PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Tonda RAUER (HARLEJ) - Aktuální sestava je nejstabilnější za celou dobu naší existence

Kapela Harlej letos píše již dvacátý osmý rok působení na rockové hudební scéně a stále nepolevuje a jede na plný plyn. Na podzim vyšla již šestnáctá deska, nesoucí název ,,Zatím je to dobrý". Nahrávku kapela podpořila stejnojmenným turné a několika videoklipy. Pomalu se přibližuje také další kulaté výročí kapely. Jestli se již k němu začínají spřádat plány a mnohé další v rozhovoru prozradil kapelník a kytarista Harleje Tonda Rauer.

V říjnu vám vyšla deska "Zatím je to dobrý", aktuálně propagujete nahrávku na stejnojmenném tour. Jsou v playlistu už nějaké kousky z nové desky?
Momentálně hrajeme z desky tři věci, dva singly, na které jsme vypustili předem klipy a píseň "Můžeš mít". Postupně ale ještě něco do playlistu určitě dodáme.

Tour vyvrcholí v prosinci. U některých zastávek jste s předstihem hlásili, že je vyprodáno. Jak to vnímáš?
Koncerty prozatím fungují super a můžu říct, že nás hodně těší i právě návštěvnost. Je bomba vidět, že to, co děláme, lidi baví a zajímá. Vážíme si toho.

Na jaře vyšel klip k úvodnímu songu "Zatím je to dobrý" a nedávno k "Tak mi zavolej". Bude pokračování?
Pokračování bude. Aktuální je momentálně klip ke "Svatební košili" a budeme se snažit, aby následoval ještě minimálně jeden.

Na turné hrajete bez předkapely. Před koncertem je autogramiáda, na které mají fanoušci možnost prohodit nějaké slovo s členy kapely. Jak tato forma vyhovuje kapele a jak fanouškům?
Před časem jsme se rozhodli, že zkusíme hrát koncerty bez předkapely. Je to jednoduší technicky a v podstatě se mi zdá, že pro publikum i časově příjemnější. Vždycky jsme se snažili představit lidem nějakou zajímavou kapelu, kterou jsme brali s sebou, ale po dlouhé době jsme chtěli udělat změnu. Možná se tenhle systém časem opět změní, ale momentálně to vypadá, že i naši fandové jsou se stávajícím systémem spokojeni.

Tvorba nové desky probíhala standardně nebo bylo něco jinak?
Systém tvorby v Harleji je dlouhá léta zajetý a dodržujeme ho. Tentokrát jeden rozdíl byl, proces nahrávání trval až nezvykle dlouho. Náš dvorní studiový zvukař Standa Baroch vlastní v Praze špičkově vybavené studio a dal nám obrovskou časovou volnost. A my jí v rámci naší lenosti dokonale využili.

Kdo se podílel na tvorbě nových skladeb?
Tohle album je celé autorsky hudebně moje práce a textově práce Tomáše Miřátského. Měl jsem z doby covidu na skladě spoustu materiálu, takže bylo z čeho vybírat a jsem hodně rád, že o texty se postaral kompletně Tomáš.

Vaše tvorba je založena na pozitivním vnímání a optimismu. Je pro tebe důležité předávat tyto pocity skrze tvorbu fanouškům?
To, že jsem vyloženě optimistický člověk je určité zdání, které ne vždy platí. Nejde mi o to předávat jen pozitivní věci. Spíš mi jde o to, nepředávat ty negativní a depresivní, těch se myslím na všechny valí dost ze všech stran každý den. Zbytečně velká nasranost, deziluze a vzájemná nevraživost, kterou vidím kolem sebe, není nic, co bych chtěl přiživovat a proto se i s kapelou snažíme předávat našim fanouškům to pozitivní.

Klasický křest alba neproběhl. Je v plánu?
Vlastně ani nevím. Koncertním křtům alba moc nepřikládám význam a nejsem si jistý, jestli to není jen nějaká naše lokální tradice. Podle mě byly dříve křty pořádaný hlavně pro média, aby se vydanému albu dostalo publicity a to se dneska již nedělá. Jsem rád, když se nějaká nová písnička lidem líbí, když vidím kladnou reakci na koncertech, je to pro mě důležitější a myslím, že to je ten pravý křest. To, jestli lidi album přijmou, je pravý křest ohněm.

Harlej měl původně zavítat v rámci tour i na Slovensko. Akce byla však zrušena. Z jakého důvodu?
Koncert byl naplánovaný jako dvojkoncert se švédskými Eclipse, což je výborná kapela, kterou mám hodně rád a hodně si vážím toho, že do podobného spojení šli. Bohužel předprodej stagnoval a pořadatel ani další zúčastnění neměli odhad, co můžou čekat a jak akci zajistit. Z toho důvodu byl koncert zrušen. Doufáme, že se někdy v budoucnu podaří tohle spojení dát znova dohromady.

Jak hodnotíš letošní rok? Povedlo se vše, co sis předsevzal?
S Harlejem se nám toho povedlo hodně. Dokončili jsme novou desku, odehráli spoustu koncertů, natočili tři klipy a pořád si neuvěřitelně užíváme to, že lidi baví naše muzika a můžeme se tím pádem i my bavit tím, co nás baví. Všeobecně si moc předsevzetí nedávám, takže se těžko hodnotí, jestli se mi povedlo všechno, co jsem chtěl. Doufám ale, že stejně jako se nám podařilo posunout s Harlejem, podařilo se i mě osobně posunout jako člověku a doufám, že lepším směrem.

Kapela Harlej letos zapisuje již osmadvacátý rok existence. Určité výkyvy se nevyhnou nikomu, jaké je aktuálně rozpoložení kapely?
Aktuální sestava Harleje je nejstabilnější za celou dobu naší existence. Všichni víme, co od sebe máme a nemáme čekat, všichni víme, co se nám dohromady daří tvořit a už nejsme tak blbí, abychom to ničili a nechali si tuhle super věc, kterou společně máme, proklouznout mezi prsty. Zároveň myslím, že jsme parta lidí, která když je potřeba, tak se na sebe může spolehnout, dokáže se za sebe postavit, dokáže se společně bavit a dokáže i extrémně silně táhnout za jeden provaz. A teď nemyslím jen nás jako kapelu, ale celý team lidí kolem Harleje.

Začínáš již spřádat plány na další kulaté výročí, které bude napřesrok?
Tohle je vždycky nutné plánovat hodně dopředu, takže už samozřejmě nějaké plány jsou. Konkrétně ale zatím nic neprozradím.

Co můžou posluchači a fanoušci od vás očekávat s výhledem na příští rok?
Další klipy, další koncerty a do budoucna další novou muziku. Harlej nás baví a doufáme, že bude pořád bavit i dost našich fandů, takže si toho budeme moci společně užívat, dokud to půjde a dokud to přežijeme.

Deadly Grind             


www.harlej.cz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.12.2023
Přečteno: 1131x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To bych zase...13. 12. 2023 3:00 Pepa z Depa
No, podle mě jsou...10. 12. 2023 13:31 SvojPat
Poslední deska je...10. 12. 2023 10:32 Pepa z Depa


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09518 sekund.