PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HACRIDE - Lazarus

Na tuhle desku jsem se těšil jako malej Bobeš na rohlík, neboť dva roky stará „Amoeba“ mě velice překvapila a věštila velké věci v budoucnu. A smím-li na začátku hned prozradit, prognóza se nepochybně naplnila. Novinku „Lazarus“ jsem slyšel už nesčetněkrát a stále nevím, jestli jsem tohle dílo dokázal dostatečně pojmout a vstřebat.

První co vás praští do uší, je zvuk, který je tak těžký (chvilkami snad až hmotný), že by se mohl i krájet. A takto můžeme de facto hovořit i o atmosféře celého alba, jenž sálá z každého tónu a úderu. Sound jednoduše působí jako dokonale neprostupný monolit. Na leckoho to může mít až destruktivní účinky. A nemalý podíl na tom všem má nazvučení, lazení kytar, které dostálo menších změn.

Již první patnáctiminutový opus „ To Walk Among Them“ dává jasně najevo, že nemáme co do činění s dalším „průměrným“ materiálem. Ono samo o sobě už je odvážným krokem, zařadit takto dlouhou skladbu na začátek alba. S tolika nápady, jež se zde objeví, by si leckterá kapela vystačila na celou desku, ale Hacride svým vytříbeným muzikantstvím s nimi pokryjí bez problému stopáž jednoho songu. Rozmanitá paleta nápadů vás vtáhne s sebou a už nepustí. Jisté paralely s Opeth po stránce konstrukce skladby a feelingu jsou na místě. Dvojka „Act Of God“ začíná robotickým riffem, který se v zápětí strhne v black metalovou smršt‘, aby nakonec vyústila v progress ala „Dream Theater“, okořeněný klávesami. Instrumentální „Phenomenon“, nesoucí se na rozjímacích vlnách, vás nechá se nadechnout a připravit na druhou část alba. „A World Of Lies“ se vracíme zpět do víru neutěšené bolesti a zmaru. Až se dostaneme k majestátní skoro desetiminutové „My Enemy“, která album uzavírá. Opět se zde objevují vkusně zakomponované klávesy, jež se objevují tu a tam na celém materiálu. Nechybí decentní čistý vokál a samozřejmě propracované kytarové sólo, které je třešinkou na pomyslném dortu.

Novinka možná není tak šokující a nespoutaná jako jeho předchůdce, ale pootvírá jednu z dalších neprobádaných komnat kapely, které vás systematicky vtáhnou do svého světa. Hacride stvořili ambiciózní, místy až megalomanské album, jímž „Lazarus“ bezesporu je. Otázkou ale zůstává, zda-li naplní veškerá očekávání samotné kapely.

Mikael             

Francúzska scéna patrí medzi to najvydarenejšie čo metalová Európa môže poskytnúť každému správnemu headbangerovi. Nielen, že je výnimočná svojou pestrosťou, navyše už roky patrí medzi to najoriginálnejšie na metalovom, už tak pomerne pestrom poli. Známymi zástupcami sú určite Gojira, Klone, Dagoba a samozrejme Hacride. Tí svojim posledným nadmieru vydareným počinom priklonili misky váh vyberavých prog – metalových fanúšikov ešte viac na svoju stranu. Vyjadriť správny pomer progresu a nespútanými death/thrash/power metalovými prvkami odhaliť tvrdé nekonvenčné riffy obohatené prvkami emocionálnych precítení to všetko sú Hacride schopní pretaviť do pár skladieb, pričom nenechajú nič na náhodu a ruka v ruke s precíznym skladateľským umom servírujú jeden skvost za druhým. Pripomínajú tak neviazanú rošádu jazzových hudobníkov, ktorým však dali do ruky trochu ostrejšie nabrúsené nástroje. A tak obdobne ako ich holandskí kolegovia Textures patria Hacride medzi to najlepšie čo v tomto roku na progresívnom metalovom poli vzišlo.
Amadeus 9/10
Francúzska scéna je pre mňa veľká neznáma a keď už, tak moje strety s tamojšími matadormi (Gojira, Misanthrope) nedopadli dobre. O to väčšie je moje prekvapenie. Jemné melodické linky na pozadí deštrukčných riffov, skvelý tupý zvuk bicích, občas dokonca aj trocha melanchólie („Phenomenon“), kompozične geniálne vystavané dlhočizné skladby – dlhé minúty sa stávajú čoraz kratšími, ani neviete ako a ste na konci – to je najväčší plus nahrávky, vcucne vás a na dlhú dobu zamestná. Celok má navyše značne epické vyznenie. Kým objavím všetky zákutia a prejdem každou šikanou, budem sa ešte Lazarovi venovať dlho. Mňamka!
Martin 9/10

www.hacride.com

Seznam skladeb:
1. To Walk Among Them
2. Act of God
3. Lazarus
4. Phenomenon
5. A World of Lies
6. Awakening
7. My Enemy

Sestava:
Samuel Bourreau – zpěv
Adrien Grousset – kytara
Benoist Danneville – baskytara
Olivier Laffond – bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 59: 23
Label: Listenable Records
Země: Francie


Vydáno: 03.06.2010
Přečteno: 4320x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08534 sekund.