
25. Lose This Skin
26. Charlie Don`t Surf
27. Mensforth Hill
28. Junkie Slip
29. Kingston Advice
30. The Street Parade
31. Version City
32. Living In Fame
33. Silicone On Sapphire
34. Version Pardner
35. Career Opportunities
36. Shepherds Delight

Sestava:
Joe Strummer - zpěv, kytara
Mick Jones - kytara, zpěv
Paul Simonon - baskytara, zpěv
Topper Headon - bicí, zpěv

Rok vydání: 1980
Čas: 2:24:09
Label: CBS
Země: Velká Británie
Žánr: post-punk/new wave/dub/reggae/rap/gospel/calypso/world music

Diskografie:
1977 - The Clash
1978 - Give`Em Enough Rope
1979 - London Calling
1980 - Sandinista!
1982 - Combat Rock
1985 - Cut The Crap

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.10.2023
Přečteno: 437x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09486 sekund.