PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE WALL 2009 – 31.10.2009, Praha – O2 aréna

Třicet let od vydání neskutečného alba "The Wall" britské skupiny Pink Floyd představil Filip Benešovský, hudebník a producent, české uvedení "Zdi" - rockové opery, která se po tolika letech stala klasikou. Velmi nákladná show, za kterou by se nemusely stydět ani zahraniční hvězdy, proběhla poslední říjnový den v pražské O2 aréně.

Krátce po 19. hodině na pódium vystoupalo velké množství umělců, kteří se chystali vzdát hold nejúspěšnějšímu z alb dnes již legendárních Pink Floyd. Dvě bicí soupravy, několik kytaristů, baskytaristů, zpěváků, doprovodných vokalistů, dechová a smyčcová sekce - opravdu pořádný ansámbl. A v čele „otec“ celého projektu Filip Benešovský. Na pozadí bylo umístěno velké plátno kvůli vizuálnímu zpracování, po stranách pódia se skvěly bílé cihly... Scéna postavená na jedničku. Teď jen začít...

Celý koncert byl identický s filmovým zpracováním, skladby šly za sebou ve správném sledu. Při písni „Another Brick In The Wall“, jež je považována za naprostou klasiku, technici začali vnášet bílé krabice, které postupně zaplňovaly prostor z obou stran pódia, až nakonec zakryly divákům celý výhled. Metaforická zeď mezi umělcem a divákem byla postavena. Po krátké přestávce byla zase celá scéna upravena bezkrabicově. Druhá část představení pokračovala opět chronologicky za sebou, opět se technici dost naběhali, protože zeď museli vystavět znovu. Při konečné skladbě „The Trial“ byl odpálen dynamit a zeď byla rozbořena. Úplně poslední píseň z "The Wall" „Outside The Wall“ byla zkrácena a za standing ovation byla zahrána skladba „The Tide Is Turning“ ze sólového alba Rogera Waterse. Po nekonečném potlesku se celé těleso vrátilo zpátky na pódium a jako přídavek zazněly songy „Who Needs Information“ a hitovka „Money“.

Během koncertu byly na plátně promítány záběry z filmu, ale předělané od Filipa Benešovského a spol. Jsem vcelku zarytý filmový fanoušek, a proto shledávám projekci jako nejslabší článek celého vystoupení. Záběry byly sice zajímavé, občas kontroverzní, např. když se v rychlém sledu promítaly symboly zrůdných ideologií, ale celkový výraz se mi zdál dosti amatérský. Domnívám se, že show takového formátu by si zasloužila mnohem lepší vizuální zpracování.

Ale teď zpět k hudebnímu projevu, který zde hrál prim. Největším překvapením pro mne byl Filip Benešovský, ke kterému jsem přistupovala absolutně bez jakéhokoliv očekávání, neboť mi jeho jméno vůbec nic neříkalo. O to větší překvapení pro mě byl naprosto dokonalý a úžasný pěvecký výkon. Do „Zdi“ vložil sám sebe, ale přesto dokázal zůstat v mantinelech, které Pink Floyd udali před třiceti lety. Tolik emocí, silných prožitků a energie se jen tak nevidí. Benešovský se do role Pinka vžil maximálně, nikde žádná křeč ani zbytečné přehrávání. Spojení zpěvu a herectví mu maximálně prospívalo, nechápu tedy jeho výkon v krákých klipech, které se promítaly na plátno.

Potlesk zasloužili i další hudební hosté, bez kterých by projekt "The Wall 2009" nebyl tím, čím je, a to Radimu Hladíkovi (Blue Effect), Romanu Dragounovi (Progres2), Janu Neckářovi (Bacily), Michalu Malátnému (Chinaski) a speciálně synovi Rogera Waterse, Harrymu, který si v tomto projektu zahrál na klávesy.

Z mého pohledu se celé vystoupení podařilo na výbornou. Nechám-li stranou projekci, vše šlapalo jak na drátkách. "The Wall" byla po česku zpracována setksakramentsky dobře, zvuk byl naprosto super, spokojená musela být jak plná O2 aréna, tak i Filip Benešovský a jeho přátelé. Skvělý večer.

Playlist: When The Tigers Broke Free, Wonderful World, In The Flesh?, The Thin Ice, Another Brick In The Wall (Part I), The Happiest Days Of Our Lives, Another Brick In The Wall (Part II), Mother, Goodbye Blue Sky, Empty Spaces, What Shall We Do Now?, Young Lust, One Of My Turns, Don't Leave Me Now, Another Brick In The Wall (Part III), The Last Few Bricks, Goodbye Cruel World, Hey You, Is There Anybody Out There?, Nobody Home, Vera, Bring The Boys Back Home, Comfortably Numb, The Show Must Go On, In The Flesh, Run Like Hell, Waiting For The Worms, Stop, The Trial, Outside The Wall, The Tide Is Turning Přídavky: Who Needs Information, Money

Ascela             


www.thewall2009.cz


Vydáno: 14.11.2009
Přečteno: 2421x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12112 sekund.