IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATRA - Out Of The Ashes

Úvodní věta tohoto hodnocení by za dodržení stereotypů a předsudků měla znít takto: ”Blonďatá Finka vydatně využívá nevyčerpatelnou studnici domácí scény.” Leč po drobných kosmetických (nicméně významově velmi zásadních) úpravách nám realita vychází takto: “Zrzavá Finka vydatně nasává omamnou vůni holandských tulipánů…”.

No jasně, pokud jste přišli na chuť sympatickému projevu Katry Solopuro na předchozích dvou albech (kdy zejména druhé ”Beast Within” už vypadalo k světu), asi vám zatím poslední květ z jejich gothicko-symfonické zahrádky, nazvaný “Out Of The Ashes”, nemohl uniknout. A jeho definice, vztahující se témeř na celou hrací dobu by mohla znít takhle: houpavě příjemné melodie s – více či méně jemně - kousajícími kytarami, sladce půvabným projevem Katry, podpořené v refrénech nádechem symfoniky a špetkou nezbytné bombastičnosti.

Je to trochu jako v tom vtipu o pilotovi, kterému matka každé ráno říkala “synáčku, lítej pomalu a nízko”. Je fakt, že finská dcerka se se svým ansámblem drží natolik při zemi, aby neporušila žádné z pravidel, stanovených Within Temptation, Epicou, či Edenbridge (abychom se nedrželi jen Holanďanů), na druhé straně zejména díky čilejším (srovnáváno v rámci vývoje kapely) a agresivnějším kytarám a příjemnému vokálu Katry o dráty vysokého napětí příliš často podvozkem škrtat nebudou.

Největším mínusem desky je to, že s opakovaným poslechem začíná silně splývat. Těch momentů, které vás zásadním (podtrhuji slovo zásadní) způsobem vytrhnou z kompaktně soudržné a příjemné nálady zas tolik není. Slovy jeden. Závěrečná “Hide And Seek”, která sice z konceptu také nevybočuje, ale svojí dynamikou a chytlavostí ční nad všemi ostatními kousky. Pomineme-li slovo “zásadní” za zmínku určitě stojí titulní “Out Of The Ashes”, uhýbající ze sladké stopy, podobně laděná “Mirror” či postupně mohutnící pocitovka “The End Of The Scene” (zároveň nejkontrastnější věc – výraznou atmosféru bohužel otupuje Katřin projev, balancující na tenounkých špičkách). A za prospěšný považuju i fakt, že když už Katra nabídne hudebně univerzální výživu (připomínám, že instantnost se projeví až později, na první ucho vám to tak rozhodně nepřijde) jako v úvodní “Delirium”, pouští se alespoň – nepříliš náročnou angličtinou – do uvěřitelného textového filozofání.

Svět gothicko-symfonického metalu si připsal další typickou položku do svého rozsáhlého seznamu. Která s ním rozhodně nezatřese, ale ani neurazí a kterou určitě stojí za to ochutnat. Na otevření cukrárny Katra neaspiruje, na nějaký frontálnější útok na cokoliv taky ne. “Out Of The Ashes” je takový příjemný holčičí (bez urážky) metal pro hodné kluky (ono i v takových většinou dřímá špetka rebela).

Savapip             


www.katra.fi

YouTube ukázka - One Wish Away

Seznam skladeb:
1. Delirium
2. One Wish Away
3. If There's No Tomorrow
4. Vendetta
5. Out of the Ashes
6. Envy
7. Mirror
8. Anthem
9. The End of the Scene
10. Hide and Seek

Sestava:
Katra Solopuro - zpěv
Kristian Kangasniemi - kytara
Teemu Mätäsjarvi - kytara
Johannes Tolonen - baskytara
Matti Auerkallio - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 44:29
Label: Napalm Records
Země: Finsko

Diskografie :
2007 - Katra
2008 – Beast Within
2010 – Out Of The Ashes


Vydáno: 23.02.2011
Přečteno: 2253x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10985 sekund.