NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHITE LION - Fight To Survive

Glam metal. Hair metal. Metal pro holky. Možná teď tvrďáci obrací oči v sloup. Přiznám se, že jsem tuhle kapitolu považoval ne snad za definitivně uzavřenou, ale přece jen za momentálně těžce okrajovou. Švédští Danger ve mně nabudili dávno zapomenuté vášně. Myslím, že by byla chyba opomíjet tuhle tvář „tvrdší“ muziky. A tak se pojďme v dalším seriálovém putování vydat po stopách reinkarnované šelmy, jedné z nejvýraznějších glamových (či, chcete-li, hardrockových) kapel, dánsko-americké party White Lion.

V roce 1982 vyrazil Michael Trampenau, zpěvák popové kapely Mabel (se kterou se zúčastnil „Eurovision Contest 1978“) z Dánska do New Yorku. Zde, již pod pseudonymem Mike Tramp, narazil na kytaristu Vitta Bratta a základ budoucí úspěšné kapely byl založen. Tohle jsou (respektive byli) základní a nejdůležitější kameny, na kterých White Lion kdy stáli. I přes to, že se v sestavě kapely objeví taková jména jako Greg D´Angelo (ex-Anthrax) či Dave Spitz (neplést s anthraxáckým bráchou Danem!), kterého můžete najít v řadách Impellitteri, Great White či epizodně v Black Sabbath. Přesto dvojka Mike a Vitto tvoří jádro, kolem kterého se točilo (a v případě Mika už zase točí) to zásadní ve White Lion. Plačtivý hlas Mika je hodně specifický a naprosto nezaměnitelný, famózní kytarová hra Vitta je přitažlivá a nápaditá, tihle dva se podepsali snad pod všechny skladby „starých“ White Lion a melodie, které z nich vypadli, jsou velice chytlavé.

Debutové album nabízí přesně tu náladu, nápady i charakteristické postupy, na které White Lion budou sázet po celou svojí kariéru. I přes to mělo poměrně složitou cestu na světa a i dnes má pro fanoušky kapely relativně raritní nádech. White Lion podepsali v roce 1983 smlouvu s firmou Electra, ta však po poslechu nahraného materiálu smlouvu utnula a dala od desky ruce pryč. O rok později se jí ujali v Japonsku a zpátky za oceán „Fight To Survive“ dorazilo o další rok později, kdy se na trhu objevilo zásluhou firmy Grand Slam Records. Ta však pár měsíců po vydání zkrachovala… Příznivci šotků a lehkých faux pax zajisté ocení i pověst, že v bookletu jako členové kapely vesele pózují už zmínění D´Angelo i Spitz, kteří se však ke kapele připojili až v době páchání promofotek, kdy nahrávka byla kompletně hotová.

Poslechnete-li si „Fight To Survive“, možná si zaklepete na čelo, co za koumáky tehdy sedělo v Elektře (po bitvě je každý generál :-)…). Hitový potenciál skladeb „Broken Heart“, „Fight To Survive“, či „El Salvador“ je přímo hmatatelný. A i přes to, že White Lion díky Mikovi zněli, znějí a asi i vždycky budou znít poměrně sladce, vyplatí se hledat jejich temnou stranu. Tradiční (a v podstatě nabízející se) téma „zlomených srdcí“ samozřejmě přijde již v úvodní „Broken Heart“ (ke které se White Lion ještě vrátí na svém nejlepším albu), ale třeba pochmurné téma titulního songu s pseudoagresivní náladou a šlapavým tempem či dravá pocitovka „El Salvador“ ukazuje, že kapela nemá tendence se podbízet lehkými a prvoplánovitými popěvky. Největší kouzlo téhle desky tkví v tom, že i přes to, že písně White Lion jsou (a budou) psány poměrně „pravidelně“ a odhadnutelně (sloka, sloka, refrén, sólo…), deska nenudí. Je plná výrazných melodických refrénů, nezbytného a v každé skladbě přítomného - tu lepšího, tu ještě lepšího - kytarového sóla, velice přehledného a čitelného zvuku. Dočkáte se skandovatelných halekaček, šlapavých skladeb, pohodového hard rocku i vaty. Největší tahák? Fantastický souboj akustické a elektrické klávesy, znásobený řezavým hlasem Mika Trampa a atmosférickými vokály v „El Salvador“. Největší propadák? Závěrečná balada „The Road To Valhalla“. I když je hlas Mika Trampa pro podobně ubrečené záležitosti přímo předurčen, přece jen je tady toho cukru strašidelně moc (nezbytné smyčce…).

Album možná trochu kontrastní, ale jasně definující styl a výraz, kterému se White Lion hodlají i v dalších letech pilně věnovat. Hodně nadějný debut, zapadající do atmosféry osmdesátých let.

Savapip             


www.returnofthepride.com

Seznam skladeb:
1. Broken Heart
2. Cherokee
3. Fight to Survive
4. Where Do We Run
5. In the City
6. All the Fallen Men
7. All Burn in Hell
8. Kid of 1000 Faces
9. El Salvador
10. The Road to Valhalla

Sestava:
Mike Tramp - zpěv
Vito Bratta - kytara
Felix Robinson - baskytara
Nicki Capozzi - bicí

Rok vydání: 1985
Čas: 44:24
Produkce: Peter Hauke
Label: Asylum Records
Země: USA

Diskografie:
1985 – Fight To Survive
1987 - Pride
1989 - Big Game
1991 - Mane Attraction
2008 - Return Of The Pride


Vydáno: 01.12.2008
Přečteno: 4054x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14699 sekund.