DARKTHRONE - It Beckons Us All
Eternal Hails je perfektní deska. Jedna z jejich...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELECTRIC BOYS - Grand Explosivos

Stockholmští Electric Boys nikdy nebudou největší kapelou na světě a jakýkoliv mainstreamový úspěch (kromě pravidelného umisťování ve švédských rockových hitparádách) se jim navždy bude vyhýbat. Toto konstatování je jednou z největších křivd rock n`rollu, protože Electric Boys jsou kapela, která by si úspěch zasloužila. Nejen pro svou mravenčí práci (zejména posledních patnácti let), ale hlavně proto, že jejich hudba je natolik specifická a svým způsobem i geniálně napsaná, že skutečnost, že ji znají jen skalní fanoušci, je zarážející. Parta kolem zpěváka a kytaristy Connyho Blooma ale požívá silné kultovní postavení, možná takové, jaké po právu náleží finským kolegům Hanoi Rocks, u kterých Bloom několik let působil.

Když si vezmete desky z druhé vývojové etapy, tedy z let po roce 2010, kdy definitivně skončilo působení Connyho Blooma a basisty Andyho Christella u Hanoi Rocks, dojdete k překvapivému závěru, že tato vysoce kvalitní alba jsou natolik vyrovnaná (na druhou stranu neuvěřitelně pestrá), že se jedná o malá mistrovská díla. A je jedno, zda na nich jsou Electric Boys zastánci stařičkého rhythm n`blues po vzoru The Rolling Stones, vyznávají práskavý glam punk Hanoi Rocks či inklinují (zejména na minulé „Upside Down“) k hard rocku sedmdesátých let. Co dělají, dělají skvěle a spojnicí mezi těmito deskami, ale i se starší trojicí ze začátku devadesátých let, je především kvalitní písnička. Laťka, pod kterou tahle parta nikdy nepodleze, je i po více než třiceti letech nastavena proklatě vysoko.

Novince „Grand Explosivos“ dominuje pestrost, které ustupuje hardrocková zemitost minulého počinu, vlivy Deep Purple či UFO jsou vyměněny za funkovější momenty (asi po vzoru dávného debutu „Funk-O-Metal Carpet Ride“) či punkovější přístup bez toho, aby tím jakkoliv trpěla osobitost tvorby. Jen jsou místa (jako úvodní „When Life Treats You Funky“) o něco překvapivější, protože se čekalo, že tak rozvernou náladu a lehkou podobnost s původními Red Hot Chili Peppers Electric Boys nechali na prvních dvou (třech…) albech. Sluší jim dokonale, ačkoliv hřívy už prořídly a o vrásky na tvářích zejména letitých tahounů Blooma a Christella není nouze. S léty přibývá nadhled, který je pro „Grand Explosivos“ dominantní, a dokazuje, proč má kapela fanoušky oddané až za hrob. Oni totiž vědí, v čem spočívá výjimečnost této výtečné party.

Electric Boys se nachází v období, kdy jsou hravější, experimentálnější a mají chuť do hudebních dobrodružství. Proto je tu „When Life Treats You Funky“, ale i podobně funky ztřeštěné „Learjet“ nebo „Cozmic Jagger“. Proto jsou tu také „Domestic Blitz“ a „The Great Believer“, které by mohly být nejdivočejšími položkami v diskografii Hanoi Rocks v době, kdy u nich Bloom s Christellem působili, zejména v časech posledního alba „Street Poetry“. Kapela myslela i na hitová místa, ač tentokrát s nimi o něco málo šetřila, ovšem když vystřihne přitažlivé kusy „I`ve Got A Feelin`, „Missed Her By A Minute“, či „Karma`s Gonna Get You“, dělá to s naprostou lehkostí a silným hitovým potenciálem, který by dokázal zbourat nejednu hitparádu. V takových momentech jsou Electric Boys nejsilnější přesně takové skladby jsou potřebným kořením jejich desek - kompozice, které vynikají mezi vším hudebním dobrodružstvím jednodušší strukturou a líbivým charakterem.

„Grand Explosivos“ je další skvělou sbírkou do pozoruhodné diskografie navýsost zajímavé kapely. Těžko soudit, zda je lepší nebo horší než předchůdci, protože je opět skvělá. Kapela moc dobře ví, co dělá a jak má tvořit z nejlepších ingrediencí. Mezi švédskými kapelami Electric Boys září jako stále málo objevený diamant.

Jan Skala             


www.electricboys.com

YouTube ukázka - When Life Treats You Funky

Seznam skladeb:
1. When Life Treats You Funky
2. Better Safe Than Sober
3. I`ve Got A Feelin`
4. And The Band Played On (Part 1)
5. Domestic Blitz
6. Karma`s Gonna Get You
7. Missed Her By A Minute
8. Learjet
9. Cozmic Jagger
10. The Great Believer
11. And The Band Played On (Part 2)

Sestava:
Conny Bloom - zpěv, kytara
Martin Thomander - kytara
Andy Christell - baskytara
Jolle Atlagic - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 36:51
Label: Mighty Music
Země: Švédsko
Žánr: hard rock/funky/blues rock/glam punk

Diskografie:
1989 - Funk-O-Metal Carpet Ride
1992 - Groovus Maximus
1994 - Freewheelin
2011 - And Them Boys Done Swang
2014 - Starflight United
2018 - The Ghost Ward Diaries
2021 - Upside Down
2023 - Grand Explosivos

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.10.2023
Přečteno: 604x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09055 sekund.