GREAT WHITE - Shot In The Dark
Hodně podařená deska. O dost líbivější i když...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Hoši, v klidu. Všechno se udělalo tak, aby...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Náhodou super :) podle toho co čtu na CD se Spajk...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Tak to je fór roku. Spajk v čilé mailové...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
K novince zpěváka Paula Di´Anna a jeho současné...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
jan.skala1979@gmail.com

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Napis svuj mail, se ti ozvu

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Díky za reakci. Prosím tě, je na tebe nějaký...

VICTORY - Circle of Life
Vlastně Instinct s původním zpěvákem Charlie...

WINTERSUN - Time II
Pre mna osobne 1.tka bola uzasna. Aj ked,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NIRVANA - From The Muddy Banks Of The Wishkah

V první polovině devadesátých let nebylo možné před Nirvanou utéct. Nebylo místo, odkud by se nešklebil rozcuchaný Kurt Cobain nebo neplavalo mimino z obalu „Nevermind“. Z maličké kapely ze Seattlu, kterou tvořila úsměvná dvojice - čahoun Krist Novoselic a o dobrého půl metru menší Kurt Cobain, s nimiž původně vůbec nikdo nechtěl hrát, vyrostlo s příchodem bubeníka Davea Grohla monstrum, jež plně využilo svou sílu a de facto na několik let z povrchu zemského vymazalo hard rockovou a heavy metalovou sílu osmdesátých let. Dnes to působí jako trochu praštěná historka, ale vydavatelské společnosti potřebovaly kapelu, která pomůže mladé přitáhnout ještě více k rockové hudbě a dá jim znovu pocit něčeho nového, rebelského. Záhadou je, proč se nástrojem k totální hudební revoluci stala Nirvana, když ji tvořili muzikanti podprůměrných dovedností a její hudba místy spíše připomínala nekontrolovaný chaos, v němž se hudebníci ztrácí.

Možná pocit autentičnosti, který šel z jejich špatně nazvučených koncertů, možná snadná manipulovatelnost s neznámými muzikanty, kteří zoufale toužili prorazit, možná opravdu čich na něco velkého. Ať už za tím bylo, co chtělo, faktem je, že na konci roku 1991 se z Nirvany stal celosvětový fenomén a v roce následujícím se před ní musela sklonit i nejzavedenější jména, neboť Cobain a spol. začali vévodit největším festivalům na světě. Trvalo to jen chvíli, v dubnu 1994 bylo po všem, když si zpěvák prohnal kulku hlavou, ale dopad, jaký Nirvana měla, je citelný dodnes. Cobainománie dávno polevila, ale trička s ikonickým logem se nosí dodnes. Na konci největšího šílenství, kdy se zdálo, že orvaná móda jakou Kurt nastavil, bude v kurzu snad na věky, vyšlo živé album „From The Muddy Banks Of The Wishkah“. To k demontáži kultu osobnosti také trochu pomohlo. Minimálně v tom, že ukázalo podstatu Nirvany, jež byla na hony vzdálena vlhkým snům puberťaček, které znaly pouze „Smells Like Teen Spirit“, „Come As You Are“ a „All Apologies“. Dva ze tří největších hitů kapely se na desce ani nevyskytují.

Kdo někdy zažil koncert Nirvany, mohl by vyprávět, o co šlo. Pokud byl Cobain ve formě, dokázal odehrát strhující vystoupení, které mělo šťávu, charisma i neopakovatelnou atmosféru vzdoru proti konvencím. Pokud den neměl, dokázal všechno zahodit, nepřítomně zírat před sebe, deklamovat sotva srozumitelné texty a hrát tak falešně, až z toho bolely uši. „From The Muddy Banks Of The Wishkah“ nabízí obě polohy, ačkoliv z komerčního hlediska byly vybírány spíše povedené skladby, ač to leckdy nebylo snadné. Když si poslechnete úvodní „School“, „Drain You“ nebo „Aneurysm“, budete se ptát, jestli někdo někdy myslel tvrzení o největší kapele světa vážně. Dnes by takové verze dokázala trumfnout průměrná garážová kapela, což je možná dané tím, že všechny skladby pocházejí z konce roku 1991, kdy kapela byla na vzestupu, nabírala sílu a těžko si mohla dovolit nákladné natáčení koncertů.

Porovnáte-li to s nahrávkami z roku 1993, kdy jako hvězda světového formátu produkovala třetí album „In Utero“, je slyšet obrovský rozdíl v profesionálním přístupu, v Cobainově zpěvu i ve zvuku skladeb. Nejlépe z nahrávky vychází položky z „In Utero“, protože deska měla k chaotickým koncertům Nirvany docela blízko a pódium pro tyto skladby bylo přirozeným prostředím. Byl to opak vůči slavné „Nevermind“, která se rodila ve studiových těžkostech za dohledu předražených losangeleských zvukových inženýrů a producentů. „Zní to spíš jako nějací zasraní Mötley Crüe, než punková deska, jakou jsme chtěli udělat,“ řekl Kurt Cobain a živé provedení „Smells Like Teen Spirit“, „Lithium“ nebo „Breed“ plně odpovídá tomu, že výsledný produkt zpěvák neměl rád. Proto možná nepřekvapí, že album je zastoupeno pouze pěti věcmi, přičemž „Breed“ a akustická „Poly“ pochází z konce osmdesátých let, z doby, kdy si o průlomu mohla kapela nechat jen zdát.

„From The Muddy Banks Of The Wishkah“ je opakem slavné „Unplugged In New York“, důraz je kladen zejména na nejnářezovější skladby a proto je posluchač konfrontován se šílejícím Cobainem v „Milk It“, „Negative Creep“, „Tourette`s“ nebo „Blew“, v nichž si sahá na hranice svých možností, místo zpěvu občas jen sípe, s kapelou za zády, která připomíná rozjetý buldozer. Na chyby nebo falešný tón se nekouká, hlavní je energie a ta se z desky jen valí. Místy je materiál poslouchatelný s velkými obtížemi, ale když Nirvana nasadí „Sliver“, „Heart-Shaped Box“ nebo „Polly“, je důkaz o výjimečnosti formace více než pádný. Svědčí o tom i neuvěřitelné umístění těžce nekomerčního alba na vrcholu amerického prodejního žebříčku a skutečnost, že se ho ve Spojených státech prodalo více než milion kusů.

Nirvana se s albem posmrtně vrátila ke kořenům. Posluchači ji mohli slyšet v nepřikrášleném stavu, což někdy nebyl nejhezčí poslech, ale taková Cobainova parta v jádru byla a díky tomu má „From The Muddy Banks Of The Wishkah“ velkou výpovědní hodnotu. Kdyby si chtěla hrát na nejdokonalejší živé album všech dob, tak těžce pohoří.

Jan Skala             


www.nirvana.com

YouTube ukázka - Tourette`s

Seznam skladeb:
1. Intro
2. School
3. Drain You
4. Aneurysm
5. Smells Like Teen Spirit
6. Been A Son
7. Lithium
8. Sliver
9. Spank Thru
10. Scentless Apprentice
11. Heart Shaped Box
12. Milk It
13. Negative Creep
14. Polly
15. Breed
16. Tourette`s
17. Blew

Sestava:
Kurt Cobain – zpěv, kytara
Krist Novoselic – baskytara
Dave Grohl – bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 53:55
Label: Geffen
Země: USA
Žánr: grunge

Zásadní koncertní diskografie:
1994 - Unplugged In New York
1996 - From The Muddy Banks Of The Wishkah
2009 - Live At Reading
2019 - Live At The Paramount

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.08.2024
Přečteno: 416x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.4434 sekund.