NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Infinite

Při vydání osmého alba se Stratovarius mohli vesele ohánět pádnými argumenty, že ne všechno jejich konání musí nutně trpět stereotypem. Za prvé, poprvé ve své hvězdné etapě se letopočet mezi edicí dvou po sobě jdoucích desek posunul o víc než jeden rok. A nutno přiznat, že delší čas na přípravu vrchnímu principálovi Tolkkimu prospěl. Stratovarius opět šlapou rychlosti světla na paty a opět se stejným zanícením a švihem jako v dobách „Episode“. Za druhé, Stratovarius změnili vydávající firmu a ocitli se u Nuclear Blast. Kdo ví, co všechno bylo obsahem smlouvy, či zda jen Stratovarius chtěli udělat novému vydavateli radost. S materiálem, který z nich vypadl, se to určitě zadařilo. Bodejť by si u Nucleárů nemnuli ruce, když první společný počin lze bez ostychu označit jako výběr toho nejlepšího, co na své cestě Stratovarius spáchali. Ano, znovu se vaří z osvědčených ingrediencí, znovu je koncepce desky postavena na bytelném kvapíkovém základu, progresivně barevných laskominách i cukrové baladické polevě. Snad jen ta třešnička v podobě instrumentálního tracku by mohla příznivcům dogmat a osvědčených schémat scházet. A že by snad vadou na kráse mohl být fakt, že kronikáři mohou klidně začít ukazovat na konkrétní historické kroky a pasáže, ve kterých se Stratovarius opakují? Inu, mohlo, ale když ono se to tak dobře poslouchá… Za třetí, Timo Tolkki zase jednou poskytl prostor pro realizaci i někomu dalšímu, v tomto případě klávesákovi Jensi Johanssonovi. Změn vskutku celá řada. Na to, že „Infinite“ je dalším naprosto typickým a předem odhadnutelným albem, se dá říct, až nezvykle moc.

První moment, který vám dozajista padne do oka, je obal desky. Obrázek z dílny Dereka Riggse by víc než samotnou hudbu mohl pro budoucnost charakterizovat spíš rozervanou a neklidnou duši Tima Tolkkiho. Působivým motivem souboje dvou světů, špinavého materiálního a čistého duchovního, si Stratovarius sáhli na vrchol i po grafické stránce. Hudebně se Stratovarius (po pocitově temnějším „Destiny“) znovu vrátili k pozitivním a rychlým melodiím i tradici svižných, tahavých otvíráků, které zabírají už na první poslech. „Hunting High And Low“ je tradiční rychlá a melodická stratodroga, šitá na míru skandujícímu davu. A budeme-li se držet osvědčeného řazení, do stejného ranku patří i ohromující souboj kláves a kytary „Millenium“, „Phoenix“ s parádní melodií, Johanssonova „Glory Of The World“, lehká (až se chce napsat komerční…) „Freedom“. Jakýsi rychlostní mezistupeň představuje vláčnější „A Million Light Years Away“, jedna ze dvou věcí, které lze s klidem zařadit do kategorie obyčejné. Nezbytnou roli v životě Stratovarius hrají i pompézní, nadýchané a pokud možno co nejkošatější pocitové záležitosti. Na „Infinite“ si to mezi sebou rozdávají neomezeně bombastická, rozevlátá, snová „Mother Gaia“ s trochu svižnější „Infinity“ a souboj je to víc než vyrovnaný. Závěrečná tečka v podobě sladké „Celestial Dream“ byla asi nezbytná, ovšem po té předchozí smršti je tahle skladba tak trochu chudý příbuzný. A tip na nejžhavější hitovku? Cokoliv…(vyjma těch dvou zmíněných pokulhánků).

Jak je u Stratovarius zvykem, dalo by se říct znovu nic nového pod sluncem. Rozepisovat se o perfektních výkonech, strhujících soubojích či povedených melodiích je omíláním stále toho stejného. Přesto tomu stokrát ochutnanému dokázali Stratovarius na „Infinite“ dát přirozenou radost, šťávu a jiskru v takovém množství, že se jedná o další z vrcholů jejich tvorby. Po skončení masivního turné k „Infinite“ Stratovarius oznámili, že si dávají na čas pauzu. Těžko však bylo možné předpokládat u těchto workoholiků, že by se jen tak povalovali s vodkou pod polární září. Timo Tolkki i Timo Kotipelto v mezidobí vydali svá sólová alba a objevilo se i „nové“ album Stratovarius, příznačně nazvané „Intermission“ (přestávka). Kromě čtyř nových (standardních – rozuměj výborně poslouchatelných) skladeb na něj kapela zařadila cover verze a bonusovky z různých verzí svých řadových alb. „Intermission“ se tak paradoxně mohlo stát měřítkem kvality celé éry Stratovarius. Pokud totiž máte odvahu sesypat na jedno album skladby, které se nevešly do playlistu na řadovkách a ono se z takovéhle směsky vyklube solidně našlapané dílo, leckde bez ostychu srovnáváno s řadovými alby kapely, o čemsi to svědčí, co říkáte?

Savapip             

Všechno na světě vychází z duality. Bez zla by nebylo dobro, bez pekla ráj. Ovšem jedině ten, kdo se dokáže povznést nad obě myšlenkové sféry, bude definitivně svobodný. Každý, kdo si prošel nějakou větší (nejčastěji psychickou) bolestí, to moc dobře ví. Jako třeba Timo Tolkki. Proto obrázek na obalu desky představuje typický symbol „jin a jangovské“ duality, a proto jsou texty písní zase ovlivněny silným existencialismem. Tentokrát ale nikoli s melancholicky tíživým podtextem (jako tomu bylo na desce předešlé), ale s nádechem pozitivismu a životapudné naděje. Timo byl při psaní alba v evidentní pohodě, a tak spídovky v jejich nadýchaném rozletu už nic nesvazuje a epicky rozmáchlé kompozice nejsou bezvýhradně zadumané.

Člověk v depresi by totiž nikdy nemohl složit tak podbízivě čistou hitovku, jakou je úvodní „Hunting High And Low“. V následné „Millenium“ se přímo nabízela nemilosrdná kritika lidstva, jenže Timo mu naopak dává šanci a ani zdaleka nehází flintu do žita. Sám sobě pak dodává odvahu v úžasném kvapíku „Phoenix“ s nekonečně lahodným refrénem. Johanssonova příležitost se nazývá „Glory Of The World“ a mistr černobílých tyčinek se jí chopil doslova všema deseti, když klávesové motivy tuto píseň špikují v každém okamžiku.

Následuje menší nabourání rozjeté dynamiky. Střednětempá „A Million…“ mně nikdy k srdci nepřirostla. Rychlovka „Freedom“ má zase o trochu více haló kalorií, než by bylo zdrávo, ale když nejste vyložení melody-diabetici, není důvod se této skladby štítit. Titulní song jsem vstřebával hodně dlouho, nakonec se to ovšem podařilo a jeho vnady se mi zcela obnažily. Přesto to není skladba, kterou bych si chtěl pouštět s pravidelnou nedočkavostí. Závěrečnou „Celestial Dream“ zachraňuje katarzující závěr, který tuto baladu naopak povyšuje na hodně zdařilou věc.

A co „Mother Gaia“?, napadlo možná někoho z vás. Tuto skladbu jsem si nechal záměrně až na samotný konec, abych alespoň nějakým způsobem zdůraznil její výjimečnost. Slova to podle mě totiž nejsou schopna zachytit. Strhující a přesto magicky zklidňující, něžná a přesto eruptivní, tíživá i osudově povznášející, chlapsky dunivá a přesto plačtivě dojímající. Není to náhodou dualita? Ano, je, ale to, co se začne odehrávat na konci čtvrté minuty, tuto zemskou polaritu překonává a navždy uniká za hranice dobra a zla, za sféry ráje i pekla. K branám absolutní posluchačské rozkoše, která již nemá protikladu. Víc netřeba dodávat.

Pagan 9,5/10

www.stratovarius.com

Seznam skladeb:
1. Hunting High And Low
2. Millennium
3. Mother Gaia
4. Phoenix
5. Glory Of The World
6. A Million Light Years Away
7. Freedom
8. Infinity
9. Celestial Dream

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Timo Tolkki – kytara
Jari Kainulainen - baskytara
Jens Johansson - klávesy
Jörg Michael - bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 49:57
Produkce: Timo Tolkki
Studio: Finnvox Studios Helsinki
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko

Diskografie:
1989 – Fright Night
1992 – Twilight Time
1994 – Dreamspace
1995 – Fourth Dimension
1996 – Episode
1997 – Visions
1998 – Destiny
2000 – Infinite
2001 - Intermission
2003 – Elements Pt. 1
2003 – Elements Pt. 2
2005 - Stratovarius

Související články:
STRATOVARIUS - Fright Night
STRATOVARIUS - Twilight Time
STRATOVARIUS - Dreamspace
STRATOVARIUS - Fourth Dimension
STRATOVARIUS - Episode
STRATOVARIUS - Visions
STRATOVARIUS - Destiny


Vydáno: 24.07.2008
Přečteno: 6637x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
InfinitePo rozpačitém...19. 10. 2022 6:34 minstrell
I po patnácti...17. 01. 2015 9:28 František Šafr
S reckou souhlasím...30. 01. 2010 16:44 Tassadar
To Anonim: Urcite...25. 07. 2008 16:50 adrian
díky za vaše...25. 07. 2008 6:09 Savapip


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11057 sekund.