SOUL ASYLUM - Slowly But Shirley
Na nejslavnější desku jsem napsal svou první...

JUDAS PRIEST - Nostradamus
Já se fakt snažil se do toho alba dostat. Dával...

JUDAS PRIEST - Nostradamus
Za 10-15 let bude toto album považováno za top...

HIGH PARASITE - Forever We Burn
Velice povedená záležitost. Pro milovníky gotikou...

GREAT WHITE - Let It Rock
9/10? tak tomu opět nerozumím. Dle mého deska...

GREAT WHITE - Let It Rock
Trochu se na desce podepsaly ty brikule, co se...

KREYSON MEMORIAL - Strážci plamenů
A to já si naopak myslím, že konec Kreyson...

DRAGONY - Hic Svnt Dracones
Pagane, díky za recenzi, se kterou vesměs...

KREYSON MEMORIAL - Strážci plamenů
Krob na trampských skladbách začínal, tak se...

KREYSON MEMORIAL - Strážci plamenů
Tak nám ten jediný a pravý Kreyson pana Kroba...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SLADE - Nobody`s Fool

Ačkoliv se snaha jevila marná, Slade nepřestávali pracovat na tom, aby dobyli Ameriku. Znovu se tam takřka odstěhovali, ale na západním pobřeží schytali pouze ostrou kritiku, z níž bylo jasné, že v Los Angeles, hlavním městě světového rocku, nikdy neprorazí. „Tentokrát jsem Slade viděl naživo a bylo to strašné. Když mě nutili zpívat jejich skladby, bylo mi z toho na blití ještě více. Já a zpívat toho buzíka?“ neskrýval své rozčarování frontman začínajících Quiet Riot Kevin DuBrow, který se v roce 1983 nejvíce proslavil skvělou coververzí sladeovské klasiky „Cum On Feel The Noize“, jež Quiet Riot vystřelila do takových výšin, kam Britové nikdy nedohlédli. Po neslavné kalifornské anabázi se Slade přesunuli na východní pobřeží, kde pro ně situace byla mnohem příznivější, ačkoliv o skutečném průlomu ve stylu Led Zeppelin či The Rolling Stones se mluvit nedalo.

Tam se Slade rozhodli natočit další album. Kolem nich se k životu probouzel punk a doupata jako legendární „obývák“ CBGB začínala žít divokým stylem. Slade, považováni mnohými za výstřelek přežité módy, se usídlili v nechvalně proslulé čtvrti Bronx, aby byli v centru dění. „Zkoušeli jsme v nějaké garáží v Bronxu, kde bylo příšerné vedro,“ vzpomínal bubeník Don Powell, „a tam jsme začali tvořit nové album a nějaké singly,“ dodal. Kapela se přesunula do známého studia Record Plant, kde měla nová deska vzniknout. Slade cítili, že jsou trochu pod tlakem, když tvořili „Slayed?“, „Old New Borrowed And Blue“ nebo „Slade In Flame“, věděli, co se od nich očekává a vše bylo přirozené. Tentokrát ne. Začínalo se spekulovat, co by fanoušci asi chtěli slyšet, protože ze všech stran se na kapelu valily názory o zastaralosti a nemodernosti její tvorby. Nebylo to nejinspirativnější prostředí.

Slade se z toho podařilo vybruslit se ctí, přestože deska „Nobody`s Fool“ se považuje za tu, která odstartovala jejich méně úspěšnou etapu. Možná za to mohl vizionářsky pojmenovaný singl „Let`s Call It Quits“ (lidově řečeno „Zabalme to“), který jako kdyby naznačoval, že kapela je v koncích, přestože členové tvrdili, že na rozpad ještě nemysleli. Možná za to mohl trochu odlišný feeling alba, který má dodnes své kouzlo, ač z desky tvoří jinou záležitost, než byli „Slayed?“ či „Slade In Flame“. Deska je méně rozjuchaná, obsahuje trochu nostalgickou, trochu posmutnělou atmosféru, která byla pro Slade netypická a neobjevila se ani na pozdějších albech. Nejlépe to dokládá pravděpodobně nejlepší skladba desky „L.A. Jinx“, kterou se ještě jednou chtěl Noddy Holder vlichotit do přízně kalifornského publika, což se mu ale nepodařilo. Alespoň z toho vytěžil výtečnou skladbou, kterám ač se hitem nestala, může působit jako utajený tip.

V žebříčcích bodovala typicky sladeovsky uječená „Let`s Call It Quits“ a trochu popovější „In For A Penny“, v nichž praští do očí melodie, které jsou podobné těm, jež kapela už v minulosti použila, například ve skladbě „My Friend Stan“. I tak obě skladby patří ke zlaté klasice Slade. Na desce jim konkuruje několik velmi dobrých, i když už trochu zapomenutých věcí. Závěrečná, opět mírně teskná „All The World Is A Stage“, typicky rozverná „Pack Up Your Tables“, lehce do stylu reggae hozená „Di Ya Ever Mama Tell Ya“, která jako kdyby vzpomínala na šedesátá léta, typická sladeovská vypalovačka „Scratch My Back“, i titulní „Nobody`s Fool“, do níž manažer Chas Chandler vkládal velké naděje, ale která se velkým hitem nakonec nestala, a oproti „Let`s Call It Quits“ a „In For A Penny“ nebodovala ani v britské hitparádě.

„Tohle album patří k mým oblíbeným. Líbí se mi podtext, který je pro nás netypický. Bylo to i tím, že v New Yorku byla úplně odlišná nahrávací technika. Bylo i dobře produkované,“ zmínil na adresu desky Don Powell. Album vyšlo v březnu 1976 a vpadlo do úplně jiné doby, než jakou opouštěla minulá deska „Slade In Flame“. „Bohužel se album nedočkalo úspěchu ani v Anglii. Sice se dostalo do žebříčků, ale nemělo takové výsledky jako předchozí desky,“ dodal bubeník. Čtrnácté místo v Británii bylo zklamáním a když se deska nedostala ani mezi dvě stě nejúspěšnějších nahrávek ve Spojených státech, začala svítit varovná světla. Ač si to kapela nechtěla přiznat, slavné dny byly u konce.

Bylo třeba začít přehodnocovat předchozí přístup. Doba pestrobarevných oblečků, flitrů a bot na platformě byla nenávratně pryč a nová punková generace, která si zuřivě přebírala štafetu, trhala fotky Slade a The Sweet, stejně jako Davida Bowieho, a poukazovala na ně jako na ty, které je potřeba minimálně zašlapat do země. Byla polovina roku 1976, Velkou Británií táhla karavana „Anarchy In The U.K.“ a Slade museli skoro chodit kanálem.

Jan Skala             


www.davehillslade.com

YouTube ukázka - Let`s Call It Quits

Seznam skladeb:
1. Nobody`s Fool
2. Do The Dirty
3. Let`s Call It Quits
4. Pack Up Your Troubles
5. In For A Penny
6. Get On Up
7. L.A. Jinx
8. Did Ya Mama Ever Tell Ya
9. Scratch My Back
10. I`m A Talker
11. All The World Is A Stage

Sestava:
Noddy Holder - zpěv, kytara
Dave Hill - kytara
Jim Lea - baskytara
Don Powell - bicí

Rok vydání: 1976
Čas: 42:03
Label: Polydor
Země: Velká Británie
Žánr: glam rock

Diskografie:
1969 - Beginnings
1970 - Play It Loud
1972 - Slayed?
1974 - Old New Borrowed And Blue
1974 - Slade In Flame
1976 - Nobody`s Fools
1977 - Whatever Happened To Slade
1979 - Return To Base
1981 - We`ll Bring The House Down
1981 - Till Deaf Do Us Part
1983 - The Amazing Kamikadze Syndrom
1985 - Rogues Gallery
1987 - You Boys Make Big Noize
1994 - Keep On Rockin`

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.10.2024
Přečteno: 83x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.48908 sekund.