NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELHEIM - Kaoskult

Helheim. Tmavé nehostinné místo, dle severské mytologie říše mrtvých, zabírající nejnižší pozici v severských světech (dokonce i pod světem trpaslíků…). Místo pro odpadlíky, kteří nezemřeli hrdinskou smrtí a nemohli tak vejít do bran Valhally. Tenhle úvod by mohl ty dosud neseznámené s tvorbou norské kapely Helheim nasměrovat, odkud asi severák vane. Ovšem ani ti seznámení nemusí mít v první chvíli jasno. Je docela úsměvné (ač se podobné pocity do světa Helheim příliš nehodí a slibuju, že pro dnešek je to naposled), když při bádání po informacích najdete u norských Helheim poznámku „neplést s norskými Helheim…“. Takže pro upřesnění, v tomhle případě se jedná o blackovou (no, to jsem to vážně rozčísl…) bandu, která svým „Kaoskultem“ vrhla do temnot již své šesté album a na rozdíl od již dávno zaniklých kolegů stejného jména si dokázali vydobýt čestné místo na norské scéně.

Jsa nezatížen minulostí kapely, nemůžu se pouštět do stopování a posuzování vývoje. Soudě však dle dobových ohlasů, tvorba čerstvě plnoletých Helheim téměř pokaždé vyvolávala potěšené až nadšené (i když možná masám utajené) ohlasy. A jejich poslední řadovka (pravda, nepříliš aktuální, neb od jejího vydání pomalu uběhnou dva roky) určitě z téhle řady nevybočí. To podstatné, co tahle banda dokáže spolehlivě navodit, je syrová atmosféra, dělající čest jménu kapely. Atmosféra, postavená především na kooperaci dvou agresivních vokálů (respektive pěti, na desce se objeví i tři hosté). Kooperace, která dává desce velice výrazný ksicht, ale která chvílemi také zakrývá vše ostatní - deska je sice zvukově vyvážená, ovšem občas se poutavé vyhrávky ztrácí pod řezavým zpěvem. A přitom Helheim mají co nabídnout i instrumentálně. Kupa melodií a neotřelých postupů, stavících na pestrosti. Když v jedné skladbě Helheim představí svou hrubou, přímočarou tvář, hned v té další vás pohoupou a (byť jen na chvíli) ukonejší. Přirozené střídání intenzivních pasáží, náladotvorných vyhrávek, rytmických výhybek, zvonivě ubzučených kytar a skřípavých vokálů dělá z „Kaoskult“ velice pestrou záležitost, opěvující temné pohanství. Helheim si pohráli s každým detailem, i proto se nedá, byť přes jistou nenápadnou přístupnost skladeb, vstřebat a kompletně prozkoumat na první ucho. Ovšem atmosféru dokáže nabudit od prvních chvil.

Vzhledem k vyrovnanosti kolekce si tentokrát dovolím poukázat jen na moment, který mě dost výrazně z té ponuré nálady vytrhává a ruší. „Helheim 6“, která pomyslně desku láme na dvě poloviny, tvoří předěl se vším všudy. Nenavazuje ani na kvapíkové šlehy, ani na poetické náladovky a díky tomu (byť svojí délkou je skutečně nepatrným škobrtnutím) působí v jinak kompaktním a silném celku poněkud zvláštně.

„Kaoskult“ je ponurá, strohá, syrová, přesně „spočítaná“ (bez náznaku kalkulu) deska, se kterou temné duše černomyšlenkářů pookřejí. A ty ostatní by neměla mít problém chytit.

Savapip             


www.helheim.com

Seznam skladeb:
1. Det Norrøne Alter
2. Northern Forces
3. Om Smerte og Liv
4. Om Tilblivelsen av Gapende Tomhet
5. Helheim 6
6. Åndevind
7. Symboler Bakover og Fremover
8. Altered Through Ages
9. Svart Seid

Sestava:
V'gandr – baskytara, zpěv
H'grimnir – kytara, zpěv
Thorbjørn - kytara
Lindheim - klávesy
Hrymr - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 40:51
Label: Dark Essence Records
Země: Norsko

Diskografie
1995 – Jormundgand
1997 – Av Norrøn Ætt
2000 – Blood & Ild
2003 – Yersinia Pestis
2006 – The Journeys And The Experiences Of Death
2008 - Kaoskult


Vydáno: 04.04.2010
Přečteno: 2044x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08931 sekund.