NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANDORIA - Inspirations And Dreams I.

Řeknu vám, že málokterá nahrávka ve mně vyvolala tak rozporuplné pocity, jako „Inspirations And Dreams I.“ od boskovických Mandoria. Důvodem je naprostá neuspořádanost, ustavičný souboj mezi řízností a atmosféričností, mezi povedenými kytarovými háčky a zpěvem, strhávajícím občasné nápady do stereotypnosti a v neposlední řadě i neschopnost se oprostit od jisté závislosti na zaběhlých postupech. A zároveň podtržení teorie relativity, protože prakticky vše, co mi přijde jako mínus, se v těch nejvypjatějších okamžicích stává skvělým kořením a naopak, to, co bych byl ochoten obecně velebit, občas sklouzne do stereotypu, zabíjejícího vše kolem.

Jak je mým špatným zvykem, rád si vypůjčím jednu z vět, kterými Mandoria sama sebe charakterizuje na svých stránkách. „Naše muzika začala žít svým životem i proto, že se vlivy z jednotlivých hudebních stylů docela slušně prolínají, takže asi nikdy nebudeme jen ortodoxní deathmetalisti, nebo naopak letargičtí přívrženci doommetalu“ . Musím dát Mandorii za pravdu alespoň v tom, že škatulkování se v jejich případě nedá odbýt jednou krabicí. Na hraně by však mohla být životaschopnost a horší je to i se vzájemným prolínám.

Pro natipování těch nejlepších okamžiků (a vlastně i pro zdůraznění relativnosti vyřčeného) musím začít z druhé strany. Tedy od slabin. V první řadě je to pro mě přílišná monotónnost zpěvu (a souvisí to i s tou zahleděností k hudebnímu nebi). Já vím, že jsou tací, kteří i se syrovým, neohebným a jednobarevným hlasem dokáží bourat hranice, ale deathový vokál Tscheega dost často pokulhává za chytlavostí kytar i atmosféričností kláves (i když ani těch nemusí být zrovna přehršel). Což by (myšleno kvalitativní nevyrovnanost jednotlivých partů) v globále mohlo představovat druhou řadu. Jako by Mandoria měla nosný nápad vždy jen pro někoho a z ostatních se stávají pouze statisté, neschopní nápad podpořit. A třetí lajna? Nepochopitelné rytmické zlomy (to by asi mělo být to slušné prolínání), které spíš brzdí, než aby oživovaly.

Největší sílu má Mandoria ve chvílích, kdy na prolínání zapomíná a bez nějakých složitostí se žene kupředu. „We Are Like Animals“ je první i z povedených vlaštovek (i když ani v ní se Mandoria nevyhne drhnoucímu zakopnutí) a v kontrastu k výše uvedenému jsou „zvířátka“ silná především díky hrubému vokálu. I když jsem hodně čekal od instrumentálek, ne a ne se dostavit to napětí, o které nebyl takový problém zakopnout v jiných skladbách. A tak alespoň proti oficiálnímu finále nelze nic namítat. Téměř heavíkově přístupný úvod v „Salt To The Wounds“ a její chytlavá melodická nit (samozřejmě narušená necitlivým škubnutím) společně s titulní skladbou podtrhují, že v přímočarých, nekompromisních pasážích je Mandoria nejsilnější. Neoficiální finále pak představují dvě básně s hudebním doprovodem. Přiznám se, že tenhle krok mi vůbec nesedí. A problém není ve verších, naopak, ty stejně jako prakticky na celé desce stojí za důkladně nastražené slechy. Jen v kontextu s předchozím děním je tenhle poetický přívěsek příliš utopený a nevyužitý.

Tak asi takhle – Mandorii by určitě prospěla větší autocenzura. Už jen proto, že občasné nápady jsou chytlavé a hráčsky to Mandorii slušně šlape. Už jen proto, že sem tam dokáže kapela vykouzlit přesvědčivou atmosféru. A právě proto, že občas vaří z vody, sem tam v rámci zatraktivnění skladby šlápne neskutečně surově na brzdu i proto, že některé pokusy o zahuštění atmosféry jsou víc než jalové. S nůžkami v ruce se mohlo jednat o hodně nadupané EP, takhle můžu alespoň konstatovat, že první „Inspirace a sny“ jako debut obstojí a nejsou ztrátou času.

Savapip             


www.mandoria.cz

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Sleeping God
3. Belladonna
4. Death Of Illusions
5. We Are Like Animals
6. A Bridge To The Underworld
7. November
8. Winter Sky
9. Salt To The Wounds
10. Inspirations And Dreams
11. Outro
12. Ptáče a muž
13. Prázdnota

Sestava:
Martin "Tscheego" Číhal - zpěv
František "Frantic" Komínek - kytara
Milan "Milhaus" Prudký - baskytara
Růžena "Rousee" Vystavělová - klávesy
Jiří "Jiřík" Staněk - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 48:21
Země: Česká republika


Vydáno: 01.03.2010
Přečteno: 2151x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0945 sekund.