IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TANKER - You Should Pray

Soudě podle plavby frýdecko-místeckého Tankeru mají na té severní Moravě docela důkladně rozbouřené moře. Co mi paměť sahá (což není až k prvnímu šplouchnutí Tankeru do vody) , tak pro kapelu nejde o první důkladnou přestavbu. Nejprve to byla precizní dokonalost s Cat u mikrofonu („Everleave“), pak nastoupila hravá a barevně hříšná lehkost („Sins“) s klávesandou a zpěvačkou v jedné osobě Petrou a nyní je stav takový, že na kapitánském můstku vládne bubeník Láďa a nejen černobílé klapky, ale i veškeré něžné pohlaví šlo přes palubu. A hlavně, na světě je i nové EP „You Should Pray“, které má Tanker vracet ke kořenům, do doby, kterou má maličkost asi nepamatuje. Na sympatickou řečnickou výzvu kapely, nechť posluchač sám ohodnotí, jestli stojí za to strávit čas s touhle kapelou a nebo obrátit list a nechat kapelu upadnout do zapomnění, odpovídám, že správně je první půlka věty. Ovšem, jak jinak, čekáte-li nějaké „ale“, dočkáte se.

Bez zádrhelů by první půlka věty platila v okamžiku, kdyby bylo možné distancovat se od minulosti. Se zmizevší Petrou se vytratily právě ty elementy, na které jsem u „Sins“ vsázel nejvíc. Lehkost a hravost. „You Should Pray“ je podstatně razantnější, zemitější rocková záležitost s hrubšími kytarami a masivnější rytmikou, ze které povedené melodie vykukují, ale přece jen poněkud těžkopádněji..

Tři kousky na „EP“ mají komplexně představit současnou tvář Tankeru. Úvodní „Between Your Legs“ (vážně poetický název ;-) ), nadýchnutá baladka s očekávatelnou efektní pasáží (bicí + hlas), u které trpím tím zatraceným pocitem, že tohle už jsem párkrát slyšel, jediný problém je ukázat konkrétně kde. Ale možností je hodně, takže jednoduše - klasika, která potěší a nepřekvapí, neurazí a tep nijak zásadně nezrychlí. „Reason To Live“ – vlastně odpověď na tankerovsko-posluchačské dilema. Volnější šlapavka s povedeným kytarovým sólem, ve které to první, co práskne do uší, je výrazná basa a vokál. Pro specifický hlas Petra Šodka jsem už v minulém kole marně hledal jednoznačnou (líbí –nelíbí) škatuli. Ani tentokrát svou teatrálnost krotit nehodlá a pokud jsem minule označil jeho hlas jako „protivný“ (pozor, hledejte v tom výrazu něco, co vás nemusí nechat v klidu spíš než něco, nad čím ohrnete nos), tak ten stav, kdy si docela dlouho musím zvykat na jeho řezavost ve výškách stále trvá. Titulní „You Should Pray“ s chytlavou svižnou (a z téhle trojky nejpovedenější) melodií, svojí náladou nejbližší minulé desce, tvoří jakýsi most mezi minulostí a současností, mezi hravostí a rockovou přímočarostí. A za zhrubnutí vokálu bych se Petrovi snad měl omluvit za předchozí věty, natolik je to působivé bez toho, abych jakkoliv zkoumal význam slova „teatrální“.

Strávit čas se současným Tankerem určitě stojí za to (a fakt, že EP „You Should Pray“ trvá pouhých deset minut je vážně zanedbatelný, podstatný je obsah, nikoliv délka). Ačkoliv s měřítkem v ruce sahá „You Should Pray“ předchozímu „Sins“ sotva někam po prsa, s ohledem na to, že Tanker nabízí jen ochutnávkový vzorek své současné tvorby, rád se nechám překvapit, jestli případný další počin doroste na stejnou výšku, jako předchůdce.

Savapip             


tanker.cz

Seznam skladeb:
1. Between Your Legs
2. Reason To Live
3. You Should Pray

Sestava:
Petr – zpěv, kytara
Radek - kytara
Honza - baskytara
Láďa - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 09:43
Země: Česká republika

Související články:
TANKER - Sins
TANKER - Everleave


Vydáno: 15.02.2010
Přečteno: 2316x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09003 sekund.