DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CITRON - Radegast (English Version)

Jelikož si s recenzí na "Radegast" pohrál již Sava, tak se nebudu nějak zásadně rozepisovat o době vzniku, historii kapely, či detailně rozebírat tuhle nahrávku, jejíž podrobná analýza by zabrala beztak nejmíň dvě A4 stránky. Podívejme se na anglickou verzi desky, která je přece jenom trošku odlišná...

Nevím, jestli mám po těch dlouhých letech otupěný sluch, ale přijde mi, že verze pro svět je trošku uhlazenější, což se dá ale pochopit, když si člověk uvědomí, kam před těmi dvaceti lety heavy metal spěl. JUDAS PRIEST či IRON MAIDEN si ostré riffy také nechávali pod peřinou pro další desetiletku. Trošku více jsou ke slyšení klávesy, což ale vůbec nevadí, písním to sluší, tak proč by ne.

K výslovnosti Lacomíra se těžko vyjadřovat, protože sám anglicky umím jenom pozdravit, nepřijde mi ale příliš rušivá. Vzpomeňme například na takové TURBO a jejich "Heavy Waters". Láďa zde proti Ríšovi zní jak rodilý amík. Těžko také ve finále soudit, jaký jazyk CITRONu slušel více, přece jenom má člověk původní verzi více zažranou pod kůži. Nutno podotknout, že obě mají něco do sebe.

Začíná se stejně - "Radegast", titán největší, valivé monstrum, vlajková loď, nejmystičtější zářez. Snad jen dodat, že mi přece jenom trošku chybí to krásné - "Tamhle v dáli stojí Radegast"... "Let´s Keep On" skěle dokazuje, že ani HELLOWEEN by se za podobnou pecku nemusel stydět. To samé platí o "Hunting Mean Dwarf". Největší překvapení anglické verze je zcela jistě ploužák "Again I´m Missing You". Přiznávám, že poprvé jsem byl z hodně pozměněné klasiky "Už zase mi scházíš" dost znechucený, ale vše se poměrně rychle změnilo. Jestliže na mě uhlazenější verze působila jak nějaké cukrlátko od EUROPE, tak nakonec jsem se přece jenom zhluboka uklonil. Obě verze jsou prostě geniální. Česká je hymničtější, tahle je romantičtější. Krása. "Meeting Radegast" se drží českého standardu, angličtina opět nepůsobí nikterak rušivě. Druhý šok přichází hned záhy. Chlapi tenkrát asi pochopili, že nezařadit na desku tak silnou kompozici, jako je "Kráska a Radegast", je hřích vhodný k umučení. Proto si to vyleštili na "english recording". "Radegast And The Beauty" rovná se nejvýstavnější kousek českého heavy metalu. Dodnes mě překvapuje, že Radim Pařízek dokázal nasadit až thrash metalové tempo. Nekřísili ho v tom studiu? Oproti singlové verzi ubylo rušivé skandování "Radegast", což jenom kvituji. Co si budeme povídat, tuhle pecku "udělal" Láďa Křížek se svým teatrálním projevem. Ano, jak napsal Savapip, nelze nevzpomenout na Kinga Diamonda. Cha, to čumíš králi, co? Další výrazné překvapení CD již poté neukrývá. Nechybí ani "Radegast Outro", což mi vůbec nevadí, protože krásně navnadí na opětovný poslech. Popravdě nevím, co na něm všechny tak irituje. Jako bonus byla na desku přidána "Don´t Go" se zpěvem Hranického. Nevím, jak moc chytré to bylo, ale na mě to nepůsobí zrovna nejlépe. Již původní verze není zrovna dechberoucí a tady je jasně slyšet, jak vokalista a celkově skladba za ostatním materiálem pokulhává.

Co na závěr? Nic. Však vy to všichni již znáte. Pro mě jsou obě verze naprosto dokonalé, moje dokonalé srdcovky. Snad jen jedna věc mi zde chybí - "Už couvám". Kde proboha je? Nevím,ale u CITRONu je člověk zvyklý již na mnoho věcí. Na "Síla návratů" zase není "Už zase mi scházíš"... Docela by mě zajímalo, kdo takovýhle kraviny vymýšlí...

Venca Votruba             


www.citron-group.cz

Seznam skladeb:
1. Radegast
2. Let´s keep on
3. Hunting mean dwarf
4. Agin I´m missing you
5. Meeting Radegast
6. Radegast and the beauty
7. Our year
8. Moravian girls
9. Radegast outro
10. Don´t go (bonus vocal S. Hranicky)

Sestava:
Ladislav Křížek - zpěv
Jaroslav Bartoň - kytara
Václav Vlasák - baskytara
Jindřich Kvita - kytara
Radim Pařízek - bicí

Rok vydání: 1990
Čas:
Studio: Studio M, Hours Sound Studio, Mozarteum
Label: Supraphon
Země: Česká republika


Vydáno: 05.10.2007
Přečteno: 7134x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Každý malý...14. 09. 2010 14:51 Pepsi Stone
Bicí na Andělovi...13. 09. 2010 10:06 Ladislav
nový webCITRON má nový...31. 01. 2008 20:14 Rockline
Na Andělovi...6. 10. 2007 15:57 Mirek J.
StudioJá osobně nejsem...6. 10. 2007 12:44 Venca


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10771 sekund.