MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku PUHDYS - Das Buch


- GNT

Svoboda projevu je dnes v podstatě na stejné úrovni jako za komunistů. Režim, který přijde (a možná se toho nedožijeme), bude zcela určitě jiné povahy než pokus o státní kapitalismus v l. 1948-89, dnes proti sobě stojí 2 bloky ultraliberálové levicoví a pravicoví a konzervativní levice a pravice; toto spojenectví ovšem neplatí v ekonomice a pohledu na sociální práva dělného lidu. Bude to ještě zajímavé.

24. 11. 2022 6:04

to GNT - Jirka Lulek

Pokud by se tu někdy změnily poměry a režim, možná se rádi vrátíme k jinotajům ukrytých v textech, abychom mohli znovu snít o svobodě a lepších časech, tak jako v dobách, kdy se o to třeba Puhdys nějakou malou měrou snažili.

23. 11. 2022 18:37

- GNT

6/10 - pro mě zklamání, skladby jako takové, až na strašlivou Bauerhochzeit, celkem povedené, zklamáním je nerockové aranžmá, kytary v několika věcech takřka neznatelné (Ich will nicht vergessen - v nahrávce jen jakési "tikání", kterého si ani na první poslech nevšimnete, druhá kytara pár rifů kolem refrénu a pak v závěrečných 40 sekundách; koncertní verze je jiná, zde jsou zasekávané kytary, čitelnější Hertrampfovo sólo opisující melodii - na studiové nahrávce splývá s klávesami) nebo tí např. skladba H. Jeskeho - kytary jen v části refrénu. Tajným koněm alba je pro mě Angtverkäufer, toho bych chtěl slyšet živě, melodicky košatá věc - 4 různé melodie, zajímavé aranže kytar, které nelze na studiové nahrávce úplně rozkrýt, opět pro "splynutí" s klávesami). Pěkná mezihra obou kytar v Schlaf mit mir. Povedený je i úvod desky 1984, skvělé kvílející kytary ve dvou asi 10-vteřinových úsecích. Hodnocení textů jestli byly prorežimní nebo protirežimní dnes už trochu ztrácí na významu, je dobré vědět pozadí, ale pro mě důležitější hudba - může být hudebně skvělý song s blbým a režimně angažovaným textem (pro mě třeba Falk a Nachtigall, hudebně naprostá klasika Puhdys, textově úlitba režimu) a obráceně. Ukrajinu prosím do diskusí netahajme, zhádali bychom se jako psi a vystavili bychom možností trestního stíhání - buď dnes nebo někdy v budoucnu, až se změní poměry a režim: čas ukáže, o co tu jde a jak se nám lže.

23. 11. 2022 8:01

Jak si to Birr slíznul - RoBertino

Právě kvůli Das Buch byl Birr označen za podlézavce a přisluhovače režimu, ale to byla jen shoda okolností, že Puhdys hráli Das Buch na akci Rock für dem Frieden kvůli skandálu se západoněmeckou skupinou BAP. Podrobnosti budou v knížce o Puhdys.

12. 11. 2022 11:05

Pro gradies - RoBertino

To je známá věc - naši rockeři se domnívali, že státní instituce NDR tamější skupiny podporují, ale vybavení Puhdys, to byla výlučně práce a zásluha Harry Jeskeho.

12. 11. 2022 11:03

to b.wolf - Jirka Lulek

Díky za Heinricha. Chápu tvoji nelibost vůči syntenzátorovým srágorám, okouzlením elektronikou si k nelibosti mnohých tehdy prošla i mnohá metalová kapela - viz třeba Priest nebo Maiden. Někdo sklouzl až do synth popu, ale důležitější asi je, zda se pod tím zvukovým balastem skrývá kvalitní obsah. To se třeba Karat celkem dařilo, ve svých kompozicích používali postupy vážné muziky a i písně s mírovým či ekologickým poselstvím nezněly strojeně a pateticky. Poslechni si třeba LP "Karat Live", tam jsou již songy v rockových aranžích.

12. 11. 2022 7:02

... kterou - b.wolf

překonala další hrůza "Jede stunde"...

11. 11. 2022 9:26

Malá TP - b.wolf

básník se jmenoval Heinrich Heine... a upřímně jsem se zasmál při zmínce o Karat, prý "Modrá planeta" je lepším vyjádřením. Pro nás to byla a je umělohmotná syntezátorová srágora...

11. 11. 2022 9:23

Olda Říha - graides

Pamatuju si na citát Oldy Říhy v Mladém světě: "Dejte nám vybavení jako mají Puhdys a dobudeme Evropu." Tak jistě...:-) Co se týče songu Das Buch tak mě vcelku překvapuje, že se na různých kompilacích v drtivé většině objevuje LP verze, u které se závěrečný refrén opakuje jen 2x, kdežto u singlové 3x. A na koncertech ho dřív dávali 3x, ale později už taky jenom 2x..:-((

10. 11. 2022 20:24

1

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08329 sekund.