Rockový trh v troskách… Proč je tak těžké vydat novou desku?
Já bych k těm letočním vydaným deskám legend...

GREAT WHITE - Great White
Já taky mám to vydání od Axe. Vůbec nechápu proč...

GREAT WHITE - Great White
Praví Great White začínají až s Shot in the dark....

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Paula jsem nikdy nesledoval ani v Iron Maiden,...

GREAT WHITE - Great White
Great White konečně :) Předně bych ale chtěl...

GREAT WHITE - Great White
V originále. To česky nikdy nevyjde. Naštěstí umí...

GREAT WHITE - Great White
Mistabone v originále? Nebo už vyšla v češtině?

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Vzdy som ho mal radsej ako Bruca. Ale o inych...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Poctivej hevik, jsem rad, ze je Paul zpatky....

GREAT WHITE - Great White
Paráda. Zrovna čtu Jackovu autobiografii.












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JOURNEY - Escape

Kritika se na začátku osmdesátých let k Journey vůbec nestavěla smířlivě, a to ani publicisté, kteří kapelu po příchodu Stevea Perryho a vydání přelomové desky „Infinity“ vynášeli do nebes. Jenže uběhlo několik let, desky Journey nabraly klesající tendenci a nic nedokázal zachránit ani jazzrockový soundtrack ke zmatenému filmu „Dream, After Dream“ který fanoušky znejistil ještě více, protože podobně složitý a zcela nekomerční materiál od kapely neočekávali. Vážně hrozilo, že Journey začnou ztrácet svou půdu pod nohama jako se to dělo Kiss nebo Cheap Trick. I když „Departure“ vykázala nejlepší prodejní čísla, kapela nerada přiznávala, že kromě „Any Way You Want It“ deska nic převratného nenabízí.

Kapela se ocitla v personální krizi, po ukončení turné a natočení alba „Dream, After Dream“ přišel s nečekanou výpovědí někdejší tahoun a lídr, klávesista Gregg Rolie. I přes některé rozdílné názory v minulosti, v nichž Rolie preferoval složitější a progresivnější zvuk, jenž byl naprosto protichůdný než směřování Journey, jeho odchod těžce nesl zejména kytarista Neal Schon. Rolie si chtěl založit rodinu a věnovat se svým projektům, takže opustil podruhé (a naposledy) v životě lukrativní post, neboť na začátku sedmdesátých let opustil kapelu Carlose Santany. Ve výběru vokalisty byla kapela zprvu nešťastná, protože nikdo nesplňoval její přísné parametry, až Rolie sám vybral svého nástupce a do Journey přivedl hráče britských poprockerů The Babys Jonathana Caina. Byla to známka toho, že Rolie souhlasil s dalším příklonem ke komerčnímu zvuku, pro který byl Cain jako dělaný. Jednou pro vždy tak Rolieho varhany nahradil Caineův syntezátor.

Cain se vei skladatelském procesu stal parťákem Stevea Perryho a Neala Schona, a ukázal se být pro potřeby Journey platnějším hráčem než Gregg Rolie, neboť přinesl mnohem modernější přístup, který mě daleko do jazzrockových a progrockových experimentů, které z repertoáru kapely zmizely. Kompoziční proces šel velice lehce a začal se rodit materiál, který měl vstoupit do dějin. Kapela k natáčení znovu přizvala Keitha Olsona, s nímž se jí osvědčila spolupráce na „Departure“, nově přibyl bývalý zvukový technik Queen Mike Stone, jenž měl novému materiálu dát patřičně vznosný nádech, který Journey obdivovali na albech Queen ze sedmdesátých let. Během jara 1981 v kalifornských studiích v Berkeley vznikl materiál, který řada lidí považuje za nejlepší AOR album všech dob.

Že půjde o něco velkého, ukázala týden před vydáním alba baladická „Who`s Crying Now“, jenž ukázala, že Journey drží prst na tepu doby a dokáží být moderní, bez toho, aby ztratili původní kouzlo. Skladba okamžitě vystřelila do hitparád, kam ji záhy měla následovat celá deska, jež podobných trháků obsahuje několik. Uvede ji nejslavnější skladba Journey „Don`t Stop Believin`“, která relevanci neztratila dodnes, neboť v době covidové pandemie byla symbolem změny k lepšímu a dosáhla hranice jedné miliardy zhlédnutí na Youtube. Skladba, které dominuje Caineův klávesový úvod a chytlavá melodická linka, se stala synonymem stadionového hitu pro celá osmdesátá léta, podle kterého řada jiných kapel přepisovala své skladby.

Mezi singlové trháky se vklínila výtečná „Stone In Love“, která se stala oblíbenou věcí rockových stanic a zde má funkci tvrdší skladby, což mezi dvěma líbivějšími kusy nezaškodí. Z rockovějších zástupců na albu je nejpřesvědčivější, protože pokud má „Escape“ nějaké slabiny, pak jsou to „Keep On Runnin`”, „Lay It Down“ a „Dead Or Alive“, které se snaží nabudit dojem toho, že Journey by klidně mohli být považováni za striktně hard rockovou kapelu, ale to jsou okamžiky, které desce sluší nejméně. Vyvažují je další ohromné věci. Ať už je to další singlový šlágr „Open Arms“, který desku uzavírá, jehož kvality dávno prověřil čas. Jsou to i méně známé kousky, další balada „Still They Ride“, šlapavá titulní jízda, která jako jediná má tendenci vracet se ke zvuku, který Journey měli s Greggem Roliem a dramatická nádhera „Mother, Father“, velká chvilka pro Stevea Perryho, jenž v ní nešetří emocemi, které posluchače dokáží dojmout i vyvolat řadu dalších reakcí.

I když se očekával opačný trend, Journey stanuli na dosavadním vrcholu. I když dobové recenze znovu album trhaly na kusy, musely se sklonit před jeho kvalitou a oblíbeností, která nabrala raketové tempo. Bylo to léto, kdy AOR dosáhl vlastního Mount Everestu, protože čtrnáct dnů před „Escape“ vyšla „4“ od Foreigner a prázdniny ve Spojených státech byly ve znamení těchto dvou desek. Šly jich přes pulty miliony a ačkoliv se fanoušci nemohli dohodnout, která z nich je lepší, čas z obou udělal nesmrtelnou klasiku.

Jan Skala             


www.journeymusic.com

YouTube ukázka - Don`t Stop Believin`

Seznam skladeb:
1. Don`t Stop Believin`
2. Stone In Love
3. Who`s Crying Now
4. Keep On Runnin
5. Still They Ride
6. Escape
7. Lay It Down
8. Dead Or Alive
9. Mother, Father
10. Open Arms

Sestava:
Steve Perry - zpěv
Neal Schon - kytara
Ross Valory - baskytara
Jonathan Cain - klávesy
Steve Smith - bicí

Rok vydání: 1981
Čas: 42:46
Label: Columbia
Země: USA
Žánr: AOR

Diskografie:
1975 - Journey
1976 - Look Into The Future
1977 - Next
1978 - Infinity
1979 - Evolution
1980 - Departure
1981 - Escape
1983 - Frontiers
1986 - Raised On Radio
1996 - Trial By Fire
2000 - Arrival
2005 - Generations
2008 - Revelation
2011 - Eclipse
2022 - Freedom

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.07.2024
Přečteno: 661x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Triumph?...22. 07. 2024 14:45 Honza
Snad každá z...22. 07. 2024 14:44 Stev
Survivor?...22. 07. 2024 14:11 Jan Skala
Napadají mě...22. 07. 2024 14:09 Honza
Měl bych v záloze...22. 07. 2024 13:25 Stev


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09969 sekund.