DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku PUHDYS - Computer-Karriere


cover - Taylorrow

Díky za ten cover, přijde mi to spíš jako revivalová kapela (už taky ten její název, že). Možná se mýlím, ale jako cover chápu převzetí nějakého songu a jeho invenční úpravu, prostě předělávku. Chápu, že je to tady hlavně o Puhdys (a to je skvělé), ale když už jsme načali ty předělávky, snad mě nikdo neutluče za cover karatovského klenotu Albatros v podání Rasun: https://www.youtube.com/watch?v=E0EaidHE5_w

20. 01. 2023 1:49

Flieg mit mir - Jirka Lulek

Na zařazení "Flieg mit mir" do setlistu si pamatuju, ale nejsem si jistej, jestli nezazněla v té medley úpravě. Tady je kapánek ostřejší, a vcelku povedený cover "Schöpfung" od kapely Wilder Frieden. https://youtu.be/X7-UyuFh9VY

19. 01. 2023 13:28

- Starej rocker

Jsem si téměř jist, že zrovna tyto dvě skladby živě nikdy nezazněly. Zde malé ukázky popularity Puhdys v někdejší NSR pro některé ironizující pochybovače z jiných webů. Vystoupení v tomto prostoru s kapacitou zhruba 4000 diváků zůstala tradicí i po sjednocení. https://youtu.be/2r3TKaGiS2I https://youtu.be/xMPlpf1kqSU

19. 01. 2023 13:15

to Taylorrow - GNT

Otázkou je, zda se obě skladby živě vůbec provozovaly. Já bych chtěl živě slyšet i Karriere.

19. 01. 2023 11:23

To Lada němčina - Taylorrow

Mě taky Puhdys motivovali k tomu, že jsem si na gymplu zapsal jako volitelný cizí jazyk němčinu (povinná ruština byla daná), abych jim aspoň trochu rozuměl. Díky albu C-K jsem Puhdys objevil. Za mě nejlepší kousky Schöpfung (tehdy naprostá bomba) a Flieg mit mir. Trochu mě mrzí, že ani jedna se už pak nikdy neobjevila na žádném živáku.

19. 01. 2023 1:41

To Lada - Texty a němčina - RoBertino

Vždycky to dvojjazyčné prostředí výhodou nebylo - víkend u babičky a pak se honem doma přeštelovat na češtinu, ale zase jsem mohl ohromit právě při překladu některých písniček. I když o ty německé tolik lidí nestálo. S tou poezií je to zajímavé, Maschine byl údajně jejím velkým příznivcem, takže lze vytušit, že odtud pramenil jeho zájem o kibicování do textů Tilgnerovi a Laschovi a později se do toho pustil sám.

4. 11. 2022 12:38

- GNT

Starej rocker : díky za play list – také bych tu chtěl vidět jiné skladby, např. místo TV Show Karriere či Schöpfung. Oželel bych i Hiroshimu třeba výměnou za úvodní song z Heiss wie Schnee. Dále bych uvítal naživo Der Trinker a Männlichkeit nebo Nebelmeer (v r. 1982 to hráli na koncertech. Iš, miš, diš - taky jsem si všiml, puhdysácká němčina i díky tomu nebyla tak "tvrdá".

4. 11. 2022 6:38

To Robertino - Texty - Lada

Tak to TI závidím, zřejmě jsi díky babičce vyrůstal v dvojjazyčném prostředí, to je úžasná výhoda! Já ty texty většinou louskám na mnoho poslechů - zejména rychlejší pasáže a neznámá slovíčka mi činily potíže - dnes se dá naštěstí mnoho textů "dogooglit". Pro mě je ještě velký rozdíl vědět, o čem ten text je a "slyšet to tam a rozumět" - protože ten překlad není nikdy totéž, co původní verze, je to opravdu úplně nový rozměr, nevím zda se vyjadřuji srozumitelně... (Z tohoto pohledu mohu jen litovat, že jsem nedotčena angličtinou) Píseň Ich will nicht vergessen mě dokonce přivedla k tomu, že jsem si začala překládat básně Heinricha Heineho, takže opravdu Puhdys v tomto směru vděčím za mnohé... Zdaleka nemám přeložené vše a asi hodně záleží na aktuálním rozpoložení, ale momentálně nejvíce "ujíždím" na Wenn Träume sterben a An den Ufern der Nacht, to jsou krásné texty... Jo a onen dialekt (bez nějaké hlubší znalosti "Hochdeutsch") je opravdu hodně výrazný - už se přistihuji též, že říkám "iš, miš, denk-iš-an...:-)

3. 11. 2022 23:03

- -k-

Ano, ano, ano...puhdysácký dialekt je masakr!! Moje matka byla kovaná němčinářka a jelikož studovala v NDR (kde jinde), milovala PUHDYS a RAMMSTEIN právě pro tu šílenou němčinu!! A ani já už dnes neřeknu jinak než "ohne diš" :-):-) JINAK MOC DÍKY ZA SERIÁL PUHDYS

3. 11. 2022 22:31

- Starej rocker

GNT: S tvými názory stran nejlepších skladeb CK v podstatě souhlasím. Ano, na setlist si vzpomínám naprosto přesně. Osobně mně příliš nesedl, učinil bych tehdy několik změn k obrazu svému. Chronologicky: Computerman, Computer-Karriere, Der Außenseiter, Schattenreiter, Wilde Jahre, Wenn Träume Sterben, Perlenfischer, Melanie, Marathon, Lied für Generationen, Reise zum Mittelpunkt der Erde, Sturmvogel, Lebenszeit, Steine, Ikarus/Ikarus 2( de facto komplet obě skladby na jeden zátah), Hiroshima, TV-Show, Alt wie ein Baum, An den Ufern der Nacht.

3. 11. 2022 15:11

To Lada - Texty - RoBertino

Jak jsem psal už dříve - já vlastně znal významy všech textů prakticky hned po prvním poslechu, i když babička občas musela pomoci a strašně trpěla - zejména Dieter Hertrampf se svým bavorským "šišlavým" dialektem jí rval původně pruské srdce (möchte x möšte, dich x diš, ich x iš). Třeba Lebenszeit má překrásný text po pomíjivosti času i hodnot, ale nikoli života, a tak bych mohl pokračovat.

3. 11. 2022 14:57

Ad texty - Lada

- úplně souhlasím s Jirkou; mně k Puhdys přivedlo naopak to, když jsem po x letech učení němčiny s údivem zjistila, že těm textům rozumím. Hudba je skvělá, to bezesporu - dnes nechápu, proč jsem je neposlouchala už dříve - ale tím textem se otevírá úplně jiná dimenze. Osobně jsem ráda i za uvedení info o dobových souvislostech a onom ilegálním hnutí, ráda si dohledám další podrobnosti. A ad protiválečné texty - je děsivé, jek jsou aktuální i po tolika letech.

3. 11. 2022 14:04

- GNT

Jirka Lulek: díky za info o textech a situaci v tehdejší NDR. Ale jak už jsem psal, v hudbě mi jde o hudbu, ta mě chytí za srdce, kvůli textům jsem k žádné hudbě nikdy nedostal. Svoboda a lepší budoucnost spolu nemusí souznít, alespoň ne v hmotné rovině. O svobodě lze snít v hmotně dobře zajištěné společnosti. Pro většinu znamená lepší budoucnost to, že všechno zaplatí a ještě jim něco zbude, tento "sen" se dnes hroutí. Nevím, jaké texty by Puhdys měli dnes - neexistuje černá a bílá, stát vyhraněně na jedné straně znamená, že ignoruji vše špatné a hnusné na straně druhé. Ale pryč od toho, jde o hudbu - jsem zvědav na recenzi k Das Buch, pro mě, z pohledu rockového fanouška, jedno z nejhorších alb Puhdys.

3. 11. 2022 13:59

texty - Jirka Lulek

V NDR si soudruzi zakládali na tom, aby i rockové texty měly vysokou uměleckou hodnotu, proto pro spočítání všech autorů prvoligových kapel postačily prsty jedné ruky. Dnes se to obtížněji vysvětluje, ale v dusivé atmosféře prošpiclované společnosti, jaká tehdy ve východním Německu panovala, byl každý jinotaj v textech vítaným douškem svobody a textaři se museli setsakra snažit, aby tam to poselství protlačili a zároveň neupadli v nemilost. O výjímečnosti tamních textařů vznikla nejedna odborná studie. Na druhou stranu, kdo nechtěl, nemusel se v textech šťourat, žádná prvoplánovitá protistátní poselství mu předkládána nebyla. To dokazuje i tehdejší obliba v německy mluvících zemích na Západě. Takže ve velké míře jsou texty Puhdys aktuální i nyní, po svobodě a lepší budoucnosti toužíme i dnes.

3. 11. 2022 13:37

- GNT

Starej rocker: vzpomeneš "play list" koncertu z r. 1983 - v r. 1985 jsem slyšel plus mínus to samý, co je zachycený na koncertním albu k 15. výročí kapely. Hrály se už skladby z Computer Karierre, nebo hlavně ze Schattenreitera a Heiss wie Schnee, dali celýho Ikaruse? S politikou se dostaneme, myslím tím v této diskusi, jen do nepříjemností; čas nevrátíš a nic, co se stalo nezměníš, a nikdo neví, kam se svou dnešní angažovaností pro něco, dostane v budoucnosti: nejčastější odměnou je zklamání, nevděk a i horší věci. TV Show mě s odpuštěním, srala (včetně komedie v televizních vystoupeních, kdy jednou hraje Hertrampf na kytaru, jindy na klávesky), tehdy, i teď, jedinou zajímavostí na téhle hrůze je baskytarová mezihra. Pro mě dnes představují album CK hlavně 3 klasický hard rockové skladby s typickým ksichtem Puhdys: Karriere (na tehdejší poměry kapely členitá skladba s několika zvraty), Computerman (na koncertním albu hrán zkráceně asi o necelou minutu) a skvělý Schöpfung. Z pokusu o novou vlnu beru Comp.karierre, dále oceňuji nerockový bezkytarový song Flieg mit mir. Hiroschimu si Puhdys mohli složit svou. Comp.träume je jen předlouhý intro ke Comp.manovi.

3. 11. 2022 12:42

- Starej rocker

Album bych hodnotil 7,5/10. Tou dobou již byli jednoznačnými východoněmeckými rockovými jedničkami Karat, Der blaue Planet se prodalo kolem 1 500 000 výlisků, z toho téměř třetina v NSR, kde se album vyšplhalo až do první desítky prodejní hitparády. V září 1982 Karat zcela vyprodali Waldbühne. Computer-Karriere sice nejprodávanějším albem Puhdys všech dob, oproti Karat však v NSR komerční ohlas mnohem skromnější, stylově obdobných albových počinů tam měli sdostatek od svých domácích kapel. Ve své době mně osobně album evokovalo spíše tvorbu kapely Spliff (komerčně velmi úspěšnou desku 85555) než v recenzi uváděné výtvory uskupení Trio. Při turné k albu navštívili Puhdys na jaře 1983 i mé rodiště, koncert velmi zdařilý, fantasticky nazvučen, vstupenka za 50 Kčs. S odstupem času vnímám album spíše jako sólovku dua Birr, Meyer, v jejichž soukromých studiích vznikly kompletní demonahrávky všech skladeb, jež následně doznaly změn jen zcela kosmetických. TV-Show tehdy permanentně rotovala na Hvězdě, tu zná snad každý. Politiku bych do hudby též moc netahal. Nejlepší česká rocková alba jednoznačně vznikla za socialismu, na tom též nikdo nic nezmění, historie je dominem - vše má své příčiny a důsledky.

3. 11. 2022 11:45

TO GNT - Texty - RoBertino

Je mi jasné, že hudba asi v tomto případě hraje tu primární roli. Ostatně měl jsem možnost si poslechnout něco maďarských kapel a tam jsem opravdu nerozuměl ani ň - až mnohem, mnohem později jsem se dozvěděl, o čem je text. U Puhdys to ale bylo jinak - díky babičce a tím pádem velmi dobré znalosti němčiny jsem měl bonus navíc, takže jsem to mohl posuzovat i z tohoto pohledu...

3. 11. 2022 11:35

- GNT

Rozbor textů - dobrý, ale Puhdys jsem poslouchal a poslouchám kvůli hudbě, vokálům, atmosféře. Texty, reagující na konkrétní dobové společenské jevy, mají obvykle jepičí život a další generace posluchačů už jim neporozumí, čímž neříkám, že je případ právě Puhdys. Navíc mnohdy jde vývoj společnosti a světa takovým směrem, že se někdy člověk stydí, za co kdysi bojoval a čeho se zastával.

3. 11. 2022 11:14

- GNT

Byl jsem na koncertu v tehdejším Parku J. Fučíka ve Sport. hale v r. 1985, předkapela Olympic. Obrovský rozdil ve vybavení, zvuku, efektů, světěl ... Když srovnám s vystoupením jiných kapel na stejném místě (Deep Purple, Black Sabath, Kreator aj.) skoro bych řekl, že Puhdys byli na pódiu "větší" či velkolepější. Na tomto LP je Puhdys částečně už jinou kapelou, koncertně se však nic neměnilo. Čekal jsem, že na dalším albu se kapela vrátí více ke kytarám (ony byly na CK mimo TV Show a Flieg mit mir všude, mnohdy sotva slyšitelné - např. 2. kytara na Comp.träume, nebo hrají víceméně v baskytarovém stylu - např. ve Stop, Baby, stop či jedna z kytar na Comp.träume; studiový zvuk el. kytar na Comp.karierre se na koncertě nepodařilo zopakovat), ale stal se opak, Das Buch pro mě bylo jedno z největších hudebních zklamání.

3. 11. 2022 10:54

NDW a Puhdys - RoBertino

Za tuhle desku dostávali občas Puhdys těžkou čočku od rockerů, že se "prodali" a nasedli do módního vlaku NDW. Ale proč ne? Vždy se připomínal vliv podstatně mladšího Klause, tak možná za "trest" musel taky k mikrofonu, čehož se zpočátku upřímně děsil. Ostatně že jeho dva songy byly tak trochu mimo dokazuje i zařazení na výběr POP-GYMNASTIK pro ženy a dívky zblblé aerobicem, tam se jinak Puhdys jen těžko dostali. Texty a hudbu nikdy nelze odloučit, protože to je značné zjednodušení. Mluvíme o odrazu doby a tehdy stejně jako dnes nejde jedno od druhého odloučit. Asi jako kdyby někdo řekl - zajímají mě jen bicí, ty ostatní nástrojové blitky jdou mimo mě. Jen na okraj, turné Computer-Karriere bylo opravdu povedené a vzpomínám si na sice neumělou, ale působivou nafukovací figurínu obrovského robota, jak se komíhala nad Klausovým praktikáblem s bicími...

3. 11. 2022 10:37

1 2 >>

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09094 sekund.