Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MASTERS OF ROCK 2010 – čtvrtek, 15. července, Vizovice

Nejočekávanější událostí čtvrtečního dne letošního Masters Of Rock byla samozřejmě finská zimní královna TARJA se svým doprovodným bandem. Té měl ještě k tomu sekundovat zlínský orchestr, takže se rýsoval velkolepý zážitek. A ten? Ten se dostavil. Ale řekl bych snad jen u mizivého procenta fanoušků. Ti ostatní totiž byli zklamáni. Naprosto neoprávněně.

TARJA předvedla skvělý koncert plný emocí. Jen všichni čekali Nightwish. Na ten jim ale zpěvačka hodila bobek. Slušně řečeno. Na jednu stranu chápu, že fanoušci tohoto fenoménu chtěli slyšet songy jako „Wishmaster“ či „Nemo“, ale proboha, vždyť TARJA má svůj repertoár. Je to člověk, který nechce žít ze své minulosti. A to je sympatické. Jde snad někdo na Ozzyho, a chce jen Black Sabbath? Kdo se těšil na heavy metal, měl prostě smůlu. Koncert byl pomalý, plný teskných melodií, intimních chvil, doomových okamžiků. Parádní zážitek. „Jdi už do prdele, jestli nedáš Nightwish,“ křičela parta maníků za mými zády. Musel jsem se v duchu jen smát. TARJA zahrála jak songy z „My Winter Storm“, tak i z připravované novinky (povedené skladby). Zazněla i nějaká ta předělávka. Nutno však podotknout, že „Still Of The Night“ od Whitesnake nebyla dobrá volba. Tam kde skladba v originále vrcholí, tady spíš nudila. Zazněla i árie z opery Rusalka. Taktéž dost nešťastný tah. Hlavně z toho důvodu, že ji zpěvačka zařadila hned na začátek. Jinak měl ale koncert spád, díky kterému člověk hodně rychle zapomněl na neslanost Nightwish z minulého roku.

Druhým čtvrtečním vrcholem byly kapely K2 a AXEL RUDI PELL. První zmiňovaní zahráli naprosto precizní hard rock plný předlouhých kytarových sól. Vše znělo spontálně, živočišně, syrově. Vynikající zážitek, který museli ocenit hlavně fanoušci Garyho Moora a jemu podobných kytaristů. Vtipný byl konec, kdy už pořadatelé chtěli kapelu vyhnat z podia, ale Mike Terrana si v klidu odklepal a jelo se dál. (smích)

AXEL RUDI PELL si všechny získali hlavně famózní předělávkou „Temple Of The King“ od Rainbow. Skladba byla zahrána na počest Ronnie James Dia, kterému byla věnována i hlavní stage tohoto festivalu. Tolik emocí v davu jsem snad ještě nezažil. Lidé brečeli, šíleli, zírali nahoru. „To je pro tebe kamaráde,“ křičel týpek směrem do nebe. Velkolepá záležitost a snad největší zážitek z celého festu. Pochvalu zasluhuje hlavně zpěvák Johnny Gioeli, kterého jsem s klidem povýšil na největší hlas letošního Masters Of Rock. Tleskám. Sympatický byl i samotný závěr koncertu, kdy si kapela prohodila nástroje a Mike Terrana zazpíval „My Way“. Samozřejmě připomínal spíš Sida než Franka... Obě zmíněné kapely měly také parádní zvuk!

Veliký okamžik na pódiu zažila česká SALAMANDRA. Ta si za účasti SABATONu pokřtila svoje nové album. Škoda jen trapné chvíle, kdy pak kluci ze Švédska nevěděli, co na pódiu dělat. SALAMANDRA si jinak svůj set dala vyloženě s chutí. Neměl jsem ale dobrý pocit ze zpěvu, který si vybral slabší chvilku.

Zmínění SABATON byli celkem příjemným překvapením. Sice nehrají nic objevného, jejich vysokou oblíbenost v našich končinách nechápu, ale koncert se jim povedl. Podle mnohých vrchol festivalu. O tom bych polemizoval, ale nikomu to neberu.

Pár minut slávy si ve čtvrtek vybrali tuzemští FINAL FICTION, kteří festival zahajovali. Zatímco ve studiu se mi celkem líbí, naživo to bylo bohužel horší. Nejslabším článkem se mi zdála paradoxně zpěvačka Freya, jejíž hlas by chvílemi skoro až otravný. Neměl jsem z toho dobrý pocit.

Ten jsem ale měl nakonec z celého prvního dne, který se podle mě povedl. Trojblok K2, AXEL RUDI PELL a TARJA byl perfektní. Ještě bych neměl zapomenout zmínit, že se Mike Terrana stal ve Vizovicích rekordmanem. Odehrál v kuse nejdelší bubenický set. Hrál totiž ve všech třech zmíněných kapelách a nakonec si dal ještě přes půl hodiny dlouhé bubenické sólo. Neskutečné zvíře.
AUTOŘI: Václav Votruba, Klára Kubíková

Venca Votruba             

Čtvrtek pro mě přinášel dvě hlavní želízka v ohni. Jedno naprosto neznámé, co se týče koncertních vystoupení, jedno natolik prověřené, že se z něj stala jednoduše jistota. Řeč je o Axel Rudi Pell a Sabaton.
Hudbě jsem se ten den ale začala věnovat už dříve a tak jsem zahlédla závěr SALAMANDRY, která si užívala koncert před obrovským davem. Účast Sabaton na křtu byla mírně improvizovaná a kluci sem byli dovedeni rovnou ze své autogramiády (kde dobrovolně seděli a ve vedru se podepisovali celé dvě hodiny!) a mimo Joakima jich většina slyšela skladbu jen jednou a sotva znala refrén. Joakim nakonec situaci jakž takž zachránil, zbytek kapely jen nervózně postával na kraji pódia.
K2 – první kapela za účasti Mika Terrany při jeho pokusu o rekord mě nijak nenadchla, ale celkem se to dalo poslouchat. Rozhodně bych je ale nenazvala adekvátní náhradou za Masterplan.
Oproti tomu AXEL RUDI PELL předvedli přímo božskou show. Cover Rainbow byl pouze třešničkou na dortu – Johnny totiž předváděl, že je úchvatný zpěvák a skvělý frontman v silných hitech z repertoáru kapely. „Mystica“, „Fool Fool“ či „Casbah“ – u všeho šel mráz po zádech. Závěr show pak navíc pobavil a Johnny se ukázal nejen jako nesmírně talentovaný zpěvák, ale také jako bubeník.
Co se týče TARJI, dovolím si nesouhlasit. Já jsem totiž patřila k té většině lidí, kterou se jí jejím vystoupením podařilo unudit skoro k smrti. Kdyby bylo v první řadě bývalo víc místa, neváhala bych usnout. Začátek a brilantně zazpívaná Rusalka mě ještě stačily ohromit. Po zbytek koncertu jsem pak jen čekala, kdy to začne mít nějaký spád. Tiché pauzy mezi skladbami všechno jen brzdily a výběrem pomalých skladeb nám Tarja předvedla hodinu a půl dlouhou ukolébavku. Ony by to ale nezachránily ani ty skladby Nightwish – tohle se hodilo do koncertního sálu, ne na metalový festival. Po zbytek show mi tak nezbylo nic jiného, než sledovat alespoň brilantně hrající symfonický orchestr.
Moje utrpení pak ještě přiživilo sólo Mika Terrany. Netroufám si tvrdit, že by to bylo špatné a nehodlám ani zpochybňovat jeho nadlidský výkon (odehrát tolik koncertů po sobě je úžasné), ale už to přeci jen bylo trochu dlouhé a moje nohy začínaly protestovat. Můžeme se taky bavit o regulérnosti rekordu, vzhledem k tomu, že před Tarjou byla téměř hodinová přestávka a při jejím koncertě pořádně bubnoval sotva tři skladby. Bubeník je to ale vynikající, to bez debat.
Závěr dne patřil SABATON a to je jistota nad jistoty. Přesto jsem si tentokrát jejich koncert užila téměř jako poprvé. S počtem zhlédnutých show totiž v jejich případě neklesá kvalita. Navíc jsme se dočkali skladeb z nového alba – úvodní „Coat of Arms“, „Aces in Exile“ před kterou měl Joakim hezký proslov o českých letcích, svižné „Saboteurs“ a „Uprising“. Největšího ohlasu se ale samozřejmě opět dočkala zpívací a skákací „Primo Victoria“, která mohutný dav pořádně rozvlnila. Přízeň publika si pak kapela získala ještě rozhazováním triček z místních stánků, které zabavili, protože se jim nelíbilo, že za tak nekvalitní potisk na neoficiálních tričkách chtějí po fanoušcích tolik peněz. Joakim se o nich vyjádřil, že vypadají jako „hovno“. Další vtipnou vložkou byly dvě dětské říkanky v češtině, které si Joakim na pódiu s přehledem vystřihl a publikum se k němu s radostí přidalo. Ačkoli díky předchozím kapelám program nabral velké zpoždění, Sabaton svoji show nezkrátili, i když tím riskovali, že nestihnou letadlo a následnou show druhý den odpoledne v Německu. Opět vynikající a sympatický výkon a jeden z vrcholů festivalu.

Ray

www.mastersofrock.cz

FOTO: Pavel Vaňous


Vydáno: 21.07.2010
Přečteno: 3875x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
1Tak první den byli...23. 07. 2010 23:30 Carrion
na Axla Rudi Pella...21. 07. 2010 21:53 Rainmaker
pro mě teda taky...21. 07. 2010 11:41 Mariachi
Ve zkratce -> Axel,...21. 07. 2010 0:51 Tassadar


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08935 sekund.