PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Elements Pt. 2

Řekne-li se A, mělo by se říct i B. Pokud jsem v souvislosti s komentáři členů Stratovarius k prvnímu dílu „Elementů“ naznačoval, že možná již tehdy protmavovalo vztahy uvnitř kapely jisté napětí, je nutno dodat i to, že z veškerých vyjádření budoucích „vzbouřenců“ Jörga Michaela a Tima Kotipelta byla cítit i úcta ke svému principálovi. A tak, i když to možná pod pokličkou začínalo vřít, navenek stále precizně fungující stroj mohl říct svoje „B“ ve vyprávění o základních životních prvcích. Voda a oheň svůj prostor už dostaly, řada přišla na zemi a vzduch. A teprve tehdy, položíme-li obě části konceptu vedle sebe, dostaneme kompletní obraz Stratovarius. Tak, jak díl první byl zaměřen spíš na bombastičnější a rozmáchlejší kompozice, tak základ dílu druhého se vrací ke kořenům, rychlosti i určité syrovosti. I když, pochopitelně, se kapela důkladně pověnuje i emotivnějším záležitostem, ve kterých tentokrát sází spíše na křehčí formu bez výraznější okázalosti.

„Elements Pt. 2“ je i jednou z mála desek, kde se dá hovořit o tom, že se Stratovarius vyhýbají zaběhlému schématu řazení alb. Tentokrát žádný chytlavý otvírák, ale pěkně robustní a přitom podmanivé valivé tempo, těžkotonážní, sebevědomá píseň s dotekem orchestrálnosti, atmosféra na pomezí majestátnosti a deprese. Drsně epická „Alpha & Omega” by se neztratila ani na prvním díle elementů a tvoří naprosto přirozený přechod mezi oběma částmi (nabízí se otázka, proč Elementy nevyšly jako dvojcédéčko, šlo by o naprosto přirozený krok…). Postupný návrat ke speedu odstartuje svižná šlapavka „I Walk To My Own Song“. Vzhledem k tradicím by téhle písni slušelo načnout větrně-zemní kolekci, příslušnost k hymnám typu „Eagleheart“ či „Hunting High And Low“ je patrná, snad jen refrén není tak typicky vyřvávací. Stratovarius se vrací do rychlé minulosti s dospělým výrazem, bez nutnosti využívat orchestrální pozlátka a tak významnou roli zase hrají instrumentální souboje, do kterých se vydatně zapojuje i Jörg Michael se svojí palbou.

To nejlepší ale přišlo s dalšími razantními kousky. Ryzí a dokonalý power metal v „I´m Still Alive“ coby tradiční a nezaměnitelná vizitka skupiny. Rychlé, chytlavé, …, perfektní. Dynamická „Awaken The Giant“ s masakrujícím jednoduchým riffem, na poměry Stratovarius velice hrubá záležitost. Ovšem s ohromnou silou. Mistrovská klávesová práce Jense Johanssona v další rychlovce „Know The Difference“. A konečně v podobně hutném a mohutném vzoru jako „Awaken…“ uhrančivá „Dreamweaver“ s nádhernými vokály.

Moc se mi líbí tahle agresivnější poloha Stratovarius. Asi z toho důvodu mi pomalejší věci na téhle desce přijdou až nepatřičně jemné. Snad jen kluci chtěli naředit to neudržitelné napětí, které sálá z rychlejších či tvrdších písní. Vydrážděn na nejvyšší míru mi přijde trochu líto, že Timo Tollki měl potřebu ze sebe dostat i jemnější, utlumovací emoce. A jen proto nejdu s bodováním až na strop.

Práááásk! Nedlouho po vydání desky „Elements Pt. 2“ přišel šok. Přes všechna pozitivní prohlášení o vzájemném spojení uvnitř kapely Timo Tolkki z kapely vyobcoval Jörga Michaela a Tima Kotipelta. Tím spustil kolotoč tu více, tu méně uvěřitelných chaotických událostí a bulvárních příběhů. Počínaje angažováním zpěvačky Miss K., která stačila zapózovat na několika reklamních fotkách, aby zase zmizela (i přes Tolkkiho ujištění, že se jejich cesty v budoucnu ještě protnou, jsem marně pátral po jakýchkoliv společných aktivitách) v propadle dějin, až po poměrně kuriózní historku, kdy údajně Timo Tolkki svolal zbytek kapely k práci do studia a jediný, kdo se dostavil a marně čekal i na samotného Tollkiho, byl vyhozený Jörg Michael… (za reálnost této story ale ruku do ohně nedám :-) ).

Na fanoušky Stratovarius postupně čekaly i dobré zprávy. Duševní chorobu, která byla příčinou podivného chování Tima Tolkkiho se podařilo zpacifikovat. Tváří v tvář faktu, že Timo Tolkki nebyl zcela zodpovědný za své stavy a jednání, se podařilo obnovit (poměrně křehké - jak se později ukáže) spojenectví mezi hlavními hrdiny kapely a spustit další kapitolu legendy jménem Stratovarius.

Dlouhá léta si člověk mohl klást při hudbě Stratovarius otázku, zda lze dokonalost udělat ještě dokonalejší. A s chutí mohl hledat odpověď v hudbě Tima Tolkkiho a jeho kumpánů. Dnes, s odstupem času lze říci, že prostřednictvím Elementů (zřejmě definitivně) skončila (studiová) vítězná éra kapely nebo alespoň její hvězdné sestavy. Nutno dodat, že tečka to byla velice povedená.

Savapip             


www.stratovarius.com

Seznam skladeb:
1. Alpha & Omega
2. I Walk to My Own Song
3. I'm Still Alive
4. Season of Faith's Perfection
5. Awaken the Giant
6. Know the Difference
7. Luminous
8. Dreamweaver
9. Liberty

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Timo Tolkki – kytara
Jari Kainulainen - baskytara
Jens Johansson - klávesy
Jörg Michael - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 50:46
Produkce: Timo Tolkki
Studio: Finnvox Studios Helsinki
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko

Diskografie:
1989 – Fright Night
1992 – Twilight Time
1994 – Dreamspace
1995 – Fourth Dimension
1996 – Episode
1997 – Visions
1998 – Destiny
2000 – Infinite
2001 - Intermission
2003 – Elements Pt. 1
2003 – Elements Pt. 2
2005 - Stratovarius

Související články:
STRATOVARIUS - Fright Night
STRATOVARIUS - Twilight Time
STRATOVARIUS - Dreamspace
STRATOVARIUS - Fourth Dimension
STRATOVARIUS - Episode
STRATOVARIUS - Visions
STRATOVARIUS - Destiny
STRATOVARIUS - Infinite
STRATOVARIUS - Elements Pt. 1


Vydáno: 07.08.2008
Přečteno: 5527x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Elements pt.IIDvojka začíná...19. 10. 2022 15:30 minstrell


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12293 sekund.