GREAT WHITE - Shot In The Dark
Tak to je fór roku. Spajk v čilé mailové...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
K novince zpěváka Paula Di´Anna a jeho současné...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
jan.skala1979@gmail.com

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Napis svuj mail, se ti ozvu

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Díky za reakci. Prosím tě, je na tebe nějaký...

VICTORY - Circle of Life
Vlastně Instinct s původním zpěvákem Charlie...

WINTERSUN - Time II
Pre mna osobne 1.tka bola uzasna. Aj ked,...

VICTORY - Circle of Life
předcházelo Fargo, to mám mnohem raději. Tady...

WINTERSUN - Time II
Velmi pěkné album, akorát škoda, že nebude tour,...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Dobré. Spoustu let jsem za debut bral tuto...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VAN HALEN - Live: Right Here Right Now

Na odkaz Van Halen už sedl trochu prach, protože od konce devadesátých let nešlo tuhle partu považovat za plně životaschopný organismus, na čemž neslo velkou vinu onemocnění kytaristy Eddieho Van Halena, jemuž před čtyřmi lety kytarový génius podlehl, ale také neshody s hlavními zpěváky, ať Davidem Lee Rothem či Sammym Hagarem, protože byla léta, kdy člověk nevěděl, který z nich v čele kapely stojí. Jako poslední skutečně zajímavou a plnohodnotnou éru lze považovat trochu nešťastnou epizodu s Garym Cheronem, protože poslední album „A Different Kind Of Truth“ bylo ve znamení vymetání šuplíků než deskou, která by potvrdila status Van Halen. Pravdou je, že zejména mezi americkým publikem má kapela stejný kredit jako Aerosmith, AC/DC či Metallica a za oceánem je mnohem větší legendou než v Evropě uctívaní Iron Maiden, Judas Priest a další.

Spory, zda byli Van Halen lepší v éře s Davidem Lee Rothem či Sammym Hagarem trvají řadu let a jak to vypadá, budou věčné. Každá éra však byla diametrálně odlišná, každá přinesla nepřeberné množství hitů, a jelikož je autor těchto řádků zastánce především alb „5150“ a „Balance“, může to být u jiného fanouška těchto Američanů zcela odlišné. Dnes se podíváme zejména na éru se Sammym Hagarem, protože mezi alba „For Unlawful Carnal Knowledge“ a „Balance“ spadá živé album „Live: Right Here Right Now“, které mapuje zejména Hagarovu éru. V době, kdy za mikrofonem u Van Halen stál David Lee Roth, žádný koncertní záznam nevyšel, je tohle dvojalbum jedinou příležitostí, jak se podívat do kuchyně Van Halen v době největší slávy. Skutečnost, že koncertní album s Rothem bylo natočeno až v roce 2015, mluví jen o splácení dluhu a nikoliv o záznamu v nejsilnějším období.

Začátek devadesátých let byl ve znamení megalomanských projektů a právě taková deska je. Jestliže si řada kapel v sedmdesátých a osmdesátých letech vystačila s koncertními záznamy o stopáži mezi třičtvrtě hodinou a hodinou, Van Halen první živé album pojali v mnohem větším stylu. Natočili v květnu 1992 dva koncerty v kalifornském Fresnu a udělali z nich stočyřicet minut dlouhý materiál, kterým po okraj napěchovali dva CD formáty. To je jeden z diskutabilních kroků, protože by se našla řada míst, které by bylo možné vypustit. Kritikou prošel i playlist, protože Rothova éra, ač byla stejně významná jako Hagarova, byla odbyta pouze čtyřmi skladbami, neboť kapela musela zařadit obligátní hitovky „Panama“ a „Jump“, k nimž přilepila průkopnickou „Ain`t Talkin` `bout Love“ a coververzi „You Really Got Me“ od Kinks, která je rovněž spjata s Davidem Lee Rothem. Místo dalších významných skladeb jeho epizody kapela nasadila coververzi „Won`t Let Fooled Again“ od The Who či dvě ukázky Hagarovy sólové tvorby, což staré fanoušky rozpálilo do běla.

Skladby z Hagarovy éry jsou předkládány se skutečnou grácií a kapela v nich ukazuje, že má v rukách velmi materiál, který umí naživo velmi dobře odprezentovat (ač v době vydání nikdo netušil, kolik se dodělávalo ve studiu). Začátek koncertu v podobě drsných „Poundcake“ a „Judgement Day“, které se přelijí do překrásné balady „When It`s Love“, je legendární a ukazuje, že kapela, když byla na vrcholu, měla sílu větší než kterákoliv jiná. Milovníkům alba „For Unlawful Carnal Knowledge“ musí lahodit, že deska z roku 1991 je na „Live: Right Here Right Now“ zaznamenána prakticky celá, přestože instrumentálku „316“ kapela natahuje až k nesnesitelné délce dvanácti minut a „Pleasure Dome“ trochu umrtvila bubenickým sólem. Prostor, ač menší, dostávají i obě předchozí alba „5150“ a OU812“ a „When It`s Love“, „Dreams“ a „Love Walks In“ jsou jedněmi z vrcholů desky.

Když vyšla, fanoušci, stále ještě užívající si euforie po hudebních orgiích osmdesátých let, po ní skočili a snadno se jí prodal milion kusů. Podpořila Van Halen na konci nejslavnějšího období, ačkoliv se ukázalo, že album je výborné z důvodů, které měly raději zůstat pod pokličkou. Jak léta plynula, začaly se množit spekulace, že s autentičností záznamu to není tak žhavé, jak by se mohlo zdát. I když během rockové historie se stalo běžnou praxí, že koncertní stopy procházely dodatečnou úpravou ve studiu, v případě této nahrávky úpravy byly mnohem větší, než bylo fanouškům milé. Celou věc přiznal i Sammy Hagar.

"Problém byl v tom, že znovu nahráli téměř celé živé album, protože Eddie byl rozladěný nebo Alex zrychlil nebo zpomalil. Všechno se pak opravovalo. A když si Eddie dal dohromady svoje party, můj zpěv k tomu nenapsoval. A kde Alex upravil například "Runaround", vypadával jsem z rytmu já. Proto jsem se vrátil do studia a přezpíval všechny vokály. Chtěl jsem ty lidi zabít, protože mi dali do ruky mikrofon a já jsem tam stál a zpíval celý ten zasraný koncert ještě jednou, jako by to bylo živé vystoupení,“ popsal situaci Hagar, čímž „Live: Right Here Right Now“ i přes vysokou kvalitu ztratila hodně ze svého kreditu.

Jan Skala             


www.van-halen.com

YouTube ukázka - Dreams

Seznam skladeb:
1.Poundcake
2.Judgement Day
3.When It`s Love
4.Spanked
5.Ain`t Talkin` `bout Love
6.In `n` Out
7.Dreams
8.Man On A Mission
9.Ultra Bass
10.Pleasure Dome/Drum Solo
11.Panama
12.Love Walks In
13.Runaround
14.Right Now
15.One Way To Rock
16.Why Can`t This Be Love
17.Give To Live
18.Finish What Ya Started
19.Best Of Both Worlds
20.316
21.You Really Got Me/Cabo Wabo
22.Won`t Get Fooled Again
23.Jump
24.Top Of The World

Sestava:
Sammy Hagar – zpěv, kytara
Eddie Van Halen – kytara, klávesy
Michael Anthony – baskytara
Alex Van Halen – bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 2:21:21
Label: Warner Bros
Země: USA
Žánr: hard rock

Základní koncertní diskografie:
1993 - Live: Right Here Right Now
2015 - Tokyo Dome Live In Concert

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.08.2024
Přečteno: 722x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.49097 sekund.