22.01.2018
JUDAS PRIEST
Bývalý bubeník kapely Dave Holland je po smrti. Holland v ..více

21.01.2018
MACHINE HEAD
Další ukázka z alba "Catharsis", které vyjde již ..více

21.01.2018
VINNIE VINCENT INVASION
Kytarista Vinnie Vincent vystoupil po mnoha letech v ..více

21.01.2018
TORTHARRY
Od vydání minulé řadovky TORTHARRY „Follow“ uplynulo ..více

21.01.2018
DENIED
Švédové DENIED zbrojí na vydání svého alba „Freedom ..více

21.01.2018
GLASYA
Portugalci GLASYA představují nový singl více






VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Jak to nakonec v Atlantě dopadlo, je docela zají ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Oprava: pochopitelne spekuluje. ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Spekuje se, že sola na deskách VVI byla nahrána ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Pane Pepsi, vystihl jste obě desky dokonale. Doko ..

U2 - Songs Of Experience
moje chyba, recku na AT jsem četl, když jsem pos ..

U2 - Songs Of Experience
Alpha Tiger samozřejmě není můj šálek čaje, ..

U2 - Songs Of Experience
Co např. loňská nahrávka Alpha Tiger? ..

U2 - Songs Of Experience
je sranda?!?! Trapná smečka salónního mesíá ..

U2 - Songs Of Experience
Čekal jsem, že se ozveš právě ty :-) U2 do me ..

U2 - Songs Of Experience
...už jsem to tu psal před lety: Jaký smysl má ..




Za poslední měsíc:
KATAPULT - Železný Olda to táhne do čtyřicátého křížku (1978 - 2018)
1991x

Tarja TURUNEN - From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)
1439x

AVANTASIA - The Metal Opera
1423x

BLACK SABBATH - The End: Live In Birmigham
1150x

PLETHORA - Age Of Changes
1133x

VINNIE VINCENT INVASION - Vinnie Vincent Invasion
1097x



27.01.2018
SEKHMET , DEGORYEN , FAKULTURA , ORCHIDEA , PHYLACTERY , NIHILLIN ..
MELODKA, KOUNICOVA 20/22, 622 00 , BRNO, začátek od:19.HOD., vstupné: 150,- KČ

28.01.2018
RHINO BUCKET (USA), BLACK BULL..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 350,-

10.02.2018
KAAR, FORTIS NATURA, M.O.R, ANIMAL HATE..
Praha Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 50



článků celkem: 6096
recenzí: 4921
reportů: 517
rozhovorů: 341













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


KLAMYDIA - Víc než jen pohlavní nemoc

Že jste o téhle kapele ještě neslyšeli? Nic si z toho nedělejte, takových nás bylo donedávna víc. Ač jsem se nikdy nebránil punkrocku ve stylu The Ramones a z finské scény taky hezkých pár jmen (Hanoi Rocks samozřejmě na prvním místě...) registruji, Klamydia až donedávna unikala mojí pozornost. Jednou ale do naší oblíbené plzeňské hospody U Řezníka přišel kamarád, dosahující už věku punkového důchodce, tedy čtyřicítky, a říká: „Týýý vole, poslechni si to. To jsou celý Rejmons ale, ty vole, voni zpívají finsky. To je mazec!“ A podává mi desku „Tyhmyyden Ylistys“ s vynikající hitovkou „Promillepuheuita“. Už jste s těch názvů zmateni? Brzy budete...
Internetová encyklopedie Wikipedia, aspoň z toho, co málo její anglická části o Klamydii píše, tvrdí, že kapela si zakládá za drsné až vulgárním stylu humoru, který aplikuje do svých písní. Možná ano. Nám to ale může být úplně fuk, protože stejně téhle kapele nebudete rozumět ani slovo. Tím se našich čtenářů nechci dotknout, výjimkám studujícím ugrofinské jazyky se omlouvám. Já jim rozumím leda tak kulový, takže se budeme soustředit pouze na hudbu, protože ta za to stojí.

Ramones jako prvotní vzor

Klamydii založil ve městě Vaasa v roce 1988 její zpěvák, tehdy osmnáctiletý Vesa Jokinen, tehdy značně zapálený do hudby The Ramones, ale i Bad Religion na jedné straně, Dead Kennedys na straně druhé. Když si poslechnete tvorbu jeho kapely, tak v ní vlivy všech těchto kapel bezpečně uslyšíte. Ostatně tomu bylo tak už od první desky, kterou kapela pojmenovala lapidárně „Älpee“. Když tahle sbírka pak vyšla na CD, nesla název „CeeDee“. Tehdy se v tvorbě Klamydie ještě dost projevovaly hardcorové kořeny, které brzy, vlastně hned s následující dvojicí desek „Tres Hombres“ a „Los Celibatos“ ustoupily řadě melodických nápadů. Od té doby tahle tvář vydržela. Co ale nevydrželo, je sestava. Ta původní, ještě trojčlenná ve složení Vesa Jokinen (zpěv, kytara), Arto Laaksoharju (baskytara) a Toni Pitkäsalo (bicí) se rozešla hned po první desce.
Jokinen pak své síly spojil s osudovým parťákem, bubeníkem Riku Purtolou, se kterým vydržel dodnes, a spolu angažovali kytaristu Marka Vuorimaa. Jokinen se ihned nadobro vzdal kytary a od té doby působí už jen jako sólový zpěvák. V roce 1991 se ke Klamydii připojil basista Jari Helin a mladá punková čtyřka byla připravena dobývat svět. Tedy zatím ještě jen svou domovinu...

Hlavně, že je večírek

Tahle sestava vydržela do roku 1995. Pak dochází k zajímavé rošádě. Kytarista Vuorimaa kapelu náhle odpustil a řádně rozjetá Klamydia, posilněná úspěchem desky „Tippurikvartetti“ z roku 1994, to rozhodně zabalit nechtěla. Kytary se proto ujímá basista Helin, kterého díky jeho zručnosti bylo škoda držet jen u basy a čtyři struny přebírá Hannu Viinamäki. Stará sestava je naposledy ke slyšení na chaotickém živáku „Himmel Achtung Perkele“ a další deska „Siitiöt sotapollula“ je už zcela v režii sestavy nové.
Klamydia se dere do popředí finské scény a dá se říci, že se veze na vlně zájmu o neopunk, která se v Americe vzedmula spolu s Green Day a The Offspring. Oproti nim je Klamydia věrná svým kořenům, takže věci jako „Basket Case“ nebo „Pretty Fly“ u nich uslyšíte skutečně jen těžko. Když dochází k desetiletému výročí, řádně oslaveném kompilací „Klamytologia“ s neskutečnými pětasedmdesáti (!) skladbami, už není pro naši čtveřici vyprodat jakýkoliv klub či halu v rodném Finsku. Začíná se prosazovat i za hranicemi. V Anglii pankáči jen s otevřenými hubami zírají na finskou čtyřku, jak jim „příšerně nezpěvnou“ finštinou servíruje to, o čem si mysleli, že sami vymysleli.

Drhni to, co to jde...

Do nového tisíceletí vstupuje kapela opět s novou sestavou. Výměna se znovu koná na místě baskytary. Viinamäkiho střídá Sami Kohtamäki, který už v sestavě vydržel do dnešního dne. I když se muzikanti v řadách Klamydie střídali, hudba čtveřice si udržuje svůj standard a, jestli se to o punku dá říct, tak i svůj řád. Sice stále více tíhne k melodičnosti, čímž evokuje třeba slovenské Iné kafe. Ale pořád je pořádně drsná na to, aby ji poslouchali i staří pankáči, co si ještě pamatují Sida Viciouse naživu. Tady není moc místa pro experimenty. Proč je taky dělat. Punk je očividně baví a baví i řady fanoušků.
S poslední trojicí „Tyhmyyden Ylistys“, „Klamydia“ a „Rujoa Taidetta“ (s vynikající peckou „Miljoonen Kilsan Tennarrit“) se Klamydia etablovala v pozici jakýchsi finských punkových superstar. A právě tenhle status se chystá začátkem příštího roku potvrdit novou, zatím nepojmenovanou deskou. Klamydia je prostě pro ty, kterým už, stejně jako mně, nevýslovně leze na nervy power/prog/symphony/a co já víc, co ještě metal. Tady si nikdo na nic nehraje. Na prvním místě je energie.

Pepsi Stone             


www.klamydia.fi

Současná sestava:
Vesa Jokinen - zpěv
Jari Helin - kytara
Sami Kohtamäki - baskytara
Riku Purtola - bicí

Diskografie:
1989 - Älpee/CeeDee
1991 - Tres Hombres
1991 - Los Celibatos
1992 - Pää kiini painajainen
1993 - Masturbaatio ilman käsiä
1994 - Kötinää! (live)
1994 - Tippurikvartetti
1994 - Himme Achtung Perkele (live)
1995 - Siittiöt sotapolulla
1996 - Lahjattomat
1996 - Klamysutra
1997 - Tango delirium
1998 - Klamytologia (best of)
1999 - ...ja käsi käy (live)
1999 - Zulupohjalta
2001 - Klamytapid
2002 - Punktsipum
2003 - Piikinä lihasaa (best of)
2004 - Urpojugend
2005 - Tyhmyyden ylistys
2007 - Klamydia
2009 - Rujoa taidetta


Vydáno: 06.10.2010
Přečteno: 3373x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
jasně- Pepsi Stone - ...7. 10. 2010 18:08 james
james: U Řezníka...7. 10. 2010 11:30 Pepsi Stone
to je jasný a...6. 10. 2010 19:24 Pagan
muheheto Pagan: to je...6. 10. 2010 19:13 james
Kdyby byl Jaroslav...6. 10. 2010 18:51 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21116 sekund.