PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THY CATAFALQUE, THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - 30.3.2024, Praha, Kasárna Karlín

Když si něco hodně přejete, může se to splnit, říkal jsem si ráno po koncertě Thy Catafalque, který proběhl v prostorách Kasáren Karlín v Praze 30.3.2024. Thy Catafalque je projekt Tamáse Kátaie, a donedávna platilo, že se jedná pouze o studiový projekt. Jenže v roce 2021 přišel první speciální koncert a o rok později Tamás s koncertní sestavou vyjel poprvé za hranice Maďarska. První zahraniční cesta jej zavedla na festival Brutal Assault. Thy Catafalque koncertovali i vloni, ale součet dosavadních koncertů se zastavil na čísle patnáct, a probíhající turné nabídne jen dalších osm zastávek. Koncert Thy Catafalque je tedy stále v podstatě exkluzivní záležitost.

Areál Kasáren Karlín se mi moc líbí. Naleznete zde kavárnu, kino, saunu, dětské hřiště, hřiště pro beach volejbal, prostor pro venkovní koncerty a sál garáže, který slouží jako klub pro vnitřní koncerty. Venku je kde posedět a to i u ohně, což je vážně stylové. I klub, kde probíhal koncert, je moc fajn a jediné co chybělo, byla šatna. U stěny je šňůra s ramínky pro pověšení bundy, ale ne každý to riskne, protože k nim má přístup každý. Jinak ale celkově Kasárna Karlín dopadla na jedničku.

Jako předkapelu si Thy Catafalque zvolili The Answer Lies In The Black Void. Skupina zpívá anglicky a jejím žánrem je atmosférický doom metal - smutná, řádně temná atmosféra, valivé riffy a nad tím éterický ženský zpěv. Za kapelou se promítaly videoklipy a vizualizace. Zpěvačka Martina Horváth (hostuje i u Thy Catafalque) zpívala nádherně a působila jak tajemná kráska z neznáma. The Answer Lies In The Black Void zpočátku hráli poměrně pomalý doom metal, ale ukazovali, že jsou instrumentálně zdatní. Skupina občas zádumčivou muziku okoření o skvělá kytarová sóla a celkově si umí pohrát s detaily skladeb. V druhé části vystoupení přibyly i rychlejší momenty, například black metalové pasáže s blast beaty, pak byly skladby pěkně vygradované. Po vydařeném koncertě můžu The Answer Lies In The Black Void vřele doporučit doom metalovým fanouškům. Sál plný možná ze dvou třeti, ale podle fronty u merche kapela publikum zaujala.

Na Thy Catafalque se prostory zaplnily o poznání více, i když vyprodáno nebylo. Avantgardní metalisté Thy Catafalque jsou díky své pestrosti jsou jedineční. Na deskách vše hraje Tamás Kátai, pro koncerty má hostující hudebníky, a nutno dodat, že velmi schopné. Úvodní tvrdá „Szamojéd Freskó“ nabídla pro kapelu typické brutální riffy a opravdovou avantgardu. Zvuk zpočátku nebyl úplně vymazlený a bicí se zdály až moc nahlas. Naštěstí se to velmi rychle zlepšilo a zvukově byl koncert (včetně předkapely) skvělý.

Thy Catafalque střídají žánry jak ponožky a i proto mají na turné několik zpěváků. Nejprve tu byl growler Bálint Bokodi, aby ho na další dvě skladby vystřídala děvčata. Na scénu se vrátila Martina a spolu s ní přišla Ivett Dudás. „Töltes“ je podmanivá elektronikou načichlá skladba, která pohladí duši a uklidní. „Napút“ nezapře maďarský folklór, který je pro Thy Catafalque také signifikantní. Pak se tón koncertu změnil, když přišla na řadu hitovka „Szarvas“. Tvrdý metalový song nejprve zpíval Bálint, po chvilce k němu přibyl Gábor Dudás (který se většinou staral o čistý zpěv) a nakonec opět obě dámy. Byl to jeden z vrcholů večera a energie doslova explodovala. Ze všech hudebníků vyzařovala dobrá nálada a člověk měl dojem, že si to skutečně užívají.

Gábor Dudás zapěl velký hit „Köd útanám“ jež kombinuje hřmotný metal s folklórem. Gábor má hlas jako zvon a byla radost ho poslouchat. Pak přišla chvíle pro obě zpěvačky v další známé pecce „Sirály“. Bylo na co koukat a žasnout nad tím, jak Thy Catafalque cestují mezi styly a náladami s neuvěřitelnou samozřejmostí. Vše působilo zcela přirozeně. Pak se vrátil Bálint a s ním i black či death metal. „Jura“ byla jak jaderná exploze nejlepšího blacku, ve stařičké „Csillagkohó“ si přišla zařvat i Ivett. Ze skladby zazněl pouze fragment, a i některé další songy byly o něco zkráceny, i díky tomu měl koncert pořádný spád. Kapela stihla více skladeb, a pokud některé krátila, tak citlivě. Závěr show patřil převážně tvrdým skladbám. Klipová „Néma Vermek“ nechala Bálinta pořádně vyřádit. Tenhle chlapík byl nesmírně energický, nejvíce mluvil k publiku a dokázal jak blackově řvát, brutálně growlovat, tak i čistě zazpívat. Závěrečná „Móló“ dokonala báječný večer.

Tohle byla velká maďarská párty! Vše působilo nenuceně a i to, jak se mezi sebou muzikanti a zpěváci hecovali, dávalo vystouení skvělou náladu. Thy Catafalque rozdávali radost a také lekci hudební výchovy, protože nabídli jukebox, ve kterém byly snad všechny extrémně metalové žánry, folklór, melodický metal, rock, i špetka elektroniky.
Setlist: Szíriusz, Szamojéd Freskó, Töltés, Napút, Szarvas, Mezolit, Köd utánam, Vonatút az éjszakában (Ady Endre Intercity), Kel keleti szél, Trilobita, Sirály, A csend hegyei, Jura, Csillagkohó, Embersólyom, Néma vermek, Móló

Tomáš Marton             


thy-catafalque.hu

www.theanswerliesintheblackvoid.com

Související články

Foto: ilustrační


Vydáno: 02.04.2024
Přečteno: 291x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to D.Děkuji za...2. 04. 2024 15:07 Tomáš Marton
...Splněný sen,...2. 04. 2024 14:31 D.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0954 sekund.