CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE ROLLING STONES - Hackney Diamonds

Jelikož The Beatles jsou padesát let na pravdě boží, může letos desku vydat, kdo chce, ale stejně událostí roku bude nové album od The Rolling Stones, největší fungující kapely na světě, která loni oslavila šedesát let působení, což je číslo, které samo o sobě nutí smeknout klobouk. Navíc, když Mick Jagger letos oslavil osmdesátku a Keith Richards se na oslavu téhož jubilea chystá koncem roku. Novinka „Hackney Diamonds“ přichází dlouhých osmnáct let od poslední řadovky „A Bigger Bang“, takže se s ní ani nepočítalo. Už jen z toho důvodu, že The Rolling Stones mají své jisté a jsou dávno legendou, jež před dvěma lety ztratila jednoho z letitých souputníků, bubeníka Charlieho Wattse. V den jeho skonu by si na pokračování kapely nikdo nevsadil ani pětník, ač Watts nebyl nejvýraznějším členem, byl skoro šedesát let nedílnou součástí kapely a když odejde někdo takový, následuje zpravidla okamžik, v němž se ohlašuje konec kariéry. V The Rolling Stones nepřišel a místo něho je tu nová deska s řadou hvězdných hostů a několika kooperacemi, ve které se nedoufalo ani v nejdivočejších snech.

Člen The Beatles na desce The Rolling Stones? To je věc, která v dobách největší slávy obou kapel byla myslitelná asi jako život na Měsíci. Dnes je to realita a Paul McCartney se šklebí do objektivu fotoaparátu spolu s Jaggerem a Richardsem, a bez mrknutí oka natáčí basové party do staromilské, roztomile grázlovské „Bite My Head Off“. Dávné křivdy jsou zapomenuty a někdejší řevnivost dávno otupil běh času. Podobné to je i u bývalého basisty Billa Wymana, který kapelu opustil po turné k desce „Steel Wheels“ a rozhodně se nedalo říct, že by to bylo za nejpřívětivějších okolností. Na tvorbě nové desky se podílel taky, když natočil basové party do skladby „Live By The Sword“, ve které je ke slyšení i zesnulý Charlie Watts. Tím je pohromadě sestava ze sedmdesátých a osmdesátých let, které navíc sekunduje Elton John. A když na jiném místě alba řádí Lady Gaga, dá se mluvit o podávání generačních rukou. Ani taková jména by nebyla nic platná, kdyby „Hackney Diamonds“ obsahovala jen průměrný materiál, což se u The Rolling Stones v minulosti také dělo.

Jenže „Hackney Diamonds“ je skvělá. Ač je to klasická deska The Rolling Stones, je v tomhle její největší síla, protože pánové všechny skladby podávají s obdivuhodnou energií a šarmem, že na svou stranu musí strhnout i zarytého odpůrce letité tvorby. Přitom v tom není nic složitého či nuceného. Z The Rolling Stones skladby padají samy a jejich krása je zaručena starým talentem Jaggera s Richardsem, kterým s kompozičním procesem místy pomohl i producent Andrew Watt. Pro něho je to další trefa do černého a po výtečné práci na „Patient Number 9“ Ozzyho Osbournea pravděpodobně zažívá vrchol producentské kariéry. I díky němu The Rolling Stones zní maximálně přitažlivě a skladby na „Hackney Diamonds“ jsou nejsilnější za dlouhou, ale opravdu dlouhou řadu let.

Deska je z těch nahrávek, na nichž sedí každá melodie, každý kousek textu, každý riff i každá vokální linka. Už ve chvíli, kdy Keith Richards hrábne do strun a svým klasickým ležérním a nonšalantním stylem rozjede singlovou „Angry“, je jasné, kolik udeřilo. Otvírák ve stylu „Start Me Up“ či „It`s Only Rock N`Roll“ dá vzpomenout na zlaté časy přelomu šedesátých a sedmdesátých let, kdy The Rolling Stones byli na absolutním vrcholu sil. Tehdy byly vyprofilovaní, dnes sází na větší pestrost, což je jedna z věcí, která z „Hackney Diamonds“ dělá skvělé album a z každé obsažené skladby hit. Nejsilněji jsou hitové tendence (kromě „Angry“) cítit v ultimátních a chytře napsaných „Get Close“ (opět s hostujícím Eltonem Johnem), „Whole World Wide“, „Mess It Up“ a „Sweet Sound Of Heaven“, kde hraje na klávesy Stevie Wonder a druhý pěvecký part obstarává Lady Gaga.

Přestože padly názvy pěti skladeb, rozhodně to neznamená, že by zbylých sedm věcí stálo v jejich stínu. Kromě toho, že „Hackney Diamonds“ je nečekaně pestrá deska, je to také velmi vyrovnaná kolekce a při výběru nelze šlápnout vedle. I na první poslech spíše nevýrazné „Live By The Sword“, „Depending On You“ či „Tell Me Straight“ se postupně rozzáří do krásy a skvěle doplňují zmíněné hitovky. Své opodstatnění má i countryová „Dreamy Skies“, která náladou může evokovat někdejší stylovou rozevlátost slavného dvojalba „Exile On Main St.“ a závěrečná „Rollin` Stone Blues“, coververze starého bluesového standardu Muddyho Waterse z roku 1950. která je příznačně zařazena na závěr alba, protože s ní se uzavírá kruh kariéry The Rolling Stones a jejím prostřednictvím se Jagger a Richards (nikdo jiný v ní nehraje) symbolicky vrací k prvním dvěma albům The Rolling Stones, která obsahovala pouze coververze starých bluesových věcí. Proč ale mluvit hned o uzavřeném kruhu? Jednoduše... Konec všeho totiž může být blíž, než se zdá…

Vydání „Hackney Diamonds“ je bezpochyby událostí roku. Překvapující a docela nečekané je to, že deska je velmi vážným aspirantem i na nejlepší letošní album. A ta ocenění, která The Rolling Stones pár dnů po vydání sbírají, nejsou pouze za zásluhy. Jsou za to, že kapela přišla s nejlepším dílem od pětačtyřicet let starého alba „Some Girls“, což je ohromná věc.

Jan Skala             


www.rollingstones.com

YouTube ukázka - Angry

Seznam skladeb:
1. Angry
2. Get Close
3. Depending On You
4. Bite My Head Off
5. Whole Wide World
6. Dreamy Skies
7. Mess It Up
8. Live By The Sword
9. Driving Me Too Hard
10. Tell Me Straight
11. Sweet Sounds Of Heaven
12. Rollin` Stone Blues

Sestava:
Mick Jagger - zpěv
Keith Richards - kytara
Ronnie Wood - kytara
Bill Wyman - baskytara
Andrew Watt - baskytara
Paul McCartney - baskytara
Elton John - klavír
Stevie Wonder - klávesy
Benmont Tench - klávesy
Matt Clifford - klávesy
James King - saxofon
Ron Blake - dechy
Charlie Watts - bicí
Steve Jordan - bicí
Lady Gaga - zpěv

Rok vydání: 2023
Čas: 48:23
Label: Polydor
Země: Velká Británie
Žánr: rhythm n`blues/classic rock

Diskografie:
1964 - The Rolling Stones
1965 - The Rolling Stones No. 2
1965 - Out Of Our Heads
1966 - Aftermath
1967 - Between The Buttons
1967 - Their Satanic Majesties Request
1968 - Beggars Banquet
1969 - Let It Bleed
1971 - Sticky Fingers
1972 - Exile On Main St.
1973 - Goats Head Soup
1974 - It`s Only Rock N`Roll
1976 - Black And Blue
1978 - Some Girls
1980 - Emotional Rescue
1981 - Tattoo You
1983 - Undercover
1986 - Dirty Work
1989 - Steel Wheels
1994 - Voodoo Loungue
1997 - Bridges To Babylon
2005 - A Bigger Bang
2016 - Blue & Lonesome
2023 - Hackney Diamonds

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.10.2023
Přečteno: 2627x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ty kokso......až...20. 12. 2023 21:21 Marek
Tak tohle by byla...25. 10. 2023 8:47 raf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09184 sekund.