1349 - The Wolf & The King
Morová nákaza se opět prohnala Norskými hvozdy a...

THEATRE OF TRAGEDY - Storm
S "hořkou stagnací" souhlasím. Asi i s...

NIGHTWISH - Yesterwynde
Z původního power metalu Nightwish přešel...

NIGHTWISH - Yesterwynde
Bohuzial musim suhlasit s kritikou a priklonit sa...

THEATRE OF TRAGEDY - Storm
Ne tak zábavná a zajímavá deska jako dva...

NIGHTWISH - Yesterwynde
Nové album Nightwish je jedno velké, bombastické,...

GREAT WHITE - Sail Away
Pro mě fakt hodně velký sešup dolů. Vlastně...

NIGHTWISH - Yesterwynde
už od začátku jí byla pro Nightwish škoda, na...

NIGHTWISH - Yesterwynde
jsme říkali dětský metal, snad 2x jsem se donutil...

GREAT WHITE - Sail Away
Můj černý kůň diskografie. Mám tu desku defakto...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




D.A.D. - Speed Of Darkness

D.A.D. jsou dánský hudební poklad a po Volbeat pravděpodobně nejúspěšnější rocková parta, která z této země kdy vzešla. Nepodařil se jim průlom do Ameriky, kam měli nakročeno s klasickým albem „No Fuel Left For The Pigrims“, ale v Evropě platí už řadu let za hvězdu. Už nevydávají alba s takovou kadencí jako kdysi, ale to tak u kapel, které hrají čtyřicet let, bývá. Dánům také třeba přičíst k dobru, že ač v devadesátých letech čile experimentovali jak velela doba, nikdy se vlastním kořenům nezpronevěřili. „Helpyourselfish“ je zavedlo k alternativnějším, skoro až grungeovým břehům, „Simpatico“ a „Everything Glows“ zamířilo popovějším směrem, ale postupem let se vše vrátilo do starých kolejí, které kdysi definovaly dvě nejúspěšnější nahrávky „No Left Fuel The Pilgrims“ a „Riskin` It All“.

Na tom se nemění nic ani dnes, D.A.D. (stylizovaní jako D-A-D) po pěti letech nabízejí novinku a jejím prostřednictvím jako kdyby chtěli světu sdělit, že se u nich zastavil čas. Světem si mohou letět trendy jaké chtějí, kapele je to jedno, protože své jisté má už dávno. Nejvyšší příčky v dánské hitparádě jsou skoro povinností, takže proč měnit něco, co funguje. „Speed Of Darkness“ je možné definovat jako jasně tradicionalistickou a konzervativní desku, která se brání zuby nehty neodvratnému stárnutí, neboť hlavní trojici táhne na šedesátku. Kapela má tolik energie a entuziasmu jako v časech, kdy točila nejslavnější desky a nějaké větší opotřebení není ani znát na hlase Jespera Binzera. Stále disponuje trochu frackovským a trochu neotesaným hlasem, jenž má daleko k nějakému slavičímu projevu, ale k špinavému rock n`rollu, jaký kapela prezentuje, se hodí znamenitě.

D.A.D. netvoří desky jako na běžícím pásu, dávají si víceleté pauzy, což má za důsledek, že na každou desku nashromáždí kvalitní materiál, v němž čím dál více umně balancují mezi ostrou, energickou polohou a jemnějšími věcmi, které odhalují cit pro práci s melodiemi. Nejlepším příkladem pro druhou polohu je dvojice „The Ghost“ a „Crazy Wings“, v níž se ke slovu dostávají nejsilnější melodické zbraně kapely a v případě „Crazy Wings“ si snadno vzpomenete na někdejší hit „Grow Or Pay“. V podobných polohách se pohybuje i titulní „Speed Of Darkness“, lehce nostalgická „Head Over Heels“ a závěrečná bluesovka „I`m Still Here“, v níž kapela odhaluje polohu, která pro ni nikdy nebyla zcela typická, ačkoliv i bluesovém světle dokáže s přehledem zazářit.

Protipól představují údernější skladby, které mají parametry koncertních tutovek. Přestože „Everything Is Gone Now“ a „In My Hands“ vykazují prvky vyčpělosti a pokud by se mělo ukázat na některé skladby jako na výplňový materiál, byly by to tyhle dvě, je materiál na desce skoro až vzácně vyrovnaný. V úvodní „God Prays To Man“ D.A.D. ukazují, že složit hard rockovou hymnu ještě nezapomněli a když k ní přidají ještě „Waiting Is The Way“ a „Strange Terrain“, je jasné, že podstata, která tkví u hard rockového základu sedmdesátých let, nikam nezmizela. Když v „Keep That Mother Down“ na chvíli zběhnou do hájemství jižanského rocku a zní tak trochu jako Kid Rock, je to vítaný experiment, který kapelu nesvádí na zcestí, ale ukazuje její tvorbu z jiné stránky.

D.A.D. přidávají do diskografie další velmi podařený kus. Je sice zejména záminkou k tomu vyrazit na další turné, ale i možností, že se některé ze skladeb podaří stát se koncertní tutovkou a stálicí. Adeptů je mnoho a díky tomu se dá „Speed Of Darkness“ řadit mezi jasnou kapelní klasiku.

Jan Skala             


www.d-a-d.com

YouTube ukázka - Speed Of Darkness

Seznam skladeb:
1. God Prays To Man
2. 1st, 2nd & 3rd
3. The Ghost
4. Speed Of Darkness
5. Head Over Heels
6. Live By Fire
7. Crazy Wings
8. Keep That Mother Down
9. Strange Terrain
10. In My Hands
11. Everything Is Gone Now
12. Automatic Survival
13. Waiting Is The Way
14. I`m Still Here

Sestava:
Jesper Binzer - zpěv, kytara
Jacob Binzer - kytara
Stig Pedersen - baskytara
Laust Sonne - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 51:21
Label: AFM Records
Země: Dánsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1986 - Call Of The Wild
1987 - D.A.D. Draws A Circle
1989 - No Fuel Left For The Pilgrims
1991 - Riskin` It All
1995 - Helpyourselfish
1997 - Sympatico
2000 - Everything Glows
2002 - Soft Dogs
2005 - Scare Yourself
2008 - Monster Philosophy
2011 - Dic.Nii.Lan.Daft.Erd.Ark
2019 - A Prayer For The Loud
2024 - Speed Of Darkness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.10.2024
Přečteno: 124x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.59032 sekund.