PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LILLIAN AXE - Love + War

Do roka a do dne (nebo tak nějak) přispěchali Lillian Axe se svojí „Láskou a Válkou“. Nevím, jak na tom byli ostatní příznivci kapely, ale „Love + War“ můžu na základě vlastní detektivní činnosti označit za nejobtížněji dostupnou položku diskografie Lillian Axe. Jako by se na pultech obchodů po ní na dlouhá léta jen zaprášilo (hm, je pravda, že u nás se zrovna ladili klíče na cinkání a vlna příchodu hudebních laskomin ze západu ještě ani nenastarovala). Nedivím se. A zároveň blahořečím polským Metal Mind Productions za to, že při oprašování téměř zapomenutých klenotů nedávno sáhli i po téhle perle.

Hlavním důvodem vymazlenosti tohoto alba je fakt, že v celých čtyřech pětinách songů to štípe, kouše a jiskří procítěnými emocemi, jedovatě nezkrotným vokálem, kytarovými hrátkami i velice chytlavými melodiemi (to vše nijak zásadně nepřekračuje rámec hair metalu). Ani dva zbývající kousky („Down On You“ a „Fool´s Paradise“), které při souboji lásky a války lze označit za nejobyčejnější položky seznamu, však nejsou žádným odpadem, který by vás mohl nudit.

Docela by mě zajímalo, jak vlastně Lillian Axe tvořily koncepci svých desek. Stejně jako v díle minulém otevřou svůj příběh strhujícím kouskem „All´s Fair In Love And War“, při kterém příznivcům kapely nejpozději od Taylorova výletu do výšek musí tělem probíhat slastné mrazení – Ronův vokál řeže a hladí zároveň, začíná chytat výtržnicky teatrální výraz a sladce nabroušená melodie s houpavě pohodovým kytarovým sólem tuhle dráždivou atmosféru ještě eskaluje. Pak přijde mírné „tanečně“- hair metalovské uvolnění, vrcholící v univerzálně obyčejné „Down On You“. Jako by si kluci chystali půdu pro vloni zavedený strhující „trojkový atak“. Až se bude vyhlašovat anketa o nejdramatičtější song melodicko-hard-rockové kapely, bude napětím nabitá a vláčná „The World Stopped Turning“ mít hodně vysoké ambice – neskutečně emotivní a variabilní Taylorův vokál, zdůrazněný vábivou kytarovou vyhrávkou i šťavnatým sólem, průběžné erupce do vypjatých pasáží refrénu a následné uvolnění v úlevné části refrénu, nemluvě o chlapsky uslzené (protimluv, který však náladu skladby může dobře charakterizovat) náladě – skvěle propracovaný a vygradovaný kousek. V podobném duchu (i když již o poznání méně dramaticky) se Lillian Axe pohupují v „Ghost Of Winter“, které dominuje uplakaná Blazova kytara a mohutně dynamický refrén. Jako dokonalý kontrast k právě prožité romantice a záplavě slz završí tenhle extatický trojlístek rozverně osvěžující páskovská „My Number“, původně z dílny kapely Girl (ve které, jaká to náhoda, působil pistolník z LA Phil Lewis či Phil Collen, nyní ohluchlý leopard) nabitá radostí a erotikou a samozřejmě nezbytnou svojskou teatrálností. Pochopitelně, že útok na rádia a MTV musel přijít v poněkud stylově učesanější formě – „Show A Little Love“ tyto požadavky splnila dokonale.

„Love + War“ je nejpovedenějším trhákem Lillian Axe. Důvody jsou dva. Jednak kvalita jednotlivých skladeb (byť téměř typickému zakolísání se Lillian Axe znovu nevyhnuli), jednak doba svého vzniku, která podobným deskám prostě přála tak, jak už nikdy (nebo že by se ta doba znovu vracela?) v hudebních dějinách. Přesto ani tenhle kousek nevynesl kapelu na výsluní. Oficiální viník se tentokrát našel rychle – nedostatečná podpora ze strany firmy a tak partnerství s vydavatelem MCA Records vzalo za své. A upřímně řečeno (pochopitelně bez znalosti podrobností) si troufnu tvrdit, že s takhle ambiciózním materiálem se těm Lillian Axe vůbec nevidím.

Savapip             


www.lillianaxe.com

YouTube ukázka - Show A Little Time

Seznam skladeb:
1. All's Fair In Love And War
2. She Likes It On Top
3. Diana
4. Down On You
5. The World Stopped Turning
6. Ghost Of Winter
7. My Number
8. Show A Little Love
9. Fool's Paradise
10. Letters In The Rain

Sestava:
Ron Taylor - zpěv
Stevie Blaze - kytara
Jon Ster – kytara, klávesy
Rob Stratton - baskytara
Danny King - bicí

Rok vydání: 1989
Čas: 51:16
Produkce: Tony Platt
Label: MCA Records
Země: USA

1988 – Lillian Axe
1989- Love & War
1992 – Poetic Justice
1993 - Psychoschizophrenia
1999 – Fields Of Yesterday
2007 – Waters Rising
2009 – Sad Day On Planet Earth
2010 – Deep Red Shadows

Související články:
LILLIAN AXE - Lillian Axe


Vydáno: 17.03.2011
Přečteno: 3201x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Plně souhlasím......s Bubákem, mám...12. 06. 2013 20:35 Kolík
Jojo, problém...18. 03. 2011 9:12 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09582 sekund.