CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELUVEITIE - Everything Remains (As It Never Was)

Švajčiari ELUVEITIE v posledných rokoch chytili osudom ponúkanú šancu za pačesy a mohutnejúce zástupy fanúšikov, ktoré im zabezpečili slušnú popularitu, udržujú v strehu zvýšenou frekvenciou vydávania albumov. Po dva roky starej „Slania“, ktorá bola práve z hľadiska stúpajúceho záujmu metalovej verejnosti prelomovým dielom, prišla minulý rok pekná a vkusná odbočka v podobe prvého dielu akustického „Evocation“, ktorého pokračovanie je naplánované ešte v priebehu tohto roka. No a pred pár dňami prišiel rad aj na nasledovníka úspešnej „Slania“ v podobe horúcej novinky „Everything Remains“.

Osobne som tipoval, že toto obdivuhodné tempo sa skôr či neskôr na kvalite nahrávok podpíše a tu mám prvýkrát pocit, že sa tak do istej miery stalo. Žiadne strachy, obavy z totálneho prepadáku dokáže zažehnať už prvé – druhé vypočutie, problém je však v tom, že miesto toho, aby s jedlom rástla chuť, sa naopak občas musíte do vypočutia kompletného tracklistu nútiť a v očakávaní, kedy sa „to“ už konečne prelomí, začnete paradoxne odhaľovať viacero hluchých miest. Že by mal album fungovať ako celok, na to tiež zabudnite, pretože na rušivú vatu, posúvajúcu celkovú stopáž do roviny dlhohrajúcej placky, sa nezabúda.

Tu si dovolím namietať proti skladbe tracklistu, ktorý je postavený dosť nešťastne. Titulná skladba je nezaujímavá a moment, ktorého by ste sa zachytili, neexistuje. Po tretej „Thousandfold“, kde sa situácia lepší, má rovnaký problém aj nasledujúca „Nil“. Uchu lahodiacejšie veci sa začnú diať až s akustickou „Isara“, no a jediná skutočná perla, „Quoth The Raven“, sa ukrýva až hlboko zastrčená na ôsmej pozícii, ku ktorej sa však mnohí ani nemusia prepracovať, čo je na druhej strane škoda, pretože refrén svojou chytľavosťou prekonáva aj legendárnu „Inis Mona“ (nekameňovať).

Ono výsledný dojem bude závisieť od toho, čo vlastne od folk resp. pagan metalu čakáte a čo v ňom hľadáte. V zásade zvyknem v tomto žánri odlišovať kapely, ktoré majú dušu a znejú nápadito, akosi serióznejšie, a teda uveriteľne, od ohníkových tancovačiek, ktoré sú tu na to, aby sa nám všakovaké ohnivé vody lepšie hnali dolu krkom. ELUVEITIE tak celkom nepatria ani jednej strane. Rozkročili sa kdesi uprostred, vo výsledku však hrajú na novinke bez znateľného posunu a o niečo nudnejším spôsobom ako minule. „Slania“ totiž dokázala zaujať aj relatívne premysleným designom čisto metalových kompozícii, čo sa mi, priznám sa, teraz nestáva. Dojmy z niektorých skladieb mi síce zlepšilo živé prevedenie na Paganfeste, no iba natoľko, aby z toho vzišiel lepší priemer, vhodný ako nerušivý element pri práci. Rád sa k tomuto materiálu vrátim v hospodskom jukeboxe pri zaslúženej orosenej odmene, niektorí sme však (zrejme naivne) čakali nejakú pridanú hodnotu.

A tá tu obsiahnutá nie je (vážne, hľadal som...). Nechcel som od „Everything Remains“ nič ohromujúce, iba slušný žánrový album, ktorý dokáže zaujať. A tu je až príliš mnoho priestoru pre kyslý ksicht. Prepojenie oboch hudobných žánrov sa mi zdá byť dosť násilné, takže k prirodzenosti a uveriteľnosti minulého diela má novinka ďaleko. To je však pohľad človeka, ktorý sa od dôb „Slania“ hudobne (v mantineloch pagan metalu) posunul trošku inde a ELUVEITIE sa, žiaľ, neposunuli s ním, čo im nechcem vyčítať. Kto má Švajčiarov rád, na svoje si príde a pokojne si bodík môže prihodiť. Z dôvodu, že akustické fidlikačky samotné idú oktetu momentálne lepšie, osobne zameriam pozornosť na druhý diel „Evocation“, ktorý by sa mal objaviť ešte tento rok.

Martin             

Ano, co člověk, to názor a já osobně nemůžu souhlasit s Martinovým „nízkým“ hodnocením. Celkově se mi zdá deska velmi vydařená, i když předcházející „Slania“ mě dostala do kolen nepoměrně víc, „Everything Remains as it Never Was“ jí směle šlape na paty. Nemůžu říct, že úvodní „intro“ nezní zajímavě, naopak mi z něj místy mrazí a melodie spojená s recitací skvěle navodí atmosféru, abychom se po hlavě mohli vrhnout k následujícím „Everything Remains as it Never Was“ a „Thousanfold“. Tyhle dvě pecky mě hned donutí si podupávat do rytmu a dle mě patří k nejlepším na celé desce. „Nil“ se spíš zalíbí milovníkům rychlosti a drsnějších skřeků, je trochu méně výrazná, než předcházející dvě, s tím souhlasím, ale rozhodně bych neřekla, že tu jde o nějaký „trapas“. Akustická „Isara“ trochu zabíjí rozjetou atmosféru, zde se prosím s Martinem zase neshodujeme, stejně jako v případě „Quoth the Raven“, kterou bych nepovažovala za chytlavější než hitovku „Inis Mona“, dokonce bych ji ani nepřiřadila k nejlepším momentům celé novinky. Při „(Do)Minion“ dle mě atmosféra silně upadá, ale chytá se zase s akustikou „Setlon“. Zbytek alba se nese už v takovém poněkud plytkém tónu, kdy žádné z písniček nemůžu přijít na chuť, přesto si první polovinu desky nemůžu vynachválit.

Veronika 8/10

www.eluveitie.ch

Seznam skladeb:
01. Otherworld
02. Everything Remains (As It Never Was)
03. Thousandfold
04. Nil
05. The Essence of Ashes
06. Isara
07. Kingdome Come Undone
08. Quoth The Raven
09. (Do)minion
10. Setlon
11. Sempinternal Embers
12. Lugdunon
13. The Liminal Passage

Sestava:
Chrigel Glanzmann - zpěv, mandolína, píšťaly
Päde Kistler- píšťaly
Meri Tadic - zpěv, viola
Kay Brem - baskytara
Merlin Sutter - bicí
Sime Koch - kytara
Anna Murphy - niněra, flauta, zpěv
Ivo Henzi - kytara

Rok vydání: 2010
Čas: 46:57
Label: Nuclear Blast
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2003 - Ven (EP)
2006 - Spirit
2008 - Slania
2009 - Evocation I: The Arcane Dominion
2010 - Everything Remains (As It Never Was)


Vydáno: 22.03.2010
Přečteno: 4167x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dobrá,...1. 07. 2010 20:19 dejv
to Mariachi: No,...27. 03. 2010 11:57 Veronika
Jasně, recka od...26. 03. 2010 18:03 DW
povedená...25. 03. 2010 23:07 Mariachi
Martin: Však já...23. 03. 2010 19:00 Snape


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0936 sekund.