DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku PATHFINDER - Beyond The Space Beyond The Time


- GNT

Oprava: nemělo být "čímž chci říci, že níže jmenované věci, jsou vyloženě špatné", nýbrž "ČÍMŽ NECHCI ŘÍCI" ... , v podstatě jde jen o mé pocity, pozorování a úvahy nad albem Pathfinderů.

7. 06. 2011 13:30

- GNT

No tak to mám konečně doma a trochu napouslouchané. Dávám tomu 9 bodů z 10. Je to opravdu velkolepé, rozmáchlé, nic tu není ošizeno, naopak - mnohé věhlasnější spolky by mohly závidět. O tom, co je na tomhle albu skvélé a pozitivní už za mě v podstatě napsal Pagan, takže se zmíním jen o tom, co mi až tak nesedí, čímž chci říci, že níže vyjmenované věci jsou vyloženě špatně. Nejprve ještě vrcholy alba: pro jsou to všechny žánrově uchopitelnější věci, tedy všechny speeďárny, z nichž se z tempa slevuje jen na kratší úseky (zpívaná pasáž před sólem, úvod skladby, pársekundové nadechnutí před dalším běsněním atp.) a balada, takže songy číslo 2, 7,8 a 13. Za prvé - ukrutná délka, dlouhé intro a minutové vsuvky, jichž je až příliš, které se svým vyzněním podobají hudbě typu projektů Lord of Dance a kapela na nich kromě kláves většinou není vůbec přítomna (takhle postupně v symfo intrech, outrech a všelikých vsuvkách postupně bobtnaly Rhapsody, až se na albu Triumph or Agony stala metalová část tvorby skupiny nedostatkovým zbožím). Za druhé, až do skladby číslo 8 (Lord of Wolwes) album skutečně jede, aby se od čísla 9 (Sons of Immortal Fire) zasekla v celkem nudných až zaměnitelných středně tempých předlouhých opusech (proč musí mít skladba číslo 10 - tuším, že Stardust? - 8 a půl minuty, to jsem opravdu nepochopil; a když poté přijde další "nesmrtelný oheň", je to k uzoufání a nepřežití: možná, že v koncepci příběhu mají tyto písně nějaký význam, ovšem dramaturgicky je to velká chyba - - víc jak 20 minut se potácet ve středním tempu, zasekávat atp. Naštěstí přijde závěrečný (počítám-li klávesový 1,5 min. dovětek) snad 10-min. speed ¨(obvykle se takhle dlouhé skladby tempově pohybují spíše ve středním tempu s občasnými výlety jinam, ale tady to opravdu jede, pominu-li pomalejší rozjezd, až do konce, poleví se občas na pár sekund; skladba je to úchvatná, nejlepší z alba, tedy podle mě). Poslední poznámka - zpěv: ano, dá se to přirovnat k rannému Hansi Kürschemu, ovšem k typu hudby, jakou dělají Pathfinder by to chtělo lépe disponovaného zpěváka, operní zpěvačka nebyla angažována náhodou, nýbrž, podle mého názoru, záměrně, a to proto, aby "dotvářela" refrény a různé další pasáže, aby to k něčemu vypadalo. Kostro je v nižších polohách poněkud nevýrazný až plochý, oživení přichází v okamžicích, kdy to táhne výš či zaječí (ale tady za něho hodně pracuje Lejbowská). V titulním speedu občas zazpívá Rob Tiranti, jeho "vsuvky" jsou pramen živé vody, vedle Kostra jasně zazáří, takového zpěváka by si Pathfinder zasloužili. Končím tím, že jde o vyjimečný počin, zvláště u polské kapely, negativa, které jsem zmínil, jsou u mě na sražení jednoho bodu, ale zmínit jsem to musel, leželo to ve mně jako v koze, jak řekl Luděk Sobota (nebo Šimek?) někdy kolem r. 1975.

7. 06. 2011 13:27

- Luiz

Pro GPSNavigator: nikde nemůžu skladbu Forever young najít, poradíš, kde bych si ji mohl na netu alespoň poslechnout?

10. 09. 2010 22:52

- Pagan

Recenze pět a více let starých alb dělám jen v připadě, že mě k nim váže mimořádnej citovej vztah, což bohužel není případ těhle mačo Švédů (čímž neříkám, že sou špatný). Možná, až vydají nové album....:-)

3. 09. 2010 8:33

- adrian

Jinak Pagane, nenasel jsem tady recenzi na kapelu Lost Horizon. Neznas nebo se nelibi? :-)

2. 09. 2010 20:33

Bomba - GPSNavigator

No souhlasím s tím, že je to bomba atomového významu, ale myslím že zrovna Sons of Immortal Fire je na desce jedna z nejlepších, a docela dobře evokuje atmosféru krvavé bitvy na potěmělém bojišti :) Já osobně desce dávám 100%, protože takhle mě za těch pár let poslouchání Metalu chytly asi jen 4 alba... a Japonská verze Beyond the Space Beyond the Time je ještě o skladbu delší, Forever Young. Doporučuju si poslechnout, je to ještě lepší než Moonlight Shadow :)

31. 08. 2010 9:19

- adrian

Souhlasim s recenzi do puntikui :-)

29. 08. 2010 11:27

1

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0824 sekund.