THEATRE OF TRAGEDY - Assembly
Před mnoha lety, jsem to nemohl ani slyšet, bylo...

NIGHTWISH - Yesterwynde
s recenzí souhlasím, tohle se nedá ani...

NIGHTWISH - Yesterwynde
Za mě příjemná poslechová deska s vynikající...

Steven WILSON - Hand. Cannot. Erase.
Jedno z nejlepších rockových alb co jsme tady...

THEATRE OF TRAGEDY - Assembly
tak tahle recenze už je lepší ;-) S textem a...

GREAT WHITE - Psycho City
Za mě 10/10 je asi přehnané ale devítka zní lépe....

ALL FOR METAL - Gods of Metal (Year of the Dragon)
Já osobně bych „Gods of Metal (Year of the...

THEATRE OF TRAGEDY - Assembly
Za mně ToT topka, není slabé místo, nej pecka asi...

GREAT WHITE - Psycho City
Pro mě je o kousíček výš Twice Shy (je tam přece...

GREAT WHITE - Psycho City
Po vice než třicetiletém poslechu desek kapely,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOUL ASYLUM - Slowly But Shirley

Publikum svého času Soul Asylum milovalo a dostalo je do závratných výšin, o nichž se Davidovi Pirnerovi předtím ani nezdálo. Přestože pro drtivou většinu populace kapela zůstane spolkem jednoho hitu („Runaway Train“), maximálně jednoho alba („Grave Dancers Union“) a Pirner tím, koho si teenageři pletli s Kurtem Cobainem, je to pro Soul Asylum velmi hořká skutečnost. Už jen proto, že prezentují něco mnohem víc, než byla legendární „Runaway Train“, ale také proto, že vydávají desky dodnes, ovšem bez většího zájmu veřejnost. Ze slavných časů je u toho už jen Pirner. Přežil i velice smutný rok 2005, kdy zemřel jeho dlouholetý kolega a zakládající člen kapely basista Karl Mueler, ovšem ani přes tuto smutnou skutečnost existenci kapely nevzdal a letos to dotáhl ke třináctému albu.

Výraz kapely je už léta ukotvený, skrytý pod hlavičku alternativního rocku a Soul Asylum už ze sebe setřásli dávné a zavádějící označení grungeové kapely. Mají vlastní tvář, která žánry překračuje, na které roky pracují, postupem času jí dávají civilnější odlesk a rukopis Davea Pirnera je rozpoznatelný takřka na první dobrou. Možná jeho hlas už nemá dávnou punkovou sílu (vzpomínáte na debut „Say What You Will, Clarence… Karl Sold The Truck“?), ani naléhavost, ale stále je dostatečně charismatický. Postupem času se vyprofiloval do hlubšího výrazu, ale to je přirozený proces, který nemine žádného vokalistu, který se pohybuje na scéně přes čtyřicet let. Proto je nejdůležitější, že jsou Soul Asylum stále zde a pořád mají chuť tvořit nové desky, i když zajímají jen hrstku skalních.

Abychom pochopili současnou tvorbu Soul Asylum, je nutné si uvědomit, že kapela už velké hity nepíše a proto není dobré je očekávat. Pak by se snadno mohl dostavit pocit zklamání a novinku „Slowly But Shirley“ odložíte dřív, než by si zasloužila. Ač není vrcholovým nebo stylotvorným dílem, má světlá místa a výborné skladby, které dávají důvod dlouhověkosti kapely. Pravděpodobně nejlépe to dokládá baladická „You Don`t Know Me“, která se může dotýkat teritoria Bon Jovi v jejich současné přírodnější a countryovější poloze. Skladbu rozjasňuje funkční refrén, který je jedním z nejlepších, jaké Soul Asylum za poslední roky napsali. Kontrastuje tak s refrénem úvodního singlu „High Road“, který překvapivě postrádá přirozenou přímočarost a nedokáže zafungovat tak, jak by se na pilotní věc slušelo a patřilo.

Jistá (snad hraná) odtažitost od posluchačsky přívětivých melodií je problémem i několika dalších skladeb, "Tryin` Man“, „If You Want It Back“ či „Sucker Maker“, které lehce narušují kontinuitu desky. Ta se tváří docela rozzářeným dojmem, skladby typu „Trial By Fire“, „Freak Incident“ a „Waiting On The Lord“ se poslouchají velmi lehce a je šance, že jejich melodie dokáží uvíznout posluchači v uších. Je to dlouholetá schopnost kapely, jenže ta jaksi zapomněla, jak se takové skladby prodávají a proto si najdou cestu jen k úzkému okruhu posluchačstva. Devizou desky je, že pozitivní náladu Soul Asylum do posluchačů pumpují přes stále silnější vlivy jižanského rocku, což je styl, k němuž kapela začíná mít čím dál blíže.

„Slowly But Shirley“ není z alb, které by fanouška kapely mohly zklamat. Soul Asylum nabízí to, na co jsou jejich příznivci zvyklí a ačkoliv tentokrát natočili materiál mírně rozkolísaný, stále jde o přesvědčivou kolekci, na níž si člověk svou skladbu vždy najde. Šedesátiny tak Pirner oslavil pořád v dobré formě.

Jan Skala             


www.soulasylum.com

YouTube ukázka - High Road

Seznam skladeb:
1. The Only Thing I`m Missing
2. High Road
3. You Don`t Know Me
4. Freeloader
5. Tryin` Man
6. Freak Accident
7. If You Want It Back
8. Waiting On The Lord
9. Trial By Fire
10. Makin` Plans
11. Sucker Maker
12. High & Dry

Sestava:
Dave Pirner - zpěv, kytara
Ryan Smith - kytara
Jeremy Tappero - baskytara
Michael Bland - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 44:41
Label: Blue Elan Records
Země: USA
Žánr: alternative rock

Diskografie:
1984 - Say What You Will, Clarence... Karl Sold The Truck
1986 - Made To Be Broken
1986 - While You Were Out
1988 - Hang Time
1990 - And The Horse They Rode In On
1992 - Grave Dancers Union
1995 - Let Your Dim Light Shine
1998 - Candy From A Stranger
2006 - The Silver Lining
2012 - Delayted Reaction
2016 - Change Of Fortune
2020 - Hurry Up And Wait
2024 - Slowly But Shirley

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.10.2024
Přečteno: 65x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.2842 sekund.