ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLINK-182 - One More Time...

Pro Blink-182 byl tah s návratem frontmana Toma DeLongeho zatažením za záchrannou brzdu a jedinou možnou cestou do budoucna. Ačkoliv poslední album s DeLongem, dvanáct let stará kolekce „Neighborhoods“. nebyla ničím výjimečná a ukázala skutečnost, jak moc Blink-182 patřili do jiné doby, v níž jaksi nadobro zamrzli, dvě nudné nahrávky s jeho náhradníkem Mattem Skibou, už jen otevřeli otázku relevantnosti existence kapely. Jak „California“, tak zejména „Nine“ zůstala za očekáváním a tato epizoda nikdy nebude ozdobou jejich životopisu. Ukázala ale důležitý fakt - DeLonge je (i přes Skibovy kvality) jediným možným kytaristou a zpěvákem kapely, která má to nejlepší už minimálně dvacet let za sebou, ač si to nechce přiznat. Žije z toho však pořád.

Přelom milénia byl dobou, která neopunku neobyčejně přála. Blink-182 si udělali jméno účastí v praštěných teenagerských komediích Prci, prci, prcičky, což z trojice udělalo nejméně pravděpodobné hvězdy americké kultury. Nebyli nikdy takoví hitmakeři jako Green Day, ani tak namachrovaní jako The Offspring a pravověrní rockeři se jim smáli mnohem více než těmto kapelám, ale přesto je milovaly miliony posluchačů. I přes celkem zbytečný rozruch bylo nutné uznat, že alba „Enema Of The State“ a „Take Off Your Pants And Jacket“ byla ve svém ranku skutečně dobrá a vzešlo z nich velké množství hitů, které jsou dodnes výkladní neopunkovou skříní. Z cesty kapelu svedla až poněkud měkčí a alternativnější bezejmenná deska z roku 2003, a to byl začátek konce, který se snaží už mnoho let (spíše neúspěšně) zvrátit. Paradoxně nejvíce šancí k tomu měla letos, když ji staří fanoušci byli ochotni po letech znovu vyslechnout. Blink-182 tuto šanci ovšem zcela nevyužívají.

O formě z přelomu milénia si Blink-182 mohou nechat jen zdát, přestože jsou na tom líp než v době DeLongeho nepřítomnosti, neboť poslední album „Nine“ lze považovat za skutečně nevydařený počin. Tím novinka „One More Time…“ není, i když žádný velký zázrak se nekoná ani tentokrát. Problém je stejný jako řadu let - Blink-182 ztratili někdejší divokost a až přespříliš využívají rádiově sice zajímavých, ale pro starého fanouška zbytečně jemných poloh. Jaký je to rozdíl, když spustí jeden ze singlů „Dance With Me“, v němž si zavzpomínají na dávnou formu a rázem zní stejně autenticky a divoce jako v roce 1999. Bohužel takových míst je na desce poskrovnu, Pokud se Blink-182 vracejí do nejslavnější minulosti, je to hlavně k bezejmennému albu z roku 2003, ovšem už bez tak stěžejního hitu, jakým byla baladická „I Miss You“.

Novinka nasadí výborný úvod v nostalgické „Anthem Part 3“ a následující „Dance With Me“, o nichž by se dalo uvažovat jako o nejlepších otvírácích jejich desek. Vysokou formu si kapela udrží ještě v pár dalších věcech, kterým dominuje dvojice výtečných ostrých punkovek „More Than You Know“ a „Turn This Off!“, ovšem s příchodem nenápadité „When We Were Young“ nastartuje proces klesající kvality, který v dalších skladbách začíná nabírat povážlivých rozměrů. Z druhé polovin desky potěší jen tři věci, trochu infantilní „Enging“, skočná „Blink Wave“, která svým tanečním rytmem dokáže evokovat The Clash a závěrečná, sympaticky nostalgická „Childhood“. Ostatní skladby se s klidným svědomím dají nazvat bohapustou vycpávkou. Kapela možná prožívala euforické stavy ze setkání v ikonické sestavě, ale skladatelská jiskra ne a ne přeskočit.

Návrat Blink-182 je lehce nadprůměrný, přesně, jak se čekalo. Kapela by se ráda dotkla takové popularity jako před pětadvaceti let, což už ale není možné a nemá k tomu ani tak kvalitní materiál, jak by bylo zapotřebí. Soudě podle fanouškovských reakcí se však comeback povedl, takže ani jistá průměrnost není na překážku.

Jan Skala             


www.blink182.com

YouTube ukázka - Dance With Me

Seznam skladeb:
1. Anthem Part 3
2. Dance With Me
3. Fell In Love
4. Terrified
5. One More Time
6. More Than You Know
7. Turn This Off!
8. When We Were Young
9. Edging
10. You Don`t Know What You`ve Got
11. Blink Wave
12. Bad News
13. Hurt (Interlude)
14. Turpentine
15. F*Ck Face
16. Other Side
17. Childhood

Sestava:
Tom DeLonge - zpěv, kytara
Mark Hoppus - zpěv, baskytara
Travis Barker - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 44:35
Label: Columbia
Země: USA
Žánr: neopunk/pop punk

Diskografie:
1994 - Cheshire Cat
1997 - Dude Ranch
1999 - Enema Of The State
2001 - Take Off Your Pants And Jacket
2003 - Blink-182
2011 - Neighborhoods
2016 - California
2019 - Nine
2023 - One More Time...

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.11.2023
Přečteno: 605x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
NesouhlasímNesouhlasím a...11. 01. 2024 14:04 Luky


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09677 sekund.