NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TÝR - By The Light Of The Northern Star

Zpívám rád a je to na mě doufám znát… Kdyby si tohle (a klidně i ve svém rodném jazyce) pozpěvoval tahoun faerských Týr Heri Joensen, věřil bych mu to do posledního písmenka. I na svém pátém albu totiž Týr vítězně vztyčili svůj prapor, zejména díky famózním vokálním kouskům. Jistě, jsem tak trochu nespravedlivý k osazenstvu drakaru, které se k mikrofonu nedostalo, protože svižné a barevné bicí ženou nahrávku „By The Light Of The Northern Star“ nekompromisně kupředu, chytlavé riffy nakopávají pozitivně razantní náladu každé skladby a kytarová sóla dodávají šťávu na těch správných místech. „By The Light …“ mě stoprocentně baví v čistě instrumentálních pasážích a dostává mě do extáze prakticky při jakémkoliv otevření úst, ať už jednotlivce i většího počtu zpívajících lidiček.

V čem je posun oproti albům minulým? Je to paradoxní, ale kromě drobného stažení se z hrubších metalových poloh (ale nebojte, to je vážně záležitost pro citlivou digitální váhu) v ničem. Snad jen v tom, že majestátnost, pompa a odkaz na lidovky všemožných severských národů jsou namíchány s takovou chutí, švihem, nadhledem a radostí, že všech devět kousků desky by se dalo s klidným svědomím hodit na potenciální výběrovku. Písně jsou skvěle a přitažlivě strukturované, texty jsou naplněné nezbytnou poctou všem válečníkům, melodie jsou úžasně „klouzavé“, soudržnost desky podtrhuje fakt, že bez bookletu nepoznáte, zda skladba pochází přímo z hlavy Heriho, či zda jde o patřičně „opracovaný“ tradicionál. A i když Týr nijak zásadně nevybočí z osvědčeného scénáře (chytlavý motiv či šťavnatý riff, u kterého se brzy začnete těšit na obohacující vokální linku a i když víte, že přijde jednoduše podmanivý refrén, stejně se těšíte na jeho první – snadno očekávatelné a lidově „průhledné“ – erupce), necelá třičtvrtě hodinka je nabitá takovým entuziasmem, že (už tradičně) na konci desky cítíte neodbytnou potřebu aspoň na chvíli převzít od toho (lehce klišovitého) hrdiny na obálce jeho meč a s vítězným řevem s ním zamávat nad hlavou.

A to je dostatečný důvod k tomu (ač jsem se zařekl, že s plným bodovým hodnocením je na čase šetřit), abych sáhl k maximu. Dohnal mě k tomu především fakt, že i dle mého nejobyčejnější kousek skládanky „By The Sword In My Hand“ (ale ta obyčejnost možná plyne z toho, že jej Týr obložili z obou stran totálními peckami) má neoddiskutovatelné kouzlo. Díky Heriho hlasivkovému zhrubnutí a rytmickému kotrmelci v závěru se rozhodně neztratí. A to ani mezi takovými zásahy, jako je v domorodštině (dojde na ní celkem dvakrát) zpívaná „Turid Torkilsdóttir“ s úchvatně syrově epickým chorálem, následně zhmotnělým a zmohutnělým nástrojovou hradbou a monumentálně poetickým „a capella“ závěrem či skvěle skotačivé jízdě „Ride“, ozdobené irským motivem. Pokud s takovýmhle motivem, nadšením a odhodláním vyráželi seveřané běžně do bitvy, nechtěl bych jim stát v cestě…

Emotivní, důstojná, přímočará a nadrzle monumentální záležitost. Světlo severní pohanské hvězdy svítí velice intenzivně a přivedlo Týr k jejich dosud nejpovedenějšímu počinu.

Savapip             

Silou zvyku, ktorý mi bol želežnou košeľou som Týr niekoľko rokov zvládal ignorovať. Aktuálny opus faerských je však už príliš chytľavá záležitosť na to, aby som odolal. Kolegovo nadšenie plne chápem, lebo keby som to mal hudobne nastavené rovnako, tak by sa chlapi v minuloročnom súčte postavili na bedňu. Hitovice jedna ako druhá, za všetky snáď „ Tróndur í Gøtu“ alebo záverečná titulka, ktoré si vyložene pýtajú kvalitné škrbály. Všetko príjemne odsýpa, stopáž nie je prehnaná a predovšetkým, jej počúvanie mňa ako priaznivca alternatívnejších a vážnejších metalových žánrov nikdy neurážalo. Príjemná oddychovka bez prehnaných ambicií, ktorá sa u mňa v tých svetlejších psychických rozpoloženiach na jedno zastaví.

Martin 7/10

www.myspace.com/tyr1

Seznam skladeb:
1. Hold the Heathen Hammer High
2. Tróndur í Gøtu
3. Into the Storm
4. Northern Gate
5. Turið Torkilsdóttir
6. By the Sword in My Hand
7. Ride
8. Hear the Heathen Call
9. By the Light of the Northern Star


Sestava:
Heri Joensen – zpěv, kytara
Terji Skibenaes – kytara
Gunnar H. Thomsen – baskytara
Kári Streymoy - bicí


Rok vydání: 2009
Čas: 43:30
Label: Napalm Records
Země: Faerské ostrovy

Diskografie:
2002 - How Far To Asgaard
2003 - Eric The Red
2006 - Ragnarok
2008 - Land
2009 – By The Light Of The Northern Star

Související články:
TÝR - Land
TÝR – Ragnarok


Vydáno: 29.01.2010
Přečteno: 3020x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Má ;-). Mamku...11. 02. 2010 5:41 Savapip
KapelaTohle psolouchá...10. 02. 2010 22:22 Snape


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0849 sekund.