11.12.2019
STYX
Někdejší frontman této legendy AOR Dennis DeYoung ..více

11.12.2019
PYOGENESIS
Němečtí šílenci, dokázající míchat na jedné desce ..více

11.12.2019
PSYCHOTIC WALTZ
Šestadvacet let bylo kolem téhle progresivní party z ..více

11.12.2019
EVANESCENCE
Druhé postcomebackové album pomalu připravují tihle ..více

11.12.2019
A NEW TOMORROW
Jako své největší vzory udávají Alter Bridge, Foo ..více

10.12.2019
ROXETTE
Po dlouhém zápase s rakovinou prsu zemřela zpěvačka ..více






BONFIRE - Free
jsem album pořídil do sbírky. A jelikož jsem z ..

EUROPE - Wings Of Tomorrow
Právě probíhající seriál recenzí mě nakopl ..

SASCHA PAETH`S MASTERS OF CEREMONY - Signs Of Wings
Tak toto je velká paráda, poslechl sem singly a ..

ŠKWOR - Drsnej kraj
Chyba, toto je správně :) ..

ŠKWOR - Drsnej kraj
Po předchozích deskách, asi nejslabší album. ..

ŠKWOR - Sliby & lži
... ..

ŠKWOR - Hledání iDentity
Asi zatím nejlepší deska. ..

MUNICIPAL WASTE - The Art of Partying
výborná recenze na nejlepší desku MW. ..

SANTA CRUZ - Katharsis
mě tedy vůbec netěší, první desky jsou pará ..

THE DARK ELEMENT - Songs the Night Sings
Z nového alba mám pocit ten, že Jani Liimataine ..




Za poslední měsíc:
AMON AMARTH, ARCH ENEMY, HYPOCRISY - Praha, Tipsport aréna, 17. 11. 2019
2249x

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
1371x

PRETTY MAIDS - Undress The Madness
1131x

EUROPE - The Final Countdown
1078x

ARAKAIN - Restart
1060x

EUROPE - Prisoners In Paradise
966x





článků celkem: 7311
recenzí: 5990
reportů: 569
rozhovorů: 382













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


AXXIS - Voodoo Vibes

Kapitola 5.
Voodoo ze Seattlu


Pink Cream 69, Mötley Crüe, Skid Row, Scorpions, Def Leppard, Warrant, Cinderella, L.A. Guns a samozřejmě Axxis. Co že mají tyhle, čistě namátkou, vybrané spolky společného? Inu, všechny tyto kapely v druhé polovině devadesátých let (plus mínus) podlehly vichru ze Seattlu, podladily, přitvrdily, zhrubly, odmelodičtěly a stvořily alba, která pokud zrovna nebyla nejslabší v jejich diskografii, tak byla minimálně těžko uvěřitelná. Znásilnit svoji vlastní podstatu a chytit se toho, co zrovna hýbe hudebním světem, se však většině z nich zrovna moc nevyplatilo. Cesta zpět pak stála daleko víc sil i pár personálních otřesů. Vzhledem k počtu zúčastněných na této transformaci snad ani nelze Axxis nějak zásadně vyčítat jejich překabátění na hruboně. Z pohledu melodických kapel to byla silně prapodivná doba a doplatily na ní hlavně bandy samotné. V případě Axxis znamenalo album „Voodoo Vibes“ definitivně smrtelnou ránu do vazu, po které se kapela na tři roky odmlčela, opustil ji výrazný kytarista a spoluautor Walter Pietsch a basák Markus Gfeller. Na druhou stranu, Axxis se dostatečně důrazně přesvědčili o tom, kudy že cesta evidentně nevede.

Bez obalu říkám, že „Voodoo Vibes“ se mi naprosto nelíbí. Vadí mi agresivní zvuk, vadí mi nerozhodnost kapely, která absolutně neví, co vlastně hrát, vadí mi téměř hip-hopové rytmy, vadí mi vypočítavá umělohmotnost… a tenhle kotrmelec Axxis jednoduše nevěřím. Z celé placky jsem ochoten zkousnout všehovšudy dvě skladby. Úvodní „Helena“, která svými tvrdými riffy a hrubým zvukem sice znamená (s ohledem na několikaletou pohodu) brutální šok, ale ve srovnání se zbytkem alba se alespoň částečně dá zachytit duch starých Axxis. Vida, jak málo stačí, aby jeden začal málem opěvovat staré kousky, při kterých ještě nedávno znuděně zíval a vytáčel oči k obloze… Tou druhou je pomalá „Sarajevo“. Smutná a depresivní písnička s jemným piánem, smyčci i poklidnými bubínky s popíkovou rytmikou a jemně podtlakovou atmosférou. Vzhledem k tomu, že „Sarajevo“ vyšlo i jako exkluzivní EP, (pravda, sehnatelné pouze přes internet) jeví se z tohoto pohledu účelnější sehnat si menší výlisek, než vzít zavděk plnometrážním dostupným odpadem.

Jinak totiž nelze „Voodoo Vibes“ nazvat. Všechny nectnosti dokázali Axxis vytáhnout na světlo a splácat je dohromady, ať už míchanici šakalího vytí s ulítle ukvákanou kytarou a industriálním dusnem i popových popěvků v titulní „Voodoo Vibes“, Weissovo výškové trápení s doprovodnými na-na-na vokály a nuceně free atmosférou ve „Fly Away“, pralesní šamanské zpěvy s vyumělkovanou tajemností ve „World Of Mystery“, seatlleskou nu-dou s prazákladem nu-metalu v „Love And Pain“ a „Allright“ a prázdnotu či zmatenost ve zbytku alba.

Bráno čistě z historického hlediska, je „Voodoo Vibes“ dokonalým dokumentem o hledání vývojových cest Axxis. Dokumentem o tom, kam až se dá zajít ve snaze popřít sama sebe. Třeba jen byli Axxis už unavení z věčných řečí o tom, že jejich muzika je laciná a povrchní a jejich melodické nápady poněkud průhledné. A tak to zkusili jinak. Jednoduše se to nepovedlo.

Savapip             


www.axxis.de

Seznam skladeb:
1. Helena
2. Voodoo Vibes
3. Fly Away
4. Sarajevo
5. Desert Song
6. A Little Mercy
7. World Of Mystery
8. Allright
9. Love And Pain
10. A Life For Life
11. Spider
12. The Show Is Over

Sestava:
Bernhard Weiss - zpěv, kytara
Walter Pietsch - kytara
Markus Gfeller - baskytara
Harry Oellers - keyboards
Richard Michalski - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 49:16
Label: EMI Electrola
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Kingdom Of The Night
1990 – Axxis II
1991 – Access All Areas (live)
1993 – The Big Thrill
1995 – Matters Of Survival
1997 – Voodoo Vibes
2000 – Back To The Kingdom
2001 – Eyes Of The Darkness
2004 – Time Machine
2006 – Paradise In Flames


Vydáno: 26.02.2007
Přečteno: 2989x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jojo, já mu to...26. 09. 2012 17:16 Bubák
Od Axxis mám rád...4. 03. 2007 19:07 Pavel
KomentářToto album neznám,...28. 02. 2007 14:16 Tom
Axxis jsou právě...26. 02. 2007 19:01 Savapip
...v 90. rokoch...26. 02. 2007 17:30 matus177


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.37823 sekund.