ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KREYSON - Elixír života

A tohle je jako co? Nazvěte to, jak chcete. Totální devalvace ochranné značky Kreyson, nejslabší album v dějinách kapely, bubble-gum pop pro maminy k žehlení, výhybka na ztracenou trať k Damiens…

Ač neuběhlo příliš mnoho času od minulého alba, je u Kreyson znovu všechno jinak, znovu se důkladně šachuje se sestavou. Původní muzikanti se rozběhli po dalších štacích, zůstal jen věrný kytarista Jaroslav Bartoň, ale ani on se už nepodílel na tvorbě skladeb. Příchod druhého kytaristy Petra Henycha bych za negativní změnu, hlavně tedy s ohledem na výhled do budoucna, jako chybu neoznačil a hodnotit výkon rytmiky vzhledem k obsahu desky je poněkud scestné, kde nic není, ani čert nebere a rytmotvůrci jsou převážně odsouzeni už předem do role statistů. A je otázkou, proč se na obalu placky kromě názvu kapely objevilo i „Láďa Křížek“. Potřeba zviditelnit frontmana, zdůraznění faktu, kdo že je vlastně Kreyson, zvýšení kreditu kapely, náznak, že se časy změní, či jen momentální vnuknutí?

Věřím tomu, že tohle všechno by byly naprosté podružnosti, kdyby Láďa Křížek, který se stal výhradním autorem alba (nutnost z důvodu nezájmu ostatních nebo Láďův úmysl, kdo ví?), dokázal alespoň částečně navázat na povedenou historii, byť by šlo „jen“ o „Křižáky“. To se bohužel nestalo ani v nejmenším. Procento bezpohlavních a prázdných plouživostí dosáhlo nebezpečně vysokého procenta, dravost, energii či nedej bože náznak agresivnosti abyste hledali s baterkou a v kategorii zajímavých hudebních nápadů se šklebí nula, v lepším případě pár drobností za desetinnou čárkou. Tuhle kombinaci nezachrání ani fakt, že Láďa Křížek má v krku zlato a že jeho společnost netvoří obyčejní rutinéři, ale schopní muzikanti a mezi hosty se objeví i Petr Janda.

Na celé desce mě zaujaly jen tři momenty. „Anděl a ďábel“, kde Křížek svým hlasovým rozpětím vrátí trademarku Kreyson alespoň na chvíli důstojnost, i když zrovna v téhle skladbě by přibroušení výrazu ohromně prospělo. V celé té bídě lze ocenit alespoň neúnavnou snahu o udržení pozornosti posluchače. Do kategorie osvěžení lze s přimhouřením oka zahrnout i „Good Luck“. Tahle píseň vyčnívá z mdlé nálady „Elixíru života“, ale upřímně, na „Andělovi“ by se s bídou chytila jako bonusovka. Do třetice dokázal příjemné pocity nabudit pískaný motiv v písni „Svítání“, bohužel naprosto utopený v typickém (pro album „Elixír života“) cukrovém balastu. Většinu skladeb je tak neškodných, že si je dokážu bez problému představit v kterémkoliv rádiu. A troška ironie na závěr alba. V písni „Zlatokop“ zazní: „říkají o mě, že jsem zlatokop, který nikdy nedokáže najít zlatej důl…“ Najde se někdo, kdo by tomuhle uvěřil?

Stalo se to i jiným. Mění se nejen časy, měníme se i my. Někdo dospěje a začne důstojně stárnout, někdo zesenilní, zblbne, podlehne komerci či začne šaškovatět. Do které kategorie se svým nefunkčním „Elixírem života“ patřil Láďa Křížek a Kreyson si rozhodněte sami. Pro mě je tohle album nepovedený a vypočítavý kýč, který pokud už měl vzniknout, tak rozhodně ne pod hlavičkou Kreysonu. Škoda slov.

Savapip             


kreyson.wz.cz

www.ladakrizek.com

Seznam skladeb:
1. Elixír života
2. Na moment
3. Nech si zdát
4. Jako blázen
5. Afrodisiaka
6. Anděl a ďábel
7. Svítání
8. Pojď se toulat se mnou
9. Good Luck
10. Zlatokop

Sestava:
Ladislav Křížek - zpěv
Jaroslav Bartoň - kytara
Petr Henych - kytara
Aleš Marek – baskytara
Luděk Adámek - baskytara
Daniel Šůra - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 45:26
Studio: Propast
Produkce: Ladislav Křížek
Label: Tommü Records
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Anděl na útěku
1992 - Křižáci
1993 – Elixír života
1995 – Zákon džungle


Vydáno: 14.09.2007
Přečteno: 7057x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Urychleně se zbavte braku!!!Pokud se vám...15. 10. 2007 11:05 Dan
Spíš takový...1. 10. 2007 13:52 Jiri.Pochyly
Mně osobně se z...30. 09. 2007 11:31 Rockline
Já jen musim...18. 09. 2007 18:54 Petr M.
-pavel: tos mě...18. 09. 2007 7:29 GHM


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09276 sekund.