ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Vašek MRZENA (RIMORTIS) - Mám naskládáno tak na dvě alba

Album „Stín křídel“ skupiny Rimortis považuji za jeden z nejvýraznějších počinů poslední doby na (nejen) domácí hudební scéně. A tak když se naskytne příležitost vyzpovídat toho nejpovolanějšího, téměř výhradního autora tohoto díla, baskytaristu a vrchní hlavu Rimortis, Vaška Mrzenu, byla by škoda toho důkladně nevyužít.

Vezměme to úplně od začátku. Jak a kdy vznikli Rimortis, co považuješ za nejvýznamnější okamžiky z historie Rimortis ? Vzhledem k tomu, že jsme na začátku nového roku, co bys označil za nejpovedenější počin Rimortis v roce uplynulém?

Kytarové jádro skupiny se dalo dohromady na základě dvou rozpadlých kapel na konci roku 1998, poslední chybějící článek, bubeník Martin, přišel v březnu 1999, takže toto datum uvádíme jako oficiální vznik. Za významné okamžiky považuji schopnost psát vlastní písně již od počátku vzniku, tedy ještě v dost mladém věku, dále pak přibrání kláves jako rovnocenného nástroje, a tím nabrání jasného směru ke speed metalu. Určitě musím zmínit fakt, že je kapela od počátku finančně soběstačná a pravidelně každé dva roky vydává nové album. Za nejpovedenější počin loňského roku považuji odehrání padesáti koncertů, prodej téměř 500 kusů alba "Stín křídel", tvorbu nových písní na čtvrté album.

Můžeš představit současné členy kapely?

Určitě a rád. Zpěvák Milan Hloucal, 23 let, v kapele s malou pauzou od září 2001. Dle mého názoru má v sobě velký talent a potenciál, prošel od nástupu do kapely obrovskou hlasovou proměnou, jenž zúročil na "Stínu", o chystané novince ani nemluvě... Je pro něj, stejně jako pro mě, nejdůležitější kvalitní melodie. Jako jediný z nás pravidelně cvičí, snad mu to dlouho vydrží.
Kytarista David Varga, 25 let, v kapele od ledna 2002, spolehlivý, pracovitý. Máme společný styl humoru. Škoda jen, že je dosti pracovně zaneprázdněný.
Klávesák Jakub Liška, 24 let, v kapele od července 2004, tedy nejnovější tvář, student konzervatoře, vlastní velký hráčský a skladatelský potenciál, dále pak svérázný smysl pro humor.
Bubeník Martin Růžek, 25 let, v kapele od března 1999, společně semnou jediný zakládající člen. Přišel do kapely jako čerstvě osmnáctiletý, bez jakékoli zkušenosti s kapelou, dost se vypracoval. Nebylo tomu tak vždy, ale již několik let spolehlivý, bezproblémový. Ovšem podle mě utápí svůj talent stylem života, jenž vede. No a nakonec já, 28 let, v kapele od března 1999, zakládající člen. Ve všem průměrný, tak trochu Jackyl a Hyde. Když vše klape, tak jsem flegmatik, a když neklape, tak se dokážu "jemně" rozčílit, ovšem lidé kolem už vědí jak na mně... :o))


Odkud pochází jméno Rimortis? Můžeš přiblížit její příběh?

RIMORTIS je ženské křestní jméno ze starolatinského kalendáře. Podle dávné báje prožila jedna z takto pojmenovaných dívek se svými sestrami Sirael a Agnes život plný útrap a bolestí, osud Rimortis je lehce podobný životní pouti Johanky z Arku, obě byly nejprve milovány, později nenáviděny a zbaveny života....

Tvoje texty se často pohybují v oblasti mystična a dávných příběhů. Zajímáš se o historii, které historické období, nebo čí báje tě nejvíc oslovují. Nemáš chuť zkusit koncepční album na svoje oblíbené téma?

Na téma textů odpovídám nejčastěji, nejen novinářům, ale hlavně fanouškům, takže neřeknu nic nového, když povím, že mě baví mnohé národní mytologie, historie jako taková, osoby, jenž posunují hranice lidských možností. Ovšem ve svých textech se prostřednictvím těchto příběhů a postav snažím popsat vlastní názory, osudy, myšlenky. Málokdy píšu o té dané osobě. Co se týče koncepčního alba, pokud bych našel opravdu rozvinutý, košatý příběh s mnoha postavami a bohatým dějem, přemýšlel bych o jeho zpracování, ovšem má to háček v podobě koncertního provedení, protože by určitě nezazněly všechny písně příběhu a navíc ve zpřeházeném pořadí, takže se vytrácí smysl a návaznost děje v textech.

Vaše poslední album Stín křídel bylo mimořádně povedené. Zkus všem neználkům přiblížit co na něm hudebně a textově můžou najít.

Díky za tvá slova chvály. Na albu je dvanáct písní, které v sobě mají typické znaky tvorby RIMORTIS, tedy rychlost, melodie, dravost, zpěvnost, mohutné sbory, dvoukopákové salvy, harmonické kytarové vícehlasy a chytlavé klávesové melodie. Textově je vícetématické, obsahuje dávku mystiky, sci-fi, historie, epiky.

Kdybys měl vybrat své největší favority ze Stínu křídel, které skladby by to byly? Je něco, co bys s odstupem času raději udělal nějak jinak?

Těžká odpověď, složil jsem pro RIMORTIS skoro čtyřicet skladeb, nedělám mezi nimi rozdíly, do každé se snažím dát to nejlepší, co zrovna potřebuje. Navíc od doby skládání materiálu na "Stín" jsem o tři roky a patnáct písní dál... :o)) Je to pro mě minulost, nekoukám moc dozadu, ještě tam není nic, kvůli čemu bych se měl otáčet... Navíc, jinak fungují písně během koncertů a jinak při poslechu CD. Na koncertech skvěle zabírají třeba "Sedmý syn", "Pláč andělů" nebo "S.O.S.", při poslechu CD mě baví "Znamení hvězd". Momentálně jsou určitě mými favority písně z připravovaného alba. A jestli bych dnes udělal něco jinak? Jsem vcelku spokojen i s odstupem času, zřejmě bych nechal Jakuba vytvořit více klávesových sól na úkor těch mnou vymyšlených, ale o to větší bude rozdíl v sólech při porovnání s novinkovým albem.

Hosté na Stínu křídel působí jako třešnička na i jinak skvělém dortu. Luboše Suchánka z Komunálního odpadu asi netřeba představovat, ale Míšu Suchánkovou by určitě stálo za to přiblížit. Chystáš s nimi, případně někým jiným, další spolupráci?

Už podle příjmení je zřejmé, že Míša je Lubošova manželka, nezpívá v žádné kapele, pouze hostuje tak jako u nás, proto je tak dobrá... :o)) Rád bych měl oba tyto skvělé lidi a zpěváky i na dalším albu, a navíc mám v hlavě ještě jednoho moc zajímavého hosta, jeho jméno ale určitě neprozradím.

Od vydání Stínu křídel uplynula už docela dlouhá doba. Na vašich webových stránkách se objevily nové demoskladby. Znamená to, že Rimortis chystají následovníka Stínu křídel? Kdy se ho dočkáme a co se od něj dá očekávat?

Album "Stín křídel" vyšlo v prosinci 2004, to není zas tak dlouhá doba, 13 měsíců. Kapela od počátku funguje tímto způsobem, liché roky - 1999, 2001, 2003, 2005 - se připravuje nový materiál, sudé roky - 2000, 2002, 2004, 2006 - se nahrávají a vydávají alba. V průběhu toho všeho se samozřejmě co možná nejvíc koncertuje. Z toho tedy vyplývá, že máme připraveno... :o)) Hotových je až na detailní úpravy deset novinek, album vyjde nejspíš v říjnu a bude se jmenovat "Vesmírem plout". Cesta, prošlápnutá předchozím albem, zůstane určitě zachována a navíc se na ní připojí snad kvalitnější písně i hráčské výkony, zúročí se zkušenosti z nahrávání v mém soukromém studiu.

Doposud jsi – až na výjimky - výhradní autor veškeré tvorby Rimortis (všechna čest a klobouk dolů!). Jak to bude na novém albu? Přidá se někdo ze spoluhráčů?

No byl bych rád, aby se už někdo přidal, ovšem chlapci to zase nějak nestihli... :o)) Ne, úplně tak to není, Jakub mi pomohl v několika písních svými aranžemi kláves a sám přinesl celou jednu věc. Textově to vždy zůstane na mě. Už jsme si takhle zvykli pracovat, kapela mi důvěřuje, písně se klukům líbí a vždy mají možnost ovlivnit jejich podobu. Také si za tvorbu nesu největší zodpovědnost, proto si ji i sám produkuji. Jinak mám naskládáno tak na dvě alba...

Výrazným prvkem Vašich alb jsou hodně povedené cover verze. Náměty čerpáš z hodně vzdálených oblastí od speedových vod (pohádková „Statistika“, Krylova „Píseň neznámého vojína“). Čím Tě oslovují tyhle skladby a na co dalšího – pokud to chceš prozradit – máš zálusk?

Vzdálené oblasti jsou to záměrně. Vybírám si kousky z úplně jiných hudebních směrů než je speed, chci na nich ukázat, že písně obecně jsou buď dobré nebo špatné a vůbec nezáleží na tom, zda je zahraješ na španělku pomalu nebo na elektriku rychle... :o)) Prostě si chci zkusit, jestli ta daná věc funguje i se speedmetalovými prvky a aranžemi. Ve výběru mě ovlivňuje určitý vztah k písni a hlavně její melodie, ty jsou pro mě základem všeho. Jinak pokoukávám opět po něčem vhodném, ale pokud nenajdu, tak na novém albu cover nebude, o nic nejde.

Distribuci alba provádíte vlastními silami. Vzhledem k tomu se asi trochu zpozdila promotion Stínu křídel. Zůstane vše při starém, nebo chystáš na tomhle poli nějaké změny?

Pokud nenajdeme distribuční firmu, bude to jako dosud, tedy prodej přes internet, na dobírku, v několika distrech a obchodech, ale hlavně na koncertech. Promotion proběhne určitě ihned po vydání alba, v tom už problém nebude.

Vraťme se ještě k době předcházející natočení "Stínu křídel", když vás dočasně opustil zpěvák Milan Hloucal. Je to hodně velká dřina hledat v ČR kvalitního speedozpěváka?

Tehdy to bylo drsné, ale Milan neměl jiné řešení. Dnes všichni víme, že udělal správný krok, jeho život má takový smysl a cíl, jaký vážně chtěl. Od návratu je jako vyměněný, ve výborné hlasové formě, s ambicemi a vůlí. Svými výkony na koncertech táhne kapelu vpřed. Co se týče zpěváků, jenž by chtěli a měli na to zpívat speed, tak je to u nás vážně špatné. Čest těm pár výjimkám... Ale vysvětlení je prosté, chybí tu vzor, prototyp takového zpěváka a kapely, ke které by se mohli lidé obracet.

Porovnám-li album „Oheň a led“ a „Stín křídel“, tak největší rozdíl je právě ve výkonu staronového a vlastně trvalého pěvce Milana. Nechystáš pro něj před natočením nového alba zase nějakou pauzu ? :-))

Ano, rozdíl v nazpívání těchto alb je markantní, ovšem je potřeba si uvědomit, že Milanovi v době natáčení "Ohně" bylo pouhých 20 let, nikdy nebyl ve studiu a v RIMORTIS působil pouze rok a předtím nikdy nikde. Vzhledem k těmto okolnostem je jeho výkon na "Ohni" v pohodě, hlas zní jednoduše mladě a hodněji než by bylo potřeba. Na "Stínu" je již vše v pořádku a novinka bude brilantní ...

Jak často, kde a s kým Rimortis vystupují?

Máme odehraných 150 koncertů, hrajeme průměrně 4x-5x za měsíc, nejvíc v létě na festivalech, motosrazech, jinak v klubech a na rockových akcích. Sami občas pořádáme tzv. trojkoncerty, pozveme si dva hosty a výměnou poté přijmeme jejich pozvání. Nejčastěji hrajeme s kapelou Komunální odpad, příjemná spolupráce je se skupinami Scelet, Cruel, Eagleheart, dobré koncerty byly se Salamandrou, Pentagonem, slovenskými Midnight Scream a King Diamond revival. Do budoucna jsou v plánu spolupráce s kapelami Firezone, Twilight Symphony, Nightwish revival. Už podle názvu zmíněných kapel je jasné, že se snažíme hrát se jmény stylově spřízněnými.

Vím, že jste rozesílali ukázky své tvorby různě do světa. Takže co Rimortis a jejich zahraniční zkušenosti a ambice? A s tím se pojí i další otázka. Zůstanou Rimortis u češtiny nebo přijdou další kousky v angličtině?

RIMORTIS zcela jistě zůstanou u češtiny, anglické verze se natáčí pouze z důvodu promo dema do zahraničí. Od roku 2002 udržujeme kontakty s několika zahraničními médii v Německu, Itálii, Holandsku, Finsku, dále pak v Chile, Japonsku, Argentině a na Novém Zélandu. Ambice zahrát si třeba v Německu nebo Polsku určitě máme, na Slovensko jezdíme každý rok. Jinak bychom se chtěli prosadit hlavně u nás. Klademe na význam textů velký důraz, proto určitě čeština.

Teď dovol pár otázek vyloženě na tvou osobu. Myslím, že z tvé tvorby jsou tvoji oblíbenci celkem jasně identifikovatelní, ale pro pořádek. Co Vašek Mrzena jako posluchač, pokud najde chvíli, aktuálně poslouchá?

No teď aktuálně hlavně album RIMORTIS - "Vesmírem plout", tedy jeho pracovní verzi... :o)) Jsem ve stádiu dokončovacích prací, takže to sjíždim do zblbnutí.
Jinak novinky mých oblíbenců, takže poslední Gamma Ray, Stratovarius, Helloween, Primal Fear, trochu starší jsou poslední Sonata Arctica, Freedom Call, Rage, Rhapsody, Edguy, Nightwish, Blind Guardian. Ovšem nesmím zapomenout na česko-slovenskou scénu, tam se vracím trochu do prehistorie, takže Vitacit s Křížem a pak s Dodem, Citron s Křížkem i Hranickým, ovšem obojí ve starých originálních verzích, ty nové nejsou tak dobré, dále první dvě alba Metalindy, ty jsou absolutně výtečné, obě dvě alba Nové Růže, taky klasika, první dvě alba Titanicu, první album Motorbandu, první dvě alba Debustrolu, tam taky není co řešit.
No a hlavně mám rád celou tvorbu Křížka s Kreysonem i sólově, jasně že bez Damiens, a pak komplet všechen Arakain, to je snad povinnost... :o) Ještě detail k těm Damiens, víš co je na nich nejsmutnější? Vůbec ne to, že ty písně jsou absolutní blábol, ale ten fakt, že je to vážně užasně nazpívané, na naší rockové scéně bezkonkurenčním hlasem, a to myslím bez ironie, to je to nejsmutnější, ty děti a jejich maminky, co to poslouchaj, to asi těžko ocení...


A kdybys měl tu možnost, s kým by sis chtěl někdy zahrát na jednom pódiu?

No právě se všemi výše uvedenými jmény, s některými se to už i povedlo, hráli jsme s Dodem a s Debustrolem, s Citronem a Arakainem se to podaří letos. S těmi zbylými to už asi nepůjde - Kreyson, Nová Růže, Titanic, Vitacit, původní Metalinda, původní Motorband. A ze zahraničních kapel by to šlo se všemi, snad nic nezakřiknu, letos to vypadá, že snad se Sonata Arctica a třeba ještě s jednou z nich.

Co Vašek Mrzena jako muzikant, hraješ kromě basy i na jiné nástroje?

Trochu zpívám a kromě basy hraju na kytaru, klávesy a bicí. Ovšem nutno podotkonout, že na všechno příšerně... :o)) Ale ne, zas tak hrozné to není, celkem v pohodě si ve svém studiu dokážu sám nahrát a nazpívat komplet celé skladby, které pak se zbytem kapely jen probereme a upravíme do finálních podob, jenž se objeví na originálním CD. To je naše velká výhoda při tvorbě materiálu, nahraju píseň ve čtyřech, pěti různých variantách aranží a pak jen poslouchám, kombinuju a vybírám tu nejvhodnější podobu.

Co tvoje záliby, máš čas i na něco jiného než na muziku?

Jako většina lidí chodím do zaměstnání a potkávají mě běžné "starosti" života (přítelkyně, udržba domu, atd...). S kapelou občas zkoušíme a hodně hrajeme naživo. No a pak taky složím zhruba deset písní za rok, napíšu deset textů, pak to musím na všechny nástroje nahrát do počítače, nazpívat, připravit zvukový a psaný záznam pro kluky. Starám se o zajištění koncertů, loni jsme jich odehráli padesát a věř, že jedním telefonátem nic nezařídíš. Starám se o dobírkový prodej, na poště jsem denně. :o) Navrhuju plakáty na naše akce, zajišťuju tisk veškerých propagačních materiálů, kompletně celá promotion k CD je na mě, dělám všechny rozhovory do novin a na weby, starám se o dopravu na akce, o kontakt s ostatními kapelami, o mailový a telefonický kontakt s fanoušky, o funkčnost a provoz zkušebny, atd... Na co že ses to vlasně ptal...? :o))

Pokud můžeš hodnotit, myslíš že zahraniční metalové skupiny mají v něčem snadnější cestu než u nás? A co by u nás metalové hudbě v tomto ohledu pomohlo?

Nevím jestli mohu hodnotit, ani nejsem žádný mesiáš, který ví, co udělat pro zlepšení situace kolem maší metalové scény, ale myslím, že je vše v lidech. Podívej se třeba na tohle, u nás se metal rozjel tak od roku 1983-84, postupně bylo spousta dobrých kapel, jenž ho hrály, v čele s Arakainem, Vitacitem, Citronem, Torrem, Titanicem, pak bylo dost regionálních kapel, které hrály dobře. Tak od roku 1989 se ty lepší kapely občas dostaly do televize, klipové pořady typu Triangel, Jaynaray Hard Show, Tim Sikes Video Show, měly skvělou sledovanost. Po revoluci, když si mohl kdokoli vydat desku a hrát co chce, se mohlo zdát, že nastane boom rockové hudby, ovšem opak byl pravdou... Půlka republiky začala podnikat, přestávalo se chodit na koncerty, kapely prodávaly stále míň a míň alb. Dřív se dávala Zlatá deska za 100.000 prodaných nosičů, dnes se dává za 10.000 kusů.... Ale hlavně, kde jsou všechny ty kapely, co byly dřív na vrcholu? Jedině Arakain se tam jakž takž drží, jinak už nikdo nefunguje nebo jezdí deset koncertů za rok. A když funguje, tak jde o to, co hrál dřív a hraje teď? Koukni jak dopadl Kabát... Proč se venku kapely drží na výsluní desítky let a přitom hrají více méně pořád to samé? Je to v lidech kolem kapel, ale hlavně ve fanoušcích, pro ně kapely hrají...
Taky je zajímavý jiný fakt, už několik let k nám pravidelně jezdí hrát celá speedmetalová špička, některé kapely jsou tu vážně víc než často, a přesto jsou téměř všechny tyto akce velice slušně navštěvované, lidé u nás mají rádi speed, příjdou na koncerty. Tak ať mi někdo vysvětlí, proč tomu tak není i v případě tuzemských speedmetalových kapel, podle mě je tu pár skupin, jenž dosahují velmi slušné úrovně, není jich moc, ale jsou, a na jejich koncerty příjde maximálně pár stovek lidí, kde tedy jsou všichni ti speed příznivci....? Chápu, že je pohodlnější sedět doma a pustit si CD zahraniční kapely, než se sebrat a jet na koncert české skupiny...


Obligátní závěr. Máš ještě něco na srdci, o čem jsme se zatím nebavili a co bys ještě rád čtenářům sdělil?

No jen navážu na předchozí téma a řeknu, lidi, dejte šanci českým kapelám, choďte na koncerty, kupujte CD, jinak živá hudba půjde do pryč úplně....
Taky bych rád uvedl naše kontakty, mobil 602 130 765 a webové stránky www.rimortis.cz. Tam se vždy aktuálně dovíte veškeré novinky kolem kapely a můžete nám třeba napsat, rádi s vámi budeme komunikovat. Pro moravské čtenáře tohoto rozhovoru mám speciální věc, ve čtvrtek 2.3. budeme živě v brněnském rádiu Hey v pořadu Metalhey, který začíná ve 21:00, frekvence rádia jsou Brno-96,8 Ostrava-94,7 Vysočina-103,6. Více informací na webu www.radioheybrno.cz.


Díky za rozhovor, držím palce a doufám, že se brzy uvidíme na některém z vašich koncertů.

Já Tobě též díky, rád Tě na nějakém koncertu uvidím...

Savapip             


rimortis.cz


Vydáno: 23.01.2006
Přečteno: 5990x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12414 sekund.