ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PHANTOM ZONE III. - 28.10.2006, Plzeň, Klub Parlament

Na tuhle akci jsem se těšil hned z několika důvodů... Tak za prvé, Parlament je sice klub velikosti mého obýváku (tím myslím spodek, kde vystupují kapely), ale vždycky se tu sejde naprostá metalová smetánka, dobrá nálada a tuny potu se linou vzduchem, občas lítá nějaké to pivko. Prostě pohoda... Za druhé, pořádající PANYCHIDA je kapela, která jde tvrdě za svým a já vím, že jsem u zrodu smečky, která nám ten underground pěkně rozvíří, což jistě nebude dlouho trvat, protože debut je na spadnutí. A jako poslední bod musím zmínit kapelu WITCHCRAFT, což je banda maniaků, se kterou se jednoduše dobře kalí.

Předem se musím omluvit prvním dvěma smečkám NIENOR a UNCLEAN. Jejich sety jsem totiž prokecal u baru. Z mé strany možná hřích, ale těm vlasatcům huba prostě jede. Do toho všeho mě chtěl na záchodcích znásilnit nějaký dvoumetrový týpek, ze kterého se nakonec vyklubal šéfík konkurenčního webu Metal Man. Od NIENORu jsem viděl jednou věc, takže těžko soudit. Hudba celkem kvalitní, akorát zpěvák mi přišel moc toporný. No, uvidíme, až si poslechnu někdy celý koncert. UNCLEAN jsem slyšel jenom mezi řečí, takže vůbec nemá cenu soudit.

Jako třetí nastoupila banda z Třemošné, která si říká WITCHCRAFT. Můžu říct, že mě kluci velmi mile překvapili. Oproti nedávnému vystoupení na Metal Forever Festu IV. v Domažlicích to bylo 200krát nadupanější. On také nadržený dav posluchačů dělá svoje. Jejich hudba se dá charakterizovat slovy black´n´roll. Prostě naprosto jednoduchý black, který jede podle jedné šablony, ale funguje. Na paření výborná záležitost. Při coveru „Hřbitov“ od ROOT se vytvořil i pěkný kotel, kde to skákalo hlava nehlava. Přežil jsem to a ani nevím jak. Akorát pivko skončilo někde v nenávratnu... Sympatické vystoupení. Musím také pochválit Viharovo stylový obleček, hehe...

A pak to přišlo, hlavní hvězda a pořádající kapela PANYCHIDA. S novým kytaristou Pavlem, který na nějaký čas vyměnil migrujícího Honzu, to rozjela přesně ve stylu, na jaký jsme zvyklý. Jejich pagan polaská ucho každého vyznavače těch nejtemnějších odnoží blacku. Pokud se nepletu, tak zazněl i jeden zcela nový kousek (název po mně nechtějte, i když mi ho Sinneral říkal). Prostě to chce chlapi už tu desku, takže hodně štěstí při hledání vydavatele. Jsem pln očekávání. A na ten blázinec při „Running Out Of Rules“ taky dlouho nezapomenu...
Během koncertu PANYCHIDY mi odešlo další pivo. Tentokrát skončilo na Štembusovi z WITCHCRAFTu a Peterovi (Metal Man). Když o tom tak přemýšlím, tak jsem si ho měl vyždímat pěkně zpátky. Jo chlapci, dlužíte mi pivko...

Následovala after party, která sice nebyla nikterak divoká, ale alkohol tekl proudem, tudíž jsem do tepla postele dorazil až v hodně pozdních (Nebo spíše brzy ranních?) hodinách. Velice vydařená akce tenhle Phantom Zone Fest. Příště zas pánové!

Venca Votruba             

V sobotu se v plzeňském Parlamentu konal festival Phantom Zone s již třetím pořadovým číselm, na kterém se nám předvedly čtyři kapely propagující především black metal…

Jako první svou show předvedli Nienor, kteří začali kolem půl osmé. Bohužel jsem dorazila až ke konci jejich vystoupení, což byla, si myslím, docela škoda. O Nienor jsem už něco zaslechla a tohle měl být můj první jejich živý koncert. Tato blacková partička s klávesami v pozadí se dokázala hned na začátku zasloužit o super atmosféru, která potom panovala v podzemí celý večer. Co dodat víc? Přijeďte někdy zas, určitě to už příště stihnu :o)

Po Nienor následovali Unclean, aby i oni potěšili naše slechy jejich tvorbou. Tuto kapelu neznám, ale podle toho, co jsem měla možnost vidět a slyšet, zařadila bych jejich styl do black metalu. Předchozí Nienor nasadili tempo a skupině Unclean se toto tempo zdárně podařilo udržet, ba bych možná řekla ještě víc zrychlit. Bravurní kytarové vyhrávky, tepající automatické bicí,… A začíná nám být horko.

A teď už se na pódiu chystají předvést, co umí, kluci z třemošenské skupiny Witchcraft. Vystoupení otevírají intrem, jehož melodii si vypůjčili od pana Bedřicha Smetany. Hned první skladbou po intru, kterou na nás vystřelí, je burcovní "Oko za oko" a samozřejmě nesmí chybět ani "Proti všem" nebo "Do nitra kořenů". Tahle partička využívá komfortu jedné malé krabičky, stejně jako kapely před nimi a stejně jako kapela po nich, která plně plní funkci bubeníka. Tato krabička je sice výhodná (nikdy nezapomene, co má hrát, nikdy se před koncertem neožere, nezabírá místo v autě,…), ale občas velmi poruchová, jak jsme se mohli přesvědčit na dnešním vystoupení. A tak nakonec nešťastný Štembus málem krabičku vyhodil z okna, kdyby tam nějaké bylo. Naštěstí kluci svoje představení dotáhli až do konce a playlist uzavřeli skladbou "Hřbitov" od legendárních Root. Ještě malá připomínka k Viharovu úboru. Michale, jak ti bylo v té bundě? :o)

Někdy hodně pozdě v noci se spouští z beden tajemné intro plzeňské skupiny Panychida. Propagují pagan metal, čili v písních nesmí chybět flétničky, dudy a tajemné klávesy. Tato hudba je natolik poutavá a její melodie jsou natolik zpěvné, že i jeden můj kamarád, jinak zarytý maidnista a hammerfallista odmítající death, doom, black a vše ostatní, co není heavy, si Panychidu oblíbil. Sama se přiznávám, že právě Panychida mi byla ze všech dnes hrajících kapel nejbližší… Tato kapelka má pro nás dnes novou zprávu. Mají nového kytaristu Pavla, jelikož Honza odcestoval kamsi do dalekých končin. Při jejich vystoupení nechybí ani skladba "Running out of Rules", kterou jsou kluci nakonec nuceni opakovat. Dalšími songy jsou například "Final Donation to the Oath", "Dream about the Roaring Sky", nebo třeba "When The Drums of War Will Sound". Velmi rytmický metal postavený především na automatu a zasekávajících kytarách tak zdárně dovedl celý tento večer do konce.

Jak už jsem napsala výš, výborná atmosféra se držela od začátku festivalu až po jeho úplný konec. Výkony kapel byly ohromující i na to vedro, které každý koncert v Parlamentu provází. Jediné, co bych snad vytkla, je poněkud horší ozvučení. Často nebylo rozumět kytarám, když je předuněla basa nebo kopák bicích. Někdy se objevila protivná zvuková koule. Ale snad za to může malý prostor a špatná akustika.

Luthien


Vydáno: 05.11.2006
Přečteno: 4778x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
tak pan metalový...20. 11. 2006 20:44 magus
Tuhle debatu jsi...19. 11. 2006 23:44 Venca
Na detskou debatu...19. 11. 2006 19:49 Peter
No jo, je to...19. 11. 2006 16:07 Venca
Peter : to bych tě...19. 11. 2006 14:51 magus


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11959 sekund.