PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MADDER MORTEM - Eight Ways

At‘ už se člověk vydá na jakoukoliv cestu, nikdy neví, co ho na ní čeká. Pokud se vydáte na „toulky“ s Madder Mortem, můžete si být jisti, že vás nebude čekat nic jiného než strastiplná cesta. A to aspoň minimálně pro ty, kteří ještě neměli možnost se s jejich hudbou setkat. Někteří se pak na konci dočkají zasloužené odměny, ale možné je i to, že se někteří v průběhu své cesty vzdají…

Norský kvintet v čele s charismatickou Agnete M. Kirkevaag, pohybující se na scéně již desátým rokem, v těchto dnech vypouští do světa své páté album. Podobně jako u předchozí „Desiderata“, jsme se novinky dočkali po menší časové prodlevě, způsobené posunem data vydání.

Madder Mortem si nikdy nepotrpěli na pompéznost, prvoplánovitost a milióny dalších „pičičandiček“ okolo, které by odváděly zbytečně pozornost. Vždy tu byla hudba emočně ohlodaná až na kost, jež je postavena pouze na kytarách, base, bicích, a hlavně zpěvu, bez něhož by Madder Mortem nebyli tím, čím jsou. Co lze dalšího kapele přičíst na vrub, je její nezaměnitelný rukopis, provázející je již od počátku, díky němuž tyto Nory poznáte, i kdyby jste vstali o půlnoci.

Na první pohled by se mohlo zdát, že „Eight Ways“ pokračují tam, kde „Desiderata“ skončila. Ale po detailnějším ohledání zjistíte, že kapela nám pomalu ale jistě ukazuje svou vlídnější tvář. Jak už i samotný barevně provedený cover naznačuje, z novinky vyzařuje jakýsi optimismus. Samotný materiál až tak sice optimismem nehýří, ale přesto lze vypozorovat jistou vzdušnost a lehkost, která na vás dolehne. Právě i onou zmíněnou lehkostí Madder Mortem infiltrovali do skladeb místy orientální a pitoreskní prvky, jen je třeba mít nastražené uši. I samotná klipovka „Armour“ svou vizuální estetikou demonstruje určitý evoluční proces. Mimochodem doporučuji shlédnout.

Těžko můžeme Madder Mortem nařknout z toho, že by vyměkli a zpřístupnili se masám. Stále tu jsou mohutné, obhroublé riffy, jimiž se občas ve spojení s excentrickým projevem Agnete budete horko těžko prokousávat. Nicméně „Eight Ways“ zní daleko více mnohovrstevnatěji a variabilněji, než s čím jsme se měli možnost setkat doposud. Vrátím-li se k výkonu Agnete, tak musím jen suše konstatovat, že její výkon je jako vždycky bezchybný a celému tomu cirkusu vévodí.

Madder Mortem nikdy nesázeli na ekvilibristické onanie, ale svým osobitým vnímáním hudby dokázali demonstrovat progresivitu ve vlastním žánru a (ne za každou cenu) odlišit se od ostatních. Což by se v dnešní době mělo cenit.

Mikael             

A aj sa cení, aspoň v mojom prípade. Takúto hudbu milujem. Najskôr sa to tvári, že to prechádza okolo a roznáša to pitie. Skladby však v ušiach zrejú ako dobré víno a čím viac času tomu dáte, tým pôsobivejší prúd emócii bude vami pretekať. Zvláštny pocit mám najmä z gitarového zvuku, ktorý pripomína brúsny papier, tu jemnejší, tam ostrejší. A Agnete? Či už jej zabijácka siréna alebo „obyčajný (veľmi príjemný) čistý spev“ robia so skladbami divy.

MADDER MORTEM sú kapela, ktorú si treba „zaslúžiť“, resp. určitým spôsobom, či smerom si vyvinúť vkus a tak sa k nej prepočúvať. Mnohým teda ostane portál do sveta ich špecifickej muziky zapovedaný. Jeden ju bude milovať, druhého bude každá minúta v ich spoločnosti iritovať, za pokus to ale stojí. Majte na pamäti, že najmocnejším kúzelníkom je tu čas.
Martin 8/10

www.maddermortem.com

Seznam skladeb:
1. Formaldehyde
2. The Little Things
3. Armour
4. Resolution
5. A Different Kind of Hell
6. Riddle Wants to Be
7. Where Dream and Day Collide
8. The Flesh, the Blood and the Man
9. Get That Monster Out of Here
10. Life, Lust and Liberty
11. All I Know
12. The Eighth Way

Sestava:
Agnete M. Kirkevaag - zpěv
BP M. Kirkevaag - kytary, zpěv, mandolina
Odd E. Ebbesen - kytary
Tormod L. Moseng - baskytara
Mads Solås - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 64:28
Studio: Skytterhuset (bicí), Loppa (basa, kytary), Huseby (zpěv)
Produkce: Madder Mortem
Label: Peaceville
Země: Norsko


Vydáno: 18.06.2009
Přečteno: 3808x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10382 sekund.