RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DESERT STORM - Divadlo šílenství

Kapelu DESERT STORM jsem znal už z dřívějších dob, kdy fungovali čistě jako revival IRON MAIDEN. Do počítače se mi dostala nějaká ta mp3, tak jsem si mohl udělat obrázek. Před dvěma roky se ale banda rozhodla, že je čas své nahromaděné zkušenosti realizovat do své vlastní tvorby. Čin jistě záslužný, ale také plný velkých much a malých mušek...

Novinka „Divadlo šílenství“ zcela jasně poukazuje na všechny nedostatky kapely. Tím největším je neschopnost napsat nápaditou skladbu. Všech pět autorských věcí se točí ve víru takřka dětinských nápadů. Taková ta začátečnická snaha o vlastní tvář. V případě DESERT STORM je to o to víc zarážející, když budeme brát v předpoklad jisté hráčské kvality, protože IRON MAIDEN žádné ořezávátko nezahraje. A jak si můžeme poslechnout v závěrečném coveru „Chemical Wedding“ od Bruce Dickinsona, DESERT STORM evidentně umí. Bohužel ale již neumí využít svůj um a přesvědčit posluchače o svých kvalitách, což je škoda... V konfrontaci se zmíněným coverem bych si také dovolil vyřknout názor, že by kapela měla zkusit anglický jazyk. Zpěvákovi Jiřímu Gattermayerovi jde totiž evidentně lépe od „huby“...

Jako zábavovka by DESERT STORM v pohodě vystačili, ale věřím, že kapela míří do jiných končin, takže ještě musí pořádně zapracovat.

Na závěr ještě menší rýpnutí... Udělejte něco s tou vyhrávkou ve skladbě „Introvert“. Tak brutálně vykradené IRON MAIDEN jsem snad ještě neslyšel, hehe...

Venca Votruba             

Je to asi tak patnáct let, co jsem kulil zrak na tažení amerických jednotek při (tehdy) mimořádně úspěšném zásahu v Perském zálivu. Operace na pomoc Kuvajtu měla název “Pouštní bouře“ a počítám, že pro spoustu lidí je od této doby pojem “Desert Storm“ synonymem pro přímočaré vítězství bez nejmenšího zádrhelu. S demem kapely Desert Storm „Divadlo šílenství“ se (bohužel) v mých očích rovnice „Desert Storm = jednoznačný úspěch“ dost důkladně zredukovala. Hned zkraje dodávám, že v případě vsetínské pouštní bouře mi na konci přííííííííííííííííšerně dlouhého tunelu zablikalo světýlko naděje, takže bych další osud kapely úplně černě neviděl.

Desert Storm se dali dohromady před šesti lety. Pokud jste měli již něco do činění se vsetínskou bandou Wilderness, tak právě to je zdroj, ze kterého pouštní bouře nabrala životní sílu. Od přehrávání klasických skvostů metalové historie se Desert Storm vypilovali až do tributního projektu Iron Maiden a Bruce Dickinsona, se kterým vystupují i v současnosti. K vlastní tvorbě už byl jen malý kousek, a tu Desert Storm představují na aktuálním „Divadle šílenství“. Nejen to, Desert Storm lišácky k „Divadlu šílenství“ přibalili pro porovnání i demo předcházející, v loňském roce vydané “Stíny svědomí“. A právě na srovnání obou těchto kousků je nejlépe vidět, jak obrovský kus cesty Desert Storm dokázali urazit. Jednoduše řečeno, “Stíny svědomí“ jsou - a teď si milé děti, zacpěte uši - ehm, no, naprosto žádné. Věřte mi, už dlouho se mi nestalo, abych měl krční páteř naprosto vykloktanou z trvale nechápavého kroucení hlavou. Placička “Divadlo šílenství“ je nesrovnatelně lepší. Nechci tím říct povedená, ale rozhodně jde o krok ven ze silně zatuchlého území primitivního a vyčpělého heavy metalu.

Rád se oháním různými přídavnými jmény, ale u “Divadla šílenství“ mi poněkud došla slovní zásoba a na jazyk se mi tlačí prakticky jediný výraz. Prázdný. A to i přes skutečnost, že technicky nelze Desert Storm nic zásadního vytknout. Oproti svému předchůdci má “Divadlo šílenství“ tu výhodu, že jako pouhá kulisa projde bez sebemenších námitek. Neublíží, vytvoří heavy nádech a dokonce i zašumí náznak děje. Při intenzivním poslechu však na mě silně, a to víc jak na polovině materiálu, dýchla nuda. Jako kdyby Desert Storm nevěděli, co vlastně chtějí říct. Jestli být těžkotonážní mašinou nebo lehkonohým elegánem. Výsledkem přešlapování na téhle křižovatce je sterilní metal bez nápadu, bez chuti a bez zápachu. Složitá dřina. Jiskra nadšení jak u dělníka z pásové výroby, unaveného z denního stereotypu. Žádná spontánnost a emoce, jen splněná povinnost. Hudba někde mezi Vildou Čokem, zbaveného veškerého šaškovství a slabými chvilkami Kernu ze slabého období “Totálního tunelu“.

Hledání světlých chvil nebylo zas tak drsná lopota, jak by se mohlo z výše uvedených řádků zdát. Jednoznačně nejlepší okamžik alba je cover verze “Chemical Wedding“ od Bruce Dickinsona. Je vidět, že cokoliv související s Dickinsonem mají kluci poměrně zmáknuté. I když mystičnost originálu (a to nejsem nijak vášnivým Bruceovým fanouškem) vzala za své, vydá atmosféra, která dýchá z téhle skladby, za dění na zbytku alba. Jako malinu jsem spolknul i podstatnou část skladby „Introvert“ a chytlavé momenty jsem našel i v titulním „Divadle šílenství“. A zbytek už je jedna hutná nálada, která mi splívá do nezáživné koule.

Samostatnou kapitolou jsou texty. Pokud vám naskakuje kopřivka při řečech o tom, že angličtina je spása a češtině je lepší se vyhnout, jsme na tom stejně. Ale v tomto případě mi pupínky vyrašily právě z chudinky mateřštiny, kterou Desert Storm znásilnili neuvěřitelně neumětelským způsobem. I když bych rád přihodil bodík alespoň za hudební střípky nápadů, tak za podobně neobratné, krkolomné a kostrbaté slovní klopýtání fakt nemůžu.

Nejspíš je to ze strany Desert Storm záměr, pohybovat se ve sféře syrového, nátlakového, a nepodbízivého metalu bez laciných efektů. Jen mi v tom schází myšlenka. A nebo dotažení do konce. Šedivý a nevýrazný průměr. Ale jak říkám, hůl nelámu a ještě počkám do dalšího kola.

Savapip 4,5/10

www.uniinstal.cz/temp/desert

Seznam skladeb:
1. Divadlo šílenství
2. Otrok peněz
3. Sinuhet
4. Introvert
5. Nevinný
6. Chemical Wedding

Rok vydání: 2006


Vydáno: 09.11.2006
Přečteno: 4160x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vidíš, to je ta...22. 11. 2006 12:42 Venca
RecenzePříteli,...22. 11. 2006 10:13 Jenyk N. F. Urbanec


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10276 sekund.