PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PINK FLOYD - More

Jestliže si před dvěma lety Pink Floyd svou existenci bez Syda Barretta nedokázali představit, protože podivínský frontman byl ztělesněním jejich psychedelických vizí, do roku 1969 šla parta jako pevná čtveřice, v níž už pro Barretta místo nebylo. Roli frontmana převzal naplno David Gilmour, přestože se o ni musel dělit se stále ambicióznějším basistou Rogerem Watersem, který po Barrettovy přebíral skladatelské otěže a na konci šedesátých let ho šlo označit za tahouna souboru. Byl to především Waters, hlavní vizionář a megaloman, který kývl na vstup Pink Floyd do světa filmové hudby. To si kapela vyzkoušela už v roce 1967, kdy přispěla svou částí k alternativnímu snímku „The Commitee“, jenže tentokrát ji čekala zkušenost mnohem cennější, na stole se objevila nabídka k vytvoření hudby k celému filmu. A tomu hračičkové Pink Floyd nemohli odolat.

Na kapelu se obrátil jejich fanoušek, režisér Barbet Schroeder, který chystal první celovečerní film a jeho snem bylo zapojení Pink Floyd do projektu. Je nutné si uvědomit, že Pink Floyd byla klubová kapela, která si o budoucí velikosti mohla zatím nechat jen zdát, takže představení ve filmu viděli jako výtečnou formu prezentace. Nic na tom neměnila skutečnost, že film „More“ měl omezený rozpočet a jeho námět stál mimo mainstream. Je to právě hudba Pink Floyd, co k „More“ táhne pozornost ještě po letech, ačkoliv příběh jen dokresluje, místo toho, aby byla stěžejním prvkem. Přesto, nebo možná právě proto, je soundtrack, který vyšel jako oficiální třetí deska kapely, vítaným úkrokem stranou, který dokresluje jistou složitost a rozpolcenost kapely na konci šedesátých a začátku sedmdesátých let.

Odbýt film konstatováním, že kdo jej neviděl, o nic nepřišel, nelze, ačkoliv snímek „More“ může dnes působit jako výlet do prehistorie, kde se realita s vybájeným světem stírají. „More“ je nezpochybnitelnou výpovědí o době vzniku, o životě (a smrti) mladých v druhé polovině šedesátých let, kdy se žilo jen pro zážitek z okamžiku, pro přelud dokonalého světa (který tak dokonalý vůbec nebyl) a pro drogové uspokojení. Drogy jsou alfou a omegou filmu o mladém naivním německém studentovi, který se stopem dostane až do Paříže, kde potkává anděla s ďáblem v těle, Američanku Estelle, která jej zasvětí do světa drog. Spolu odjíždí na Ibizu, kde se dostanou do začarovaného kruhu heroinu a milostného trojúhelníku, takže příběh nemůže mít šťastný konec. Osudy hlavních hrdinů jsou podkreslovány hudbou Pink Floyd, která od alba „A Saucerful Of Secrets“ doznaka jisté změny, ačkoliv je vytvářena zejména pro potřeby filmu než kvůli bažení po nových vyjadřovacích prostředcích.

Přestože v roli hlavního (a jediného zpěváka) se na albu objevuje David Gilmour, většina materiálu pochází z autorské dílny Rogera Waterse. Ten přihlédl k potřebám filmu a přání Schroedera, který neměl zájem pouze o scénickou hudbu a vytvořil pestrou paletu stylů, v níž se pohybuje od lehce ambientních poloh, přes standardně folkové (co by mělo jiného zaznít ve filmu o hippies) skladby, až po rockové kousky, kterým dominují hardrockově hřmotné „The Nile Song“ a „Ibiza Bar“, společně s překrásnou úvodní „Cirrus Minor“ nejlepší skladby kompletu. Je to „Cirrus Minor“, která nejlépe charakterizuje celé album a shrnuje v sobě i tragický spád celého filmu (za použití překrásného ptačího zpěvu) a symbolizuje filmovou noir éru šedesátých let.

„Crying Song“, „Green Is The Colour“ a „Cembaline“ jsou vcelku neškodnými kompozicemi ve folkovém stylu, lze v nich tušit zárodek budoucího tvůrčího génia zejména Rogera Waterse, přičemž patří k tomu výraznějšímu, co deska nabídne. Hlavně proto, že druhá strana alba (s výjimkou „Ibiza Bar“) nabízí pouze avantgardní instrumentálky, z nichž za zmínku stojí pouze sedmiminutová náladovka „Quicksilver“, jež vévodí mezi minutu či dvě dlouhými „skladbami“, které než se vůbec stačí rozvinout, tak končí. Tomu nenapomáhá poněkud zmatená dramaturgie celé desky, která postrádá potřebný zásah producenta Normana Smithe, jenž odvedl záslužnou práci na předchozích dvou počinech. Zde si všechno chtěla ohlídat kapela, ovšem je to nad její síly.

Deska „More“ byla docela úspěšná, podařilo se jí vyrovnat deváté umístěné „A Saucerful Of Secrets“. Pink Floyd dokonce uvažovali o tom, že by se dali na dráhu filmové hudby, kdyby jim klasická koncertní a albová nevyšla. Byla to myšlenka, která je neopustila po celou kariéru a její základ leží zde, u starého, zapomenutého feťáckého snímku, který jednou pro vždy (a docela nespravedlivě) začal klást rovnítko mezi drogy a tvorbu Pink Floyd.

Jan Skala             


www.pinkfloyd.co.uk

YouTube ukázka - Cirrus Minor

Seznam skladeb:
1. Cirrus Minor
2. The Nile Song
3. Crying Song
4. Up The Khyber
5. Green Is The Colour
6. Cymbaline
7. Party Sequence
8. Main Theme
9. Ibiza Bar
10. More Blues
11. Quicksilver
12. A Spanish Piece
13. Dramatic Theme

Sestava:
David Gilmour - zpěv, kytara
Roger Waters - baskytara
Rick Wright - klávesy
Nick Mason - bicí

Rok vydání: 1969
Čas: 44:57
Label: EMI/Columbia
Země: Velká Británie
Žánr: progressive/experimental rock/avantgarde

Diskografie:
1967 - The Piper At The Gates Of Dawn
1968 - A Saucerfull Of Secrets
1969 - More
1969 - Ummagumma
1970 - Atom Heart Mother
1971 - Meddle
1972 - Obscured By Clouds
1973 - The Dark Side Of The Moon
1975 - Wish You Were Here
1977 - Animals
1979 - The Wall
1983 - The Final Cut
1987 - A Momentary Laps Of Reason
1994 - The Division Bell
2014 - The Endless River

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.01.2024
Přečteno: 584x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Znám, Voivod jsem kdysi...12. 02. 2024 22:51 b.wolf
Nile SongParádní cover...12. 02. 2024 17:52 Jirka Lulek
U tétodesky mě vždycky...12. 02. 2024 15:22 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10037 sekund.