BLIND GUARDIAN - The God Machine
Největší problém posledních desek BG je plastová...

FIREHOUSE - Hold Your Fire
Jasných deset! Hold Your Fire je o třídu lepší...

WRAITH - Fueled by Fear
Jo, Wraith by měli pouvažovat o samostatném...

KRYPTOS - Decimator
Tak tak, příjemné album, ale navrcholu v tomhle...

MASTERS OF ROCK 2024 -Vizovice, čtvrtek (11.7.2024) a pátek (12.7.2024)
Tvl sorry, že Electric Callboy měli nejlepší...

JUDAS PRIEST - Unleashed In The East
Tak předně než se pustím do zhodnocení musím...

GALNERYUS - The Flag of Punishment
že jdete do zmapování kompletní tvorby téhle...

MASTERS OF ROCK 2024 -Vizovice, čtvrtek (11.7.2024) a pátek (12.7.2024)
Ten zvuk na UTA byl aspoň vpředu marnej celej set.

JUDAS PRIEST - Unleashed In The East
...o přetočení některých pasáží není přesná. Rob...

FIREHOUSE - Firehouse
...ale nemá na jejího nástupce. Ten je absolutní...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JOURNEY - Journey

Přestože většině posluchačů v České republice jejich kouzlo stále uniká, nikdo nemůže rozporovat fakt, že Journey byli fenoménem světové rockové hudby a dnes si spokojeně užívají výsostného postavení legend. Jejich sláva nezůstala ohraničena ve Spojených státech, kde mají status rockových bohů. V osmdesátých letech celosvětově představovali jeden ze symbolů mainstreamové rockové hudby, kterou milovala široká veřejnost a pro instrumentální zručnost a pěveckou dokonalost ji na milost vzali i posluchači mnohem náročnější hudby. Možná ani nevěděli, že na ně kapela cílila ve svých začátcích, kdy si o hitparádových úspěších a plných stadionech pouze nechávala zdát. Její kariéra sahá dál než k osudovému okamžiku, kdy se v roce 1978 spojila se zpěvákem Stevem Perrym a započala hvězdnou dráhu.

Pokud chceme pátrat po kořenechy, dojdeme ke jménu legendárního kytaristy Carlose Santany. Pobočníka na pódiu na začátku sedmdesátých let mu dělal sotva dospělý kytarista Neal Schon a o fous starší klávesista Gregg Rolie, který stál i jako sólový zpěvák po Santanově boku od začátku. Pod křídla si je vzal Santanův manažer Herbie Herbert, který měl představu, že oba muzikanti, doplněni o basistu Rose Valoryho, kytaristu George Ticknera (z kapely Frumious Bandersnatch) a bubeníka Prairieho Prince z The Tubes budou v oblasti San Franciska působit jako doprovodná kapela pro zavedené umělce. To chvíli fungovalo, ale netrvalo dlouho a zejména Schon s Roliem se proti tomu vzbouřili. Toužili po vlastní tvorbě a ne interpretací popových skladeb jiných autorů. Chtěli hrát hudbu mnohem složitější, náročnější a pestřejší. Odvrhli i název Golden Gate Rhythm Section a na návrh svého bedňáka si zvolili mnohem úsečnější a mnohem zapamatovatelnější pojmenování - Journey.

Díky kontaktům z dob působení u Santany se jim podařilo dostat se na prestižní akce, kde se představili před mnohatisícovým davem, což je dostalo do podvědomí řady posluchačů, ale pro skutečný start kariéry to bylo v podstatě zanedbatelné. Důležitější byla výměna bubeníka Prince za protřelého muzikanta Aynsleyho Dunbara, který hrával s Johnem Mayallem a Frankem Zappou. Vydavatelská společnost Columbia zavětřila něco většího a po shlédnutí prvního společného koncertu v únoru 1974 nabídla pětici smlouvu na debutové album. Skutečnost, že kapela hrála moderní prog rock s prvky jazz fusion se stala stejně důležitá jako životopisy muzikantů, na nichž mohla stavět propagační kampaň. Firma kapele dohodila ostříleného producenta Roye Haleeho, který v šedesátých letech pracoval s Bobem Dylanem i duem Simon & Garfunkel. Partie byla rozehrána...

Na to, jak silně kapela působila na koncertních pódiích i na papíře, představuje debutové album "Journey" pouze část toho, co mohla nabídnout. Je znát, že se autoři pořád ještě hledali a schopnost napsat zapamatovatelnou skladbu, která jim v následujících letech začala být vlastní, ještě chyběla. Některé skladby vyznívají toporně a deska působí nesourodým dojmem, ale zárodky budoucí výjimečnosti jsou už slyšet. Jde zejména o úvodní dvě skladby "Of A Lifetime" a "In The Morning Day", které se i po letech zdají být dobrými dobovými kousky, v nichž se kapela prezentuje jako spolek dobrých a instrumentálně vytříbených hudebníků, tehdy ještě v čele s přesvědčivým (ačkoliv zaměnitelným) vokalistou Greggem Roliem. Souhra jeho kláves a skvělé kytarové hry Neala Schona je pro další směřování zcela signifikantní.

Pro album zásadní je monumentální instrumentálka s podivným názvem "Kohoutek", která po hudební stránce přesně zapadá do prog rocku první poloviny sedmdesátých let, jež však do dnešních dnů zestárla a ocení ji zejména badatelé v historických hudebních archivech. Space rock, s nímž kapela ve skladbě koketuje, je zcela příznačný (to souvisí i s tím česky znějícím názvem), protože odkazuje na kometu, objevenou v roce 1973, která dostala jméno po československém astronomovi Luboši Kohoutkovi (zemřel před půl rokem), jenž ji světu představil. I přes jistou kostrbatost, která hovoří o dětských nemocech souboru, je "Kohoutek" stěžejním dílem desky a výkladní skříní tehdejších Journey.

To se nedá říci o naprosto laciné odrhovačce "To Play Some Music", v níž možná kapela chtěla ukázat jisté hitové ambice, ale výsledek zůstal zcela za očekáváním a mezi dvěma hudebně složitějšími kompozicemi působí jako pěst na oko. Následující "Topaz" ukazuje progresivnější tvář Journey, kapela hojně využívá jazzové prvky a míří do Santanova hájemství. Kompozičně je o trochu přesvědčivější než "Kohoutek", ale na druhou stranu "Topaz" postrádá její monumentálnost. Hudební vyspělost ukazují Journey i v posledních skladbách "In My Lonely Feeling/Conversations" a "Mystery Mountain". V případě první dokáží kompozici vygradovat z jemnějších poloh až do hard rockové bouře, niciativu přebírá zejména Schon, který sází jedno kytarové sólo za druhým. "Mystery Mountain" je hravější věc, jež z hardrockového hájemství utíká k progresi a jazz rocku, čímž si podepsala ortel v podobě dobovosti, které zub času ubral hodně sil.

Debut "Journey" představuje obstojný start. Takový, který docení pouze skuteční fajnšmekři a skalní fanoušci kapely. Není možné ignorovat mladické nadšení, které desku symbolizuje, ani její instrumentální vyspělost, ovšem je jasné, že album propadlo sítem času a dnes je zapomenutelnou záležitostí. Historie Journey by bez něj nebyla kompletní a špatná tahle deska rozhodně není.

Jan Skala             


www.journeymusic.com

YouTube ukázka - Kohoutek

Seznam skladeb:
1. Of A Lifetime
2. In The Morning Day
3. Kohoutek
4. To Play Some Music
5. Topaz
6. In My Lonely Feeling/Conversations
7. Mystery Mountain

Sestava:
Gregg Rolie - zpěv, klávesy
Neal Schon - kytara
George Tickner - kytara
Ross Valory - baskytara
Aynsley Dunbar - bicí

Rok vydání: 1974
Čas: 36:57
Label: Columbia
Země: USA
Žánr: prog rock/jazz fusion

Diskografie:
1975 - Journey
1976 - Look Into The Future
1977 - Next
1978 - Infinity
1979 - Evolution
1980 - Departure
1981 - Escape
1983 - Frontiers
1986 - Raised on Radio
1996 - Trial By Fire
2000 - Arrival
2005 - Generations
2008 - Revelation
2011 - Eclipse
2022 - Freedom

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.06.2024
Přečteno: 594x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na Journey se chystám dlouhoa tento článeček...11. 06. 2024 11:37 b.wolf
Pěkný článek. O...11. 06. 2024 7:08 ToPi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09459 sekund.