PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HARLEJ - Zatím je to dobrý

Ať už si o tvorbě Harleje člověk myslí cokoliv, je jasné, že v českých luzích a hájích je japela jistým druhem fenoménu. Vyčítat se jí dá mnohé, od stylizované pražsko-vesnické image, přes stále se opakující nápady (což se kapele, co hraje třicet let, vytýkat až tak nedá) až po některá alba, která koketovala se silným podprůměrem. Nedá se jí upřít především to, že dokázala získat širokou posluchačskou základnu a má řadu hitů, které znají i ti, jenž o rockovou hudbu nezavadí. Do jisté míry ji lze přičíst k dobru, že dokázala nahradit tak osobitého zpěváka, jako byl Vláďa Šafránek. I přes počáteční nedůvěru si Tomáš Hrbáček přízeň publika získal a popularita Harleje dosáhla ještě větší úrovně než s nebožítkem Šafránkem. To je věc, která se přehlédnout nedá, ačkoliv nedokáže plně vypovídat o kvalitě produkce.

Ta byla od Hrbáčkova příchodu diskutabilní. Harleji se dalo odpustit zvukově totálně pohřbené „Čtyři z punku a pes“, protože reputaci si napravil s následující „University“. S „...máme vlka“ kapela sjela do úplného kvalitativního suterénu a léta se z toho hrabala. Ode dna se odrazila albem „Hodný holky zlý kluky chtěj“, i když na dávná díla, zejména „Harlejovu kometu“ a „Musíme se pochválit, máme auto z (M)mostu“ se navázat dosud nepodařilo. Nešlo to desce z roku 2017, nešlo do ani o tři roky mladší „Smutku dávám sbohem“ a neděje se tak ani na novince „Zatím je to dobrý“. Harlej naštěstí nepadá do kýble sraček jako na „...máme vlka“, ale nabízí standard posledních let. Naprosto a se vším všudy. To se jeví jako největší problém desky. Je skrz na skrz předvídatelná, jakoby napsaná podle zavedené šablony, i když hity generovat začala. Skalním fanouškům to vadit nebude, právě pro ně a nikoho jiného tady Harlej jsou. Těžko budou lovit příznivce v jiných vodách, než tomu bylo dosud, náročnější posluchač nad kapelou dávno zlomil hůl. Či spíše se o ni nikdy nezajímal.

Partě Tondy Rauera stačí, když každá deska vyplodí pár hitů, na které budou fanoušci slyšet na koncertech. Desky nejsou prostředkem k uživení ani nalákání fanoušků na turné, v rámci Harleje jsou třeba pouze k tomu, aby koncertní setlisty nebyly pořád stejné. Proto tu máme na začátek titulní „Zatím je to dobrý“, na níž se sází jako na tu, která bude výborně vyznívat vedle „Malé nevinné holky“, „Proč pocit mám“ nebo „Zfetovanýho“. Má typickou harlejovskou lyriku, typickou neagresivní kytarovou práci a dobře zapamatovatelný refrén, a oproti druhému singlu „Tak mi zavolej“ zaujme na první dobrou. Dalším vrcholem desky je jediná balada „Svatební košile“, ač neopakovatelné kouzlo dávné „Odcházím“ se zde nenachází, zaujme i závěrečná „Zejtra bude líp“, v níž potěší zejména zvonivá akustická kytara.

Potěší i dvě typické harlejovky „Osm statečných“ a „Pořád stojím na nohou“, která nejvíce odkazuje ke kořenům Harleje, kdy kapela byla považována za tvrdě rockovou kapelu, kam dnes už řazena být nemůže. Ne, že by se tak zásadně změnil rukopis Tondy Rauera nebo snad Tomáš Miřátský začal psát méně obhroublé texty, ale Harlej je pevně ukotven ve výrazu, který pošilhává po poprockovém hávu. Ten na druhou stranu zaručuje i jistou plytkost a ztrátu části energie. Poslechněte si „Vstávej“, „Stůj při mně“ nebo „Můžeš mít“, a hned slyšíte rozdíl mezi nespoutaným Harlejem minulosti a jeho současnou tváří. Ta má své kouzlo, ale původního ducha ztratila.

Takže je to zatím dobrý? Ale jo… Harlej na poslední desce předkládají naprostý standard, bez toho, aby se jednalo o vrcholové dílo nebo propadák. Kapela asi nemá důvod něco měnit. Je pro ni nejdůležitější, aby se vše drželo při starém, aby měly své jisté a hlavně se vyhnula dalšímu pádu do propasti.

Jan Skala             


www.harlej.cz

YouTube ukázka - Zatím je to dobrý

Seznam skladeb:
1. Zatím je to dobrý
2. Můžeš mít
3. Tak mi zavolej
4. Svatební košile
5. Vstávej
6. Nech to bejt
7. Pořád stojím na nohou
8. Osm statečných
9. Stůj při mně
10. Zejtra bude líp

Sestava:
Tomáš Hrbáček - zpěv
Tonda Rauer - kytara
Milan Hoffmann - kytara
Kolinss - baskytara
Libor Fanta - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 37:22
Label: Warner Music
Země: Česká republika
Žánr: hard rock/pop rock/punk rockl

Diskografie:
1995 - Aj mena ou bejby hel
1997 - Harlej krišna
1998 - Harlejova kometa
2000 - Zastavte tu vodu
2002 - Musíme se pochválit máme auto z (M)mostu
2004 - Když chválím tak sebe
2006 - Čtyři z punku a pes
2008 - University
2011 - ...máme vlka
2012 - Teleskopický tele
2014 - Na prodej
2017 - Hodný holky zlý kluky chtěj
2020 - Smutku dávám sbohem
2023 - Zatím je to dobrý

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.01.2024
Přečteno: 1215x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Prostě neNové album mám...22. 01. 2024 16:36 Pepa z Depa
7,5/10Kapela Harlej je za...17. 01. 2024 9:10 rublik05


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08952 sekund.