PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CAIN´S OFFERING - Gather the Faithful

Nazývejme věci pravými jmény – tohle není nic menšího než splněný sen všech fanoušků finských kapel Stratovarius a Sonata Arctica. Nejsem určitě jediná, kdo postrádal Janiho Liimatainena. Nad tímto talentovaným kytaristou se dlouho vznášely pochyby, jestli se vůbec do hudebního průmyslu vrátí. Naštěstí pro nás tak učinil a pro své nové dítko získal ty nejlepší možné spolupracovníky. Basák Jukka Koskinen je známý z působení v Norther. Kláves se ujal Janiho bývalý kolega a další odpadlík z řad Sonaty Arcticy – Mikko Harkin, jehož schopnosti můžeme obdivovat v mnoha jiných projektech – namátkou Wingdom, Kotipelto či Mehida. Možná právě jeho vazba na vokalistu Stratovarius umožnila tohle překvapivé spojení.

Přestože Jani za svého působení v Sonatě nijak výrazně autorsky nepřispíval (jednou z mála výjimek je skladba „My Selene“), v rámci Cain´s Offering je výhradním autorem veškeré hudby i textů. O to víc mě překvapuje výrazná kvalita této desky. Zdá se, že se nám projevil skrytý génius, který navíc dokázal napsat skladby tak, že perfektně sedí k hlasu Tima Kotipelta, který se mi oproti svému projevu na „Polaris“ (či jakékoli desce své domovské kapely v posledních letech), zdá uvolněný a působí dojmem, že si nahrávání užíval.

Co říct k nahrávce samotné – zní jako kombinace Stratovarius z období „Visions“ a alba „Reckoning Night“ od Sonaty Arcticy. Je tu potřebná rychlost – hned úvodní skladba „My Queen of Winter“ zaútočí pravověrným speedem, který je dostatečně okořeněn množstvím melodií. Chlapci se nebojí přitvrdit, aby následně zpomalili a proložili skladbu nějakou jemnou pasáží – nejlepším příkladem je druhá „More Than Friends“.Vysoko nad vším se pak vine Kotipeltův hlas, který zní výjimečně přirozeně a v některých polohách je téměř k nepoznání. Samozřejmě se dočkáme šplhání do výšek, ale většinu alba se drží ve střední poloze, která se moc dobře poslouchá.

Opravdovým vrcholem tohoto díla jsou ale balady. Pro mě osobně je to trochu překvapení – Timo totiž není mistrem emocionálního hlasového projevu – většinou v baladách zpívá stejně chladně, jak vypadá. Oproti tomu Tony Kakko dokázal vždy texty o milostném zklamání podat jak se patří. Koti ale zapracoval a světe, div se – skladba „Into the Blue“ zanechává velmi silný dojem – nádherný text a skvělé podání mi způsobuje husí kůži při každém poslechu. Na největší pecku si ale musíme počkat až do konce. „Elegantly Broken“ je křehká a v podstatě jednoduchá balada postavená na piáně. Ačkoli je nejkratší z celého alba, právě v ní nejlíp vyplouvá na povrch jak skladatelské mistrovství, tak hudební chemie, která mezi pány určitě zafungovala. Teď stačí jen doufat, že Janiho návrat je trvalý a že bude i do budoucna naše uši zásobovat co nejčastěji. Byla by škoda, kdyby Cain´s Offering zůstali jen u jedné desky. A vůbec bych se nezlobila, kdyby proběhlo i turné.

Mimochodem – deska vyšla nejdříve v Japonsku, kde je v prodeji s modrým obalem. U nás je k dostání v červené verzi.

Ray             


www.cainsoffering.com

Seznam skladeb:
1.My Queen of Winter
2.More Than Friends
3.Oceans of Regret
4.Gather the Faithful
5.Into the Blue
6.Dawn of Solace
7.Thorn in My Side
8.Morpheus in a Masquerade
9.Stolen Waters
10.Tale Untold (Japanese Bonus Track)
11.Elegantly Broken

Sestava:
Timo Kotipelto – zpěv
Jani Liimatainen – kytary
Mikko Harkin – klávesy
Jukka Koskinen – basa
Jani "Hurtsi" Hurula – bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 45:42
Label: Marquee/Avalon
Země: Finsko

Diskografie:
2009 – Gather the Faithful


Vydáno: 30.08.2009
Přečteno: 4349x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Krásně řečeno...4. 01. 2010 14:42 Ray
můj pohledPřiznám se, že...4. 01. 2010 12:59 Nerajohn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09035 sekund.