TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




The Grimoire Of Exalted Deeds vol. 2

Prastará a nádherná... Jedenáct let stará kompilace shrnující tvorbu naprosto odlišných formací, a to nejen ze zahraničí, ale i z Čech...

A dávní tvůrci, kteří možná dnes již ani nehrají a které třeba někde potkáváme na ulici jako semleté manažery nebo prostě jen usměvavé táty od rodin... jsou možná už na jiné vlně. A proč ne, život jde dál a proč přežívat na prožitém? Udělali jste tady ne kus práce, ale kus krásy..... Už je to jedenáct let, metal je prý „jinde“, ale kde??? Není to o letech..

A začněme rovnou patnáctou skladbou! Český, dnes již neexistující blackový projekt ASTRAL se svou „Et Nympha Est – Domina Obscura“!!!!! Úžasný atmosférický melodický black střídající se se syrovostí, přenádherné harmonie kláves, akustická gotická nebo spíše folková čistě zpívaná mezihra, za níž je z povzdálí blackový řev. Vše zní příjemně undergroundově, krásné klávesové intro, netradiční, efektní, ale ne „na efekt“! Čarovné snad doslova. Kapely jako ASTRAL, v jejichž tvorbě nesídlí náznaky trapného kýče, se už (nejen v blacku) téměř nevidí! Všechna čest.. jsem šťastný, že můžu mít originál téhle kompilace, kterou už zavál čas.. a ten prach sfouknout.. a očistit se

Následuje desátá „The Will To Rule“ od také českých RITUAL! Začíná neuvěřitelně chytlavým (ne kýčovitým) slovanským námětem... geniální souhra dominantního ženského hlasu a mužského vokálu, který jej doplňuje, podivné motivy, které vynesou do nečekaných výšin, líbí se mi i ta undergroundová přebasovanost. Krása...

A co přichází po skladbě desáté? Track číslo pět! ENOCHIAN se známou „The Troll Song“ z geniálního alba „Stormthrone“. Pro ty, kdo neznají – starý český atmosférický black se severskými folkovými motivy. Vynikající melodie, vokály, nasazení, akustické mezihry, řvané i čisté vokály, uměřeně použité klávesy...a to všechno působí jako celek, žádná onanistická přeplácanost. Celá deska „Stormthrone“, z níž pochází tato skladba, navíc nemá jediný slabý moment, není odfláknutý ani tón... ENOCHIAN mohli ze „Stormthrone“ vybrat na tuhle kompilaci jakoukoli skladbu... Co dodat!!!!!

Za zmínku stojí, že všechny výše popisované formace vydával label Leviathan records. Ten, kdo kapely vybíral, měl zřejmě hodně podobný vkus jako já, alespoň podle těchto třech skladeb soudě... Tyhle písně cítím velmi intenzivně..

Teď nemluvím o ASTRAL, RITUAL nebo ENOCHIAN, ale zamýšlím se obecně: Odhlédněme od fašizujících nebo jiných tendencí některých blackmetalových formací a povznesme se! Opravdová hudba je o pod(nad-?)vědomí, politické názory jejích autorů jsou přece často tak nedůležité.. Ano, miluji BURZUM, doslova nadpozemskou a jedinečnou hudbu, a přesto nesouhlasím s politickými ani filosofickými názory Varga Vikernese. Lidská osobnost má tak moc úhlů. Nemusíme přece akceptovat všechny a u každého!

A teď popořadě od první skladby kompilace..

Without Grief – The Last Days
Spojení hardrockové melodiky a deathového vokálu podobně jako u geniální a v rockové historii absolutně ojedinělé a nenapodobilelné desky „Amok“ od finských SENTENCED. WITHOUT GRIEF to ale položili víc do heavy metalu. Nejsilnější je pro mne začátek skladby, kde se střídá death a melodická pasáž. Tento úvodní příslib ale, zdá se, ztrácí sílu a úvodní dvojmotiv se rozřeďuje pro mne nezajímavými a, řekl bych, i poměrně konvenčními riffy, sóly a stupnicemi poblíž kapel jako RHAPSODY. Zkrátka tohle pojetí metalu je pro mě absolutně jiná vlna. Pak se úvodní motiv vrací, ale nezdá se mi vůbec tak silný jako ten na začátku. Stejný, zahraný stejně, a přesto podaný jinak.

Protest – World Is Just A Comics Full Of Fear And Pain
..... začíná podivným přijazzlým vybrnkáváním, variuje se, těžko zařaditelné, skřípavé melodie... Beglajty, riffy,... pořád se to mění. Perfektně udělané. Občas trochu rozvibrované tremolo a lá jedna z podle mě nejlepších českých kapel – FORGOTTEN SILENCE. A ten název písně! „Svět je jen komiks plný strachu a bolesti“... často pískání kytar, „štěkot“ i „murmur“.. divně efektované vokály.. A přes to to celé zní jako jedna skladba – jasné melodie, všechno tak nějak naruby, překrásně a uvěřitelně úchylné, nikdy jsem nic takového neslyšel, má to hloubku, originalitu, intenzitu i komplexnost. Skladba končí stejně divně a neočekávaně, jak skončila, tedy začala... i jak probíhala po jednotlivých vteřinách...

Abazagorath – The Gates To The Spirit Kindgom
Klasický melodický black, kytarová tremola, často pomalejší pasáže. Jako celek subjektivně nic neřeklo.

Lunatic Gods – Dead But Free
Slovenský pestrý progresivní metal s klávesami, kytarovými sóly a mnoha riffy. Vokál mne nezaujal barvou ani podáním. Chtělo by to možná zapracovat na výslovnosti angličtiny. Technicky dobře zahrané, ale osobně z této skladby nic necítím.

Within Temptation – Pearls Of Light
Pomalý gothic rock, kytara v podkresu hraje na zkreslený zvuk dlouhá „kila“. Intonačně mi s nástroji neladí hlas zpěvačky, její vibráta na konci tónů mi navíc připadají velmi standardní a stejná; podání vokálu se mi zdá bez výrazu.

Fifth Reason – Above, Below And Beyond
Začátek postaven na komunikaci „navýškované“ ostré kytary a „kulatého“ rejstříku kláves. Hlas poblíž (génia) RONNIE JAMESE DIA (k Diovi až podezřele blízko, ale proč ne?), občas zazní i vokál á la KING DIAMOND. Nechybí ani klasické rockové sólo a pasáž s jazzovou rytmikou, celkově pěkné. Z povzdálí cítit vliv BLACK SABBATH a progresivního (jazz)rocku. A tohle beru!

Incantation – Nefarious Warriors
Sympatická prasárna, nejlepší je na tom totálně přebasovaný kopák, zní to jako zbraň z jedné doomovky (Quake? Heretic?) rychle střílející desítky malých koulí, které při dotyku s nepřítelem prasknou. Dementní uskřípané kytarové sólo, opilecký úchylný řev. Underground raw death bez ohledu na formu, složitost a líbivost. Zaujalo!!!!!

Sarepta – Inner Guide
New school a HC postupy, záseky, rapovaný řev, jako celek subjektivně nic nedalo.

Editor – In Your Mind
EDITOR je mi bližší v pozdnější tvorbě, která je ve slovenštině. V angličtině mě to tak nezasahuje. Hudebně/výrazově jsou dnes také o velký kus dál.

Menhir – Menhir
Speed metal s klávesami. Ústřední motiv na syntetizátor velmi pěkný, ale osobně mi skladba víc nedala. Čistý vokál, intonačně velmi nejistý. Zpěvák neočekávaně přechází i do blackové polohy.

Judas Iscariot – For The Last Judgement Draweth Nigh
Jednoduchý několikaakordový klasický true black asi někde mezi ranými BATHORY a MAYHEM, dobré. V podkresu se objevují i klávesy (ale jen sporadicky).

Pyrexia – Downsized
Death / HC s podladěnou kytarou, sem tam záseky, pomalé pasáže se střídají s rychlými. Žádné zbytečné přeplácanosti ani kompoziční cinkrlátka, precizní rytmika, uřvaný hlas. Jasná stavba písně, perfektní. A není tam narvaná nadbytečná „vata“. Nic extra originálního, ale dobré. Naživo to musí být vynikající, ale na CD se skladba, zdá se, rychle oposlouchá (ale to není asi moc argument, track by bylo potřeba slyšet v kontextu celého alba nebo dema).

Die Apokalyptischen Reiter – Metal Will Never Die
Znáte? Estrádním způsobem ztvárněný a zároveň jednoduchý metal, nebo spíše rock, který mi nic neříká. Zdá se to dělané především na efekt a jako show, je to vším úplně na jiném břehu. A víte, co na DIE APOKALYPTISCHEN REITER oceňuji? Za prvé - jsou svým až perverzním „kýčem“ originální. A za druhé - ta kapela si prostě na nic nehraje, a to je mi nebetyčně sympatičtější než pózéři a nekonečně prázdné kopie kopií kopií kopií.. .. .. .. .. Nebo si D.A.R. opravdu hrají na temný metal? :)

(aa)             


www.metalage.sk

Seznam skladeb:
1. Without Grief – The Last Days
2. Protest – World Is Just A Comics Full Of Fear And Pain
3. Abazagorath – The Gates To The Spirit Kindgom
4. Lunatic Gods – Dead But Free
5. Enochian – The Troll Song
6. Within Temptation – Pearls Of Light
7. Fifth Reason – Above, Below And Beyond
8. Incantation – Nefarious Warriors
9. Sarepta – Inner Guide
10. Ritual – The Will To Rule
11. Editor – In Your Mind
12. Menhir – Menhir
13. Judas Iscariot – For The Last Judgement Draweth Nigh
14. Pyrexia – Downsized
15. Astral – Et Nympha Est – Domina Obscura
16. Die Apokalyptischen Reiter – Metal Will Never Die


Rok vydání: 1997
Čas: 72:14
Label: Metal Age Productions


Vydáno: 13.06.2008
Přečteno: 3179x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09848 sekund.